Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„The New York Times“: bandymas šokiruoti Rusiją gali privesti Ukrainą prie katastrofos

Ukrainos operacija Kursko srityje – tai bandymas šokiruoti Rusiją, kuri jau priprato prie kruvino karo, kol kas vykstančio tik Ukrainos teritorijoje, rašo amerikiečių dienraštis „The New York Times“.
Ukrainos puolimas Kursko srityje
Ukrainos puolimas Kursko srityje

Kaip pažymi laikraštis, ankstesni Ukrainos ginkluotųjų pajėgų bandymai išvyti rusus iš Ukrainos teritorijos buvo nesėkmingi, o oro atakos ir riboti reidai Rusijos teritorijoje nedavė norimo efekto. Dabar Ukraina bando kažką visiškai naujo.

„Tai bandymas kaip nors šokiruoti Rusiją. Tai gali suteikti Ukrainai pergalę arba bent jau priversti ją kelias dienas jaustis gerai. Ar tai keičia platesnius skaičiavimus mūšio lauke? Tai dar neaišku“, – straipsnio autoriui sakė jo kolega Ericas Schmittas, atsakingas už JAV nacionalinį saugumą.

Visgi, „The New York Times" įžvelgia galimus operacijos Kursko regione privalumus.

  • Jei Kremlius perskirstys karius iš fronto Ukrainoje, kad jie gintųsi namuose, ukrainiečiams bus lengviau susigrąžinti savo žemę.
  • Pastaruoju metu ukrainiečių moralė pastebimai smuko, nes paskutiniai dideli laimėjimai mūšio lauke buvo pasiekti 2022 m. rudenį. Didelis smūgis Rusijai gali sugrąžinti ukrainiečių tikėjimą tolesnės kovos perspektyvomis.
  • Matomos Ukrainos pergalės gali įtikinti Vakarų sąjungininkus, kad jie nešvaisto pinigų karinei pagalbai ukrainiečiams.
  • Nugalėję rusus savo teritorijoje ukrainiečiai parodė, kad visos „raudonosios linijos“ ir „eskalacijos pavojus“ yra mitas ir Kremliaus blefas, į kurį nereikėtų kreipti dėmesio. Taip mėginama įtikinti sąjungininkus, kad atėjo laikas panaikinti visus ginklų naudojimo apribojimus Rusijos Federacijoje.
  • Ukraina taip pat gali tikėtis panaudoti laimėjimus Kursko regione kaip derybinį kozirį taikos derybose. Tačiau tam reikės išlaikyti okupuotą teritoriją.

Analitikai vis dar skeptiškai vertina Ukrainos operaciją Kursko regione, atsižvelgdami į tai, kad Rusija turi pakankamai rezervų reaguoti į naują krizę neatitraukdama karių tiesiogiai iš fronto Ukrainoje. Leidinyje nurodoma, kad Ukraina, išnaudojus išteklius Kursko regione, susidurs su didelėmis problemomis Donbase, kurios gali virsti karine katastrofa.

„Ukrainiečiai labai rizikuoja“, – sakė E.Schmittas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas