Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„The New York Times“: Irano dvasinis lyderis davė įsakymą smogti Izraeliui

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei įsakė Iranui tiesiogiai smogti Izraeliui, kad atkeršytų už „Hamas“ lyderio Ismailo Haniyeh nužudymą Teherane, amerikiečių leidiniui „The New York Times“ teigė trys iraniečių pareigūnai.

Pasak straipsnio, A.Khamenei davė tokį įsakymą per neeilinį Irano Aukščiausiosios nacionalinio saugumo tarybos posėdį, kuris buvo surengtas trečiadienio rytą, netrukus po to, kai Iranas paskelbė apie I.Haniyeh nužudymą.

Iranas ir „Hamas“ dėl nužudymo apkaltino Izraelį, tačiau Tel Avivas, įsitraukęs į kovas Gazos Ruože, nei pripažino, nei paneigė šio fakto.

Nužudymo išvakarėse I.Haniyeh buvo atvykęs į Teheraną dalyvauti naujojo Irano prezidento Masoudo Pezeshkiano inauguracijoje.

„Reuters“/„Scanpix“/„Hamas“ grupuotės politinis lyderis Ismailas Haniyeh
„Reuters“/„Scanpix“/„Hamas“ grupuotės politinis lyderis Ismailas Haniyeh

Per beveik 10 mėnesių trunkantį karą Gazos Ruože Iranas stengėsi išlaikyti pusiausvyrą, darydamas spaudimą Izraeliui, smarkiai didindamas savo sąjungininkų ir įgaliotųjų pajėgų atakas regione, tačiau akivaizdžiai vengdamas abiejų šalių karo.

„The New York Times“ priminė, kad balandžio mėn. Iranas surengė didžiausią ir atviriausią ataką prieš Izraelį per dešimtmečius trunkantį abiejų šalių priešiškumo laikotarpį ir paleido šimtus raketų bei bepiločių orlaivių, keršydamas už Izraelio smūgį savo ambasados kompleksui, per kurį žuvo keli Irano karo vadai Damaske, Sirijoje.

Tačiau net ir apie šį jėgos demonstravimą buvo iš anksto pranešta, o Izraelis ir jo sąjungininkai numušė beveik visus atakuojančius taikinius, padaryta žala buvo minimali.

Dabar neaišku, kaip ryžtingai Iranas atsakys ir ar jis dar kartą sukalibruos savo puolimą, kad išvengtų eskalacijos.

Irano kariniai vadai svarsto galimybę surengti dar vieną kombinuotą bepiločių orlaivių ir raketų ataką prieš karinius taikinius Tel Avivo ir Haifos apylinkėse, tačiau stengsis vengti smūgių į civilinius taikinius, žurnalistams aiškino Irano pareigūnai.

Jų teigimu, vienas iš svarstomų scenarijų yra koordinuota ataka iš Irano ir kitų frontų, kuriuose jis turi sąjungininkų pajėgų, įskaitant Jemeną, Siriją ir Iraką, taip siekiant kuo didesnio poveikio.

A.Khamenei, kuriam Irane priklauso paskutinis žodis visais valstybiniais klausimais, yra ir vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas. Teigiama, kad jis jau nurodė Revoliucinės gvardijos ir kariuomenės vadams parengti puolimo ir gynybos planus, jei karas išsiplėstų ir Izraelis ar Jungtinės Valstijos smogtų Iranui.

Savo viešame pareiškime apie I.Haniyeh mirtį ajatola leido suprasti, kad Iranas imsis tiesioginių atsakomųjų veiksmų, sakydamas, kad „keršyti už jo kraują yra mūsų pareiga“, nes tai įvyko Islamo Respublikos teritorijoje. Jo teigimu, Izraelis pats sudarė sąlygas „griežtai bausmei“.

A. Khamenei / Iranian Supreme Leader'S Office / ZUMAPRESS.com
A. Khamenei / Iranian Supreme Leader'S Office / ZUMAPRESS.com

Kitų Irano pareigūnų, įskaitant naująjį prezidentą M.Pezeshkianą, Užsienio reikalų ministerijos, gvardijos ir Irano misijos Jungtinėse Tautose, pareiškimuose taip pat atvirai sakoma, kad Iranas atkeršys Izraeliui ir kad jis turi teisę gintis nuo jo suvereniteto pažeidimo.

Pasak pranešimų „Hamas“ politinis lyderis I.Haniyeh buvo nužudytas trečiadienį smūgiais iš oro apie 2 val. nakties vietos laiku, po to, kai dalyvavo ceremonijoje ir susitiko su A.Khamenei.

„Tai buvo žeminantis saugumo pažeidimas šaliai, norinčiai parodyti savo stiprybę, bet jau seniai nusivylusiai, kad nesugeba užkirsti kelio Izraeliui vykdyti slaptas operacijas savo teritorijoje. Prie gėdos prisidėjo ir tai, kad I.Haniyeh buvo labai svarbus asmuo, be to, ceremonijoje dalyvavo ir kiti sąjungininkai, o jis buvo užpultas itin saugomuose Revoliucijos gvardijos svečių namuose tą dieną, kai sostinėje buvo sustiprintas saugumas“, – rašo „The New York Times“.

Daugelis Irano vyriausybės rėmėjų ir pareigūnų piktinosi, kad nepavyko užkirsti kelio nužudymui, sakydami, kad tik keli aukšto rango saugumo pareigūnai galėjo žinoti, kur buvo apsistojęs I.Haniyeh. Kai kurie socialiniuose tinkluose rašė, kad Iranas pirmiausia turėtų apsivalyti ir užtikrinti savo aukštų pareigūnų saugumą.

„Prieš kerštą pirmiausia užtikrinkite aukščiausiojo lyderio saugumą“, – socialiniame tinkle „X“ paskyroje rašė žurnalistas ir Irano vyriausybės rėmėjas Alireza Katebi Jahromi.

Analitikų teigimu, Iranas mano, jog atsakomieji veiksmai yra būtini ne tik siekiant atkeršyti už I.Haniyeh nužudymą, bet ir atgrasyti Izraelį nuo kitų galingų priešų, pavyzdžiui, „Hezbollah“ grupuotės lyderio Hassano Nasrallaho ar „Quds“ pajėgų vado generolo Ismailo Qaani, prižiūrinčio kovotojų grupuotes už Irano ribų, nužudymo.

„Iranas greičiausiai mano, kad neturi kito pasirinkimo, kaip tik imtis atsakomųjų veiksmų, kad atgrasytų nuo tolesnių Izraelio atakų, apgintų savo suverenitetą ir išsaugotų savo patikimumą regiono partnerių akyse“, – „The New York Times“ sakė Tarptautinės krizių grupės Irano direktorius Ali Vaezas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas