Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„The New York Times“: kaip Ukrainos pajėgos laimėjo didžiausią tankų mūšį prieš rusus

Tris savaites trukęs mūšis lygumoje netoli angliakasybos miesto Vuhledaro pietų Ukrainoje, Ukrainos pareigūnų teigimu, buvo didžiausias iki šiol vykęs tankų mūšis kare ir skaudi nesėkmė rusams.
Sunaikinti rusų tankai fronto linijoje prie Vuhledaro
Sunaikinti rusų tankai fronto linijoje prie Vuhledaro / „AP“/„Scanpix“

Užsitęsusiame mūšyje abi pusės siuntė į mūšį tankus, kurie dundėjo purvinais keliais ir manevravo aplink medžių linijas, rusai traukė į priekį kolonomis, o ukrainiečiai manevravo gynybiškai, šaudydami iš tolo arba iš slėptuvių, kai rusų kolonos priartėdavo prie jų taikiklių.

Kai viskas baigėsi, Rusijai ne tik nepavyko užimti Vuhledaro, bet ji padarė tą pačią klaidą, kuri anksčiau kare Maskvai kainavo šimtus tankų: kolonos judėjo į pasalas.

Iš Ukrainos karinių dronų filmuotos medžiagos matyti, kad ant minų užvažiavę, artilerijos smūgių ar prieštankinių raketų sunaikinti sudegę rusų šarvuočių korpusai dabar dengia ūkių laukus aplink Vuhledarą.

Ukrainos kariuomenė teigė, kad Rusija mūšyje neteko mažiausiai 130 tankų ir šarvuočių, pranešė leidinys „The New York Times“, pabrėždamas, kad šio skaičiaus neįmanoma nepriklausomai patikrinti.

Tuo tarpu Ukrainos pajėgos savo praradimų neatskleidžia.

Žurnalistai apklausė tankų mūšyje dalyvavusius ukrainiečių karius.

Rusijos „Telegram“ kanaluose teigiama, kad žuvusių rusų karių artimieji „nori nužudyti generolą, kuris buvo atsakingas už puolimą prie Vuhledaro“.

„Mes tyrinėjome kelius, kuriais jie važiavo, tada slėpėmės ir laukėme, kol galėsime šaudyti iš pasalų“, – sakė vienas iš ukrainiečių seržantų.

NYT priduria, kad viena iš rusų nesėkmės priežasčių buvo jų karių patirties stoka. Ankstesnių mūšių metu daugelį okupantų elitinių dalinių jau buvo sumušę ukrainiečių gynėjai, todėl mūšiuose dalyvavo naujai mobilizuoti kariai, kurie nebuvo pasiruošę Ukrainos ginkluotųjų pajėgų konvojų užklupimo taktikai.

Pasak vieno iš ukrainiečių karių, mūšio metu į nelaisvę buvo paimtas karo medikas, kuriam buvo pavesta vadovauti tankui.

Rusijos „Telegram“ kanaluose teigiama, kad žuvusių rusų karių artimieji „nori nužudyti generolą, kuris buvo atsakingas už puolimą prie Vuhledaro“.

Pasak „The New York Times“, Rusijos kariuomenė dešimtmečius daug dėmesio skyrė karui tankais ir net mitologizavo juos, nes jie priminė rusų pergales prieš nacius Antrajame pasauliniame kare, o Uralo kalnuose esančiose gamyklose buvo gaminami tūkstančiai tankų.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos karys prie Vuhledaro ruošia prieštankinius pabūklus
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos karys prie Vuhledaro ruošia prieštankinius pabūklus

Praėjusią savaitę Vuhledare Rusija neteko tiek daug kovos mašinų, jog pakeitė taktiką ir griebėsi tik pėstininkų atakų, sakė ukrainiečių vadai.

Mūšio eiga

Ukrainos kariuomenės 72-osios brigados 1-ojo mechanizuotojo bataliono vado pavaduotojas leitenantas Vladyslavas Bajakas „The New York Times“ pasakojo, kad jis vienas pirmųjų pastebėjo, jog prie ukrainiečių gynėjų pozicijų netoli Vuhledaro artėja rusų kolona, kurią sudarė apie 15 tankų ir šarvuočių.

„Buvome pasiruošę, žinojome, kad kažkas panašaus įvyks“, – sakė V.Bajakas.

Pasak jo, Ukrainos kariškiai su prieštankinėmis raketų sistemomis ir artilerija buvo pasirengę atidengti ugnį į priešo transporto priemones.

Kelyje nebuvo minų, bet jų buvo pilna aplinkiniuose laukuose, kad būtų galima įvilioti rusus į puolimą ir neleisti tankams apsisukti prasidėjus mūšiui.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos karys prie Vuhledaro
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos karys prie Vuhledaro

Pasak leitenanto, tankų kolona tampa pažeidžiamiausia prasidėjus apšaudymui, todėl vairuotojai panikuoja, bando apsisukti ir taip nuvažiuoja į užminuotas šalikeles. Nukentėjusios transporto priemonės užtveria eismą, taip sulėtindamos arba sustabdydamos konvojų.

Karys pridūrė, kad tuo metu Ukrainos artilerija pradėjo šaudyti, susprogdindama daugiau šarvuočių ir likviduodama karius, išlipusius iš neveikiančių transporto priemonių. Prasidėjo chaosas ir sprogimai.

Taip rusai visiškai nesėkmingai užbaigė savo puolimą ir patyrė didelių nuostolių, patekę į iš anksto paruoštus ukrainiečių kariškių spąstus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas