Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„The Guardian“: Rusija kare prieš Ukrainą naudoja Didžiosios Britanijos bendrovių technologijas

Rusijos Federacija prieš Ukrainą naudoja elektroninės kovos sistemas, kuriose naudojami Didžiosios Britanijos bendrovių komponentai. Kaip rašo „The Guardian“, Ukrainos parengtoje ir didžiausioms sankcijas įvedusioms šalims išsiųstoje ataskaitoje nurodytos pagrindinės Rusijos įmonės, dalyvaujančios kuriant ir gaminant elektroninę karinę įrangą.
Rusijos karys
Rusijos karys / Imago / Scanpix nuotr.

Kyjivas teigia, kad Didžioji Britanija ir kitos šalys dar neįvedė sankcijų kai kurioms susijusioms įmonėms, ir ragina jas tai padaryti.

Dokumente teigiama, kad kai kuriuose šiuolaikiniuose elektroniniuose įrenginiuose, naudojamuose kare, naudojami Didžiosios Britanijos įmonių pagaminti komponentai, todėl reikia imtis efektyvesnių veiksmų, kad būtų užkirstas kelias užsienio komponentų naudojimui.

Ataskaitoje teigiama, kad aštuonios pagrindinės Rusijos įmonės dalyvauja elektroninės karo įrangos gamyboje. Tarp jų yra mokslinių tyrimų ir gamybos asociacija „Strela“, mokslinių tyrimų įmonė „Protek“ ir koncernas „Radioelektronikos technologijos“, kurioms Jungtinės Karalystės sankcijos nebuvo taikomos.

Ataskaitoje taip pat nurodomi Jungtinėje Karalystėje pagaminti komponentai, kurie buvo rasti Rusijos elektroninės kovos įrangoje.

„Semelab Ltd“, kurios registruota buveinė yra Vokinge, Surėjaus grafystėje, ir kuri priklauso „TT Electronic Group Holdings“, tranzistoriai buvo rasti radijo bangomis valdomų prietaisų blokavimo ir ryšių palaikymo mūšio lauke įrangoje. Mobiliuoju trumpojo nuotolio radaru buvo aptikta „XP Power“, kurios pagrindinė būstinė yra Singapūre ir kuri įtraukta į Londono vertybinių popierių biržos sąrašus, maitinimo tiekimo įrangos. O dalių, kurios, kaip manoma, pagamintos „Golledge Electronics“, įsikūrusios Ilminsteryje (Somerseto valstija), rasta krypties nustatymo sistemoje.

Tuo tarpu susijusios bendrovės teigia, kad nuo 2022 m. vasario mėn. arba anksčiau sustabdė visą prekybą su Rusija.

Ataskaitoje siūloma ne tik taikyti sankcijas nustatytoms Rusijos bendrovėms, bet ir įvesti „vieningą komponentų duomenų bazę“, kurioje būtų nurodomos technologijos, kurias Rusijos kariuomenė naudoja savo elektroninio karo įrangoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas