Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Patriot“ operatorius papasakojo apie pirmąją numuštą Rusijos hipergarsinę raketą: „Pasigirdo plojimai“

„Patriot“ operatoriai, perimdami Rusijos hipergarsinę raketą „Ch-47M2 Kinžal“ – dar vadinamą „Dagger“ – veikė pagal instrukcijas, tačiau vis tiek nesitikėjo numušti Rusijos prezidento Vladimiro Putino „superginklo“, rašoma leidinio „The Economist“ straipsnyje.
Rusijos raketa virš Kyjivo
Rusijos raketa virš Kyjivo / „Reuters“/„Scanpix“

Vos į ketvirtąją dešimtį įžengęs oro gynybos sistemos „Patriot“ operatorius Viačeslavas leidiniui „The Economist“ papasakojo apie kariškių nuotaikas, kai jie patvirtino sunaikinę rusų hipergarsinę raketą.

Pasak jo, tą naktį, kai Ukrainos kariuomenė suprato, kad pateko į istoriją, priešlėktuvinės gynybos pozicijose girdėjosi plojimai: kariai džiaugėsi ir keikėsi.

„Supratome, kad „Patriot“ suveikė. Kai kitą kartą monitoriuose pamatėme ne vieną, o šešias šias raketas, turėjome kibti į darbus“, – prisiminė Viačeslavas.

Straipsnyje rašoma, kad Kyjivo priešraketinės gynybos sistema organizuota sluoksniais, kad padengtų visą miestą.

Galingos sistemos, tokios kaip „Patriot“, NASAMS ir IRIS-T, yra hierarchijos viršuje.

Tuo pat metu Ukraina baigė ir kitų sistemų, įskaitant sovietines BUK ir S-300, integravimo į naują centralizuotą valdymo ir kontrolės sistemą procesą. Nustačius taikinį, prieš jį naudojama efektyviausia raketa, kuri pataiko į taikinį kuo toliau nuo miesto.

„Reuters“/„Scanpix“/Numuštos rusų hipergarsinės raketos galvutė Kyjivo mokslo tyrimų institute
„Reuters“/„Scanpix“/Numuštos rusų hipergarsinės raketos galvutė Kyjivo mokslo tyrimų institute

Ukrainos priešlėktuvinės gynybos karininkai sako, kad Rusijos kariuomenė nuolat keičia taktiką ir ieško silpnų vietų: rusai dažnai paleidžia dešimtis bepiločių orlaivių ir raketų tuo pačiu koridoriumi, tikėdamiesi, kad mobiliesiems daliniams baigsis amunicija.

Rusija griebiasi ir kitų gudrybių: pavyzdžiui, keičia bepiločių orlaivių ar raketų trajektoriją, kad išvengtų radiolokacinio sekimo, arba paleidžia jas iš visų krypčių vienu metu, pažymėjo „The Economist“.

Gegužės 4 d. naktį Rusijos hipergarsinė raketa „Kinžal“ buvo sunaikinta danguje virš Kyjivo, pasitelkus oro gynybos sistemas „Patriot“. Tai pirmas kartas, kai tokio tipo oro taikinys buvo perimtas, tuomet pranešė Ukrainos karinės oro pajėgos.

Ukrainos priešlėktuvinės gynybos įgūdžiai sugriovė dar vieną mitą apie Rusijos „analogiškus“ ginklus – paaiškėjo, kad „Kinžal“ hipergarsinės raketos greičiu pasižymi tik pradiniame etape po pakilimo.

„AP“/„Scanpix“/Rusų naikintuvas MiG-31K, gabenantis hipergarsinę raketą
„AP“/„Scanpix“/Rusų naikintuvas MiG-31K, gabenantis hipergarsinę raketą

Rusijos šaltinių teigimu, ši hipergarsinė raketa gali pasiekti iki 10 machų greitį (apie 12 tūkst. km/h), o jos veikimo nuotolis viršija 2 tūkst. km. Tačiau rusai nutyli, kad šios raketos, nors ir pagreitintos iki hipergarsinio greičio greitintuvu, negali tokio greičio išlaikyti visą pakilimo laiką.

Per mėnesį, kai priešlėktuvinė gynyba pirmą kartą numušė „Kinžal“ hipergarsinę raketą, Rusija į Ukrainą paleido 16 proc. visų per 15 karo mėnesių sukauptų raketų, t.y. beveik tris kartus daugiau nei vidutiniškai. Dauguma jų buvo nukreiptos į šalies sostinę Kyjivą.

Tačiau Vakarų priešlėktuvinės gynybos sistemų dėka numuštų oro gynybos taikinių skaičius gerokai padidėjo, ir netrukus kariuomenė pasiekė 100 proc. sparnuotųjų raketų sunaikinimo lygį.

Tuo metu daugelis ekspertų dabar sutinka, kad Kyjivo priešlėktuvinė gynyba yra bene geriausia pasaulyje, pažymėjo „The Economist“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas