Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„The Economist“: Ukraina ir Vakarai turi pripažinti, kad jie pralaimi karą

Įtakingas savaitraštis „The Economist“ analizuoja situaciją trečiaisiais Rusijos plataus masto karo prieš Ukrainą metais ir pažymi, kad jei ši šalis ir jos Vakarų sąjungininkai nori laimėti, jie turi išdrįsti pripažinti, kad dabar pralaimi.
Ukrainos karys
Ukrainos karys / Ukrainos pajėgų generalinis štabas

Įtikinamai užkirtus kelią tolesnei Rusijos pažangai mūšio lauke, Ukrainai pavyks įrodyti, kad nauji dideli priešo puolimai yra beprasmiški, pastebi leidinys.

Reikia daugiau ambicijų ir pokyčių

„Ukrainai reikia kur kas ambicingesnių dalykų – skubiai keisti kursą“, – teigiama savaitraštyje.

Pasak žurnalistų, blogėjančios Ukrainos padėties rodiklis yra Rusijos puolimas rytuose, ypač Pokrovsko kryptimi. Šis puolimas vyksta lėtai ir kainuoja Rusijai didelius nuostolius, tačiau Ukrainos gynybos linijos gali neišsilaikyti, kol rusų karinės pastangos išseks.

Be to, „The Economist“ pabrėžia, kad Rusija sunaikino dalį Ukrainos energetikos sistemos, o „žmonės pavargo nuo karo“ – didėja atotrūkis tarp ukrainiečių noro pasiekti visišką pergalę ir jų noro ar gebėjimo dėl jos kovoti. Taip pat pažymima, kad karo nuovargis jaučiamas ir užsienyje.

„Nepriklausomai nuo to, ar Donaldas Trumpas lapkritį laimės rinkimus, ar ne, vienintelė viltis išlaikyti JAV ir Europos paramą bei suvienyti ukrainiečius yra naujas požiūris, kuris prasideda nuo to, kad lyderiai sąžiningai pasakys, ką reiškia pergalė“, – rašo „The Economist“.

Žurnalistai pažymi, kad ir kaip Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis norėtų išstumti Rusiją iš visos teritorijos, įskaitant Krymą, jis neturi pakankamai kariuomenės ar ginklų, kad tai padarytų. Nei Ukrainos prezidentas, nei Vakarai neturėtų pripažinti Rusijos pretenzijų į okupuotas teritorijas, jie turėtų toliau siekti susivienijimo.

„Mainais už tai, kad V.Zelenskis sutiktų su šia niūria tiesa, Vakarų lyderiai turi paversti jo pagrindinį karo tikslą realiai įgyvendinamu, suteikdami Ukrainai reikalingus karinius pajėgumus ir saugumo garantijas“, – teigiama leidinyje.

Žurnalistų teigimu, jei Ukraina sugebės įtikinamai atimti iš Rusijos galimybę toliau žengti į priekį mūšio lauke, tai parodys naujų didelių priešo puolimų beprasmiškumą.

Nepriklausomai nuo to, ar taikos susitarimas bus pasirašytas, tai, pasak „The Economist“, yra vienintelis būdas nutraukti kovas ir užtikrinti saugumą, kuriuo bus grindžiama Ukrainos gerovė ir demokratija.

Tam reikės tiekti Ukrainai daug ginklų, tolimojo nuotolio raketų, galinčių smogti kariniams taikiniams giliai už Rusijos linijos, oro gynybos sistemų ir savo ginklų gamybos.

„Klaidinga manyti, kad, palikus Ukrainą savieigai, bus pasiekta taika“

Antrasis būdas padaryti Ukrainos gynybą realesnę – dabartiniam JAV prezidentui Joe Bidenui pasakyti, kad Ukraina turėtų būti pakviesta į NATO jau dabar. J.Bidenas galėjo aiškiai pasakyti, kad 5 straipsnio garantijos nebus taikomos Rusijos laikinai okupuotai Ukrainos teritorijai, ir teigti, kad taikos metu Ukrainai nebūtinai reikės dislokuoti NATO karius iš užsienio.

Narystė NATO yra rizikinga, tačiau Ukrainos atstūmimas susilpnintų visus Amerikos aljansus, o tai, kaip pabrėžia „The Economist“, yra viena iš priežasčių, kodėl Kinija, Iranas ir Šiaurės Korėja remia Rusiją.

„V.Putinas aiškiai parodo, kad tikruoju savo priešu laiko Vakarus. Klaidinga manyti, kad, palikus Ukrainą savieigai, bus pasiekta taika“, – tvirtina žurnalistai.

Pabrėžiama, kad Vakarai pernelyg ilgai dangstėsi teigdami, kad jei Ukraina išsikels tikslus, tai leistų nuspręsti, kokiais ginklais ją aprūpinti. Tačiau V.Zelenskis negali suformuluoti pergalės nežinodamas Vakarų paramos lygio.

„The Economist“ mano, kad tvirtas narystės NATO pažadas padės V.Zelenskiui rasti naują pergalės apibrėžimą, įtikinamas karo tikslas atgrasys Rusiją, o NATO gaus naudos iš atgaivintos Ukrainos karinės pramonės. Apibendrindami žurnalistai pabrėžia, kad naujo pergalės plano sukūrimas iš V.Zelenskio ir Vakarų lyderių reikalauja daug. Priešingu atveju tai gali lemti Ukrainos pralaimėjimą, „o tai būtų daug blogiau“.

Rugsėjo 27 d. JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pareiškė, kad administracija šiuo metu svarsto pergalės planą, kurį per susitikimą su prezidentu Joe Bidenu Baltuosiuose rūmuose pristatė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Tą pačią dieną V.Zelenskis pareiškė, kad Ukraina rengiasi susitikimui Vokietijoje pagal Ramšteino formatą, kuriame kartu su partneriais aptars pergalės plano punktų turinį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas