Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„The New York Times“. Izraelio skiepų tempas kiršina visuomenę: kas nepasiskiepys – bus paliktas užnugaryje

Izraelis surengė sparčiausią COVID-19 vakcinacijos kampaniją pasaulyje – jau beveik pusė šalies gyventojų paskiepyti bent viena doze. Dabar ši dideliais žingsniais pirmyn žygiuojanti šalis virsta gyva laboratorija, kurioje nustatomos taisyklės, galiosiančios vakcinuotai visuomenei – kyla keblių klausimų apie teises, pareigas ir visuomenės gerovę.
Vakcinos nuo COVID-19
Vakcinos nuo COVID-19 / „Scanpix“ nuotr.

Ministro pirmininko Benjamino Netanyahu kabinetas neseniai nubalsavo už prekybos centrų ir muziejų atidarymą visuomenei, laikantis saugaus atstumo taisyklių ir prievolės dėvėti kaukes.

Pirmą kartą po daugelio mėnesių taip pat bus atidaryti sporto klubai, vėl pradėti rengti kultūros ir sporto renginiai, duris atvers viešbučiai ir baseinai. Tačiau ne visiems.

Taikydama naują „Žaliojo ženklelio“ sistemą, veikiančią ir kaip paskata, ir kaip drausminimo priemonė, vyriausybė laisvalaikio užsiėmimus paverčia prieinamais tik tiems žmonėms, kurie yra visiškai paskiepyti arba jau pasveikę.

Netrukus pagal šias taisykles bus leista veikti ir restoranams, renginių salėms ir konferencijoms. Klientai ir dalyviai turės turėti vakcinacijos pažymėjimą su QR kodu.

Izraelis yra viena iš pirmųjų valstybių, kurioms tenka realiuoju laiku susigrumti su daugybe teisinių, moralinių ir etinių klausimų, nes šalis bando subalansuoti savo veiksmus atnaujindama viešąjį gyvenimą ir spręsdama tokius jautrius klausimus kaip visuomenės saugumas, diskriminacija, laisvas pasirinkimas ir privatumas.

„Pasiskiepyti yra moralinė pareiga. Tai yra mūsų abipusės atsakomybės dalis“, – sakė sveikatos apsaugos ministras Yuli Edelsteinas. Jis taip pat įsikando savo naują mantrą: „Kas nepasiskiepys, tas bus paliktas užnugaryje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas