Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„The New York Times“: Vašingtonas D.Trumpą saugos J.Bideno sąskaita

JAV Slaptoji tarnyba dėjo visas pastangas, kad po pasikėsinimo į buvusį prezidentą Donaldą Trumpą sustiprintų jo apsaugą. Vienas iš pasirinktų būdų – laikinas prezidento Joe Bideno apsaugos komandos dalies perkėlimas, skelbia amerikiečių leidinys „The New York Times“, remdamasis keliais su tuo susipažinusiais šaltiniais.
Donaldas Trumpas ir Joe Bidenas
Donaldas Trumpas ir Joe Bidenas / 15min fotomontažas

Pašnekovai atskleidė, kad Slaptoji tarnyba taip pat pasirūpino balistiniu stiklu, skirtu kulkoms atremti, kad užtikrintų geresnę D.Trumpo apsaugą būsimuose kampanijos mitinguose po atviru dangumi.

Prezidento komandos narių perskirstymas kandidatui į prezidentus yra neįprasta praktika, pažymėjo vienas Slaptosios tarnybos pareigūnas. Tačiau esą dėl padidėjusios pasikėsinimų grėsmės į D.Trumpą ir po pasitraukimo iš rinkimų kovos atlaisvėjusio prezidento kelionių tvarkaraščio šis žingsnis tapo būtinas ir įmanomas, rašo „The New York Times“.

Nuo liepos 13 d., kai šaulys galėjo netrukdomas paleisti kulkas į D.Trumpą per rinkimų kampanijos mitingą po atviru dangumi Butlerio mieste, Pensilvanijoje, Saugumo tarnyba išgyvena nelengvą laikotarpį.

Per išpuolį D.Trumpui buvo peršauta ausis, žuvo vienas žiūrovas ir dar du buvo sunkiai sužeisti. Slaptoji tarnyba prisiėmė atsakomybę už saugumo trūkumus. Kimberly A. Cheatle atsistatydino iš agentūros direktorės pareigų.

Tačiau po didžiausio per daugiau nei keturis dešimtmečius pažeidimo prezidento saugumo struktūroje agentūra turėjo tęsti savo misiją – saugoti tris dešimtis esamų ir buvusių pareigūnų bei jų šeimų narius per, kaip paaiškėjo, sudėtingus ir įtemptus prezidento rinkimų kampanijos metus.

Slaptosios tarnybos metodika „sukurta taip, kad būtų lanksti, – žurnalistams sakė Donaldas Mihalekas, šioje agentūroje dirbęs du dešimtmečius, kol 2019 m. išėjo į pensiją, – ir reaguotų į žinomas ir nežinomas grėsmes“.

Jo teigimu, veiksmai, kurių imasi Slaptoji tarnyba, yra natūrali asimetrinio požiūrio dalis, siekiant užtikrinti, kad jų misija būtų vykdoma be priekaištų.

D.Mihalekas, kuris per savo darbo tarnyboje metus padėjo saugoti ne vieną prezidentą, prisiminė, kad kartais matydavo, kaip prezidento komandos nariai kuriam laikui būdavo perkeliami į kitus darbus, ypač per Jungtinių Tautų renginius.

Jis pažymėjo, kad agentūros Prezidento apsaugos skyrius, kaip vadinama ši grupė, dėl savo patirties ir kompetencijos yra naudojamas aukšto lygio apsaugai.

Pasak dabartinio tarnybos pareigūno ir buvusių agentų, skyrių sudaro šimtai Slaptosios tarnybos darbuotojų, kurie yra išsidėstę po visą Baltųjų rūmų kompleksą ir atlieka įvairias apsaugos funkcijas, taip pat keliauja kartu su prezidentu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas

Kadangi J.Bidenas nuo liepos 21 d., kai pasitraukė iš rinkimų, keliauja palyginti nedaug, skyriaus nariai, kurie paprastai keliaudavo ir atlikdavo išankstinius darbus, dabar gali dirbti su D.Trumpo komanda, „The New York Times“ nurodė vienas pareigūnas.

Balistinis stiklas, kuris nuo šiol saugos D.Trumpą per kampanijos renginius, retai naudoja kiti asmenys, išskyrus prezidentą ir viceprezidentą.

Teigiama, kad paprastai stiklas gabenamas kariniais lėktuvais, taip palengvinant Slaptosios tarnybos logistinę naštą.

D.Trumpo, apie kurio galimą balistinio stiklo panaudojimą būsimuose kampanijos renginiuose anksčiau pranešė „ABC News“, atveju stiklas bus išdėstytas įvairiuose šalies taškuose, kad jį būtų lengviau naudoti, tvirtino vienas tarnybos pareigūnas.

Nors į jį buvo pasikėsinta interviu metu su milijardieriumi Elonu Musku D.Trumpas pareiškė, kad norėtų grįžti į Butlerio apylinkes būsimam renginiui: „Mes ketiname grįžti spalio mėnesį“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi