Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„The New York Times“: JAV svarstė keturis „beprotiškiausius“ karo Ukrainoje scenarijus

Amerikiečių leidinys „The New York Times“ skelbia gavęs slaptus 2023 m. vasario 24 d. žvalgybos dokumentus, kuriuose atskleidžiama, kokius karo Ukrainoje scenarijus svarstė Vašingtonas. Analizėje, kurią JAV žvalgybos agentūra atliko praėjus metams nuo plataus masto karo pradžios, išdėstyti keturi scenarijai ir nurodyta, kaip jie gali paveikti konflikto Ukrainoje eigą.
Ukrainos karys
Ukrainos karys / AP/„Scanpix“ nuotr.

Leidinyje pažymima, kad toks scenarijų dokumentas yra gana tipiškas žvalgybos tarnybų produktas. Jis skirtas padėti kariškiams, politikams ar įstatymų leidėjams apgalvoti galimas svarbių įvykių pasekmes, įvertinti jų galimybes.

Hipotetiniai scenarijai apima Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio mirtį, vadovybės pasikeitimą Rusijos ginkluotosiose pajėgose ir Ukrainos smūgį Kremliui. Dokumente aprašoma, kaip kiekviena iš šių situacijų potencialiai gali lemti eskalaciją Ukrainoje, konflikto pabaigą derybomis arba neturėti reikšmingos įtakos karo eigai.

Tačiau galimų įvykių aprašymuose nepateikiamas vertinimas, kas labiausiai tikėtina, kad įvyks.

„Viename iš keturių hipotetinių scenarijų parodyta, kas gali nutikti, jei Ukraina smogs Kremliui. Nustatytas platus galimų pasekmių spektras. Įvykis gali sukelti eskalaciją, o V.Putinas, reaguodamas į visuomenės pasipiktinimą, galėtų pradėti plataus masto karinę mobilizaciją ir apsvarstyti galimybę panaudoti taktinius branduolinius ginklus. Arba visuomenės nuogąstavimai gali priversti jį derėtis dėl karo sureguliavimo.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos atakų padariniai Bachmute
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos atakų padariniai Bachmute

JAV prezidento Joe Bideno administracija ypač susirūpinusi dėl galimo Ukrainos smūgio Maskvai, nes tai galėtų paskatinti staigų Rusijos veiksmų eskalavimą. Tokio Ukrainos smūgio pavojus yra viena iš priežasčių, kodėl Jungtinės Valstijos nenorėjo aprūpinti Kyjivo ilgesnio nuotolio raketomis“, – rašo „The New York Times“.

Nutekėjo informacija

Pastarosiomis savaitėmis JAV purto skandalas dėl žvalgybos duomenų nutekėjimo. Didelė dalis jų susijusi su karu Ukrainoje.

Paviešintoje informacijoje teigiama, kad JAV pakankamai skeptiškai nusiteikusi planuojamo Ukrainos kontrpuolimo atžvilgiu ir nemano, kad Kyjivui pasiseks atsikovoti ženklią dalį Rusijos užgrobtų teritorijų.

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas pareiškė, kad Jungtinės Valstijos tirs neseniai įvykusį slaptų dokumentų nutekėjimą, kol bus rastas jų šaltinis.

Savo ruožtu Ukraina tikino, kad dalis paviešintos informacijos greičiausiai tėra tik Rusijos manipuliacijos, ir tvirtino, kad esminės žalos karo eigai šis įvykis nepadarys.

„IMAGO“/„Scanpix“/Ukrainos premjeras Denysas Šmyhalis
„IMAGO“/„Scanpix“/Ukrainos premjeras Denysas Šmyhalis

Tiesa, Vašingtone viešintis Ukrainos ministras pirmininkas Denysas Šmyhalis pranešė, kad Ukrainos kontrpuolimas gali prasidėti vasaros pradžioje, o ne pavasarį, kaip buvo kalbėta anksčiau.

Balandžio 11 d. JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas pareiškė, kad Jungtinės Valstijos tirs neseniai įvykusį slaptų dokumentų nutekėjimą, kol bus rastas jų šaltinis.

Anksčiau JAV teisingumo departamentas pradėjo tyrimą dėl daugybės JAV žvalgybos dokumentų, kurie pastarosiomis savaitėmis buvo paskelbti socialinėje žiniasklaidoje, nutekinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas