Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The Telegraph“: šie nauji ginklai Ukrainoje visiems laikams pakeitė tankų naudojimą kare

Rusijos plataus masto karas prieš Ukrainą nepadarė tankų nebereikalingų, tačiau privertė jų operatorius elgtis atsargiau.
Vilniuje eksponuojamas į Lietuvą atvežtas Ukrainos kariuomenės sunaikintas rusų tankas T-72B
Vilniuje eksponuojamas į Lietuvą atvežtas Ukrainos kariuomenės sunaikintas rusų tankas T-72B / Krašto apsaugos ministerijos nuotr.

Kaip rašo „The Telegraph“, fronte daugėja mažų bepiločių lėktuvų. Šių dronų, kurie gali nešti granatas ar sprogmenis, keliama grėsmė verčia tankų įgulas slėptis ir veikti slaptai, kad išgyventų.

„Bepiločiai orlaiviai kerta oro erdvę, medžiodami didelės vertės taikinius, pavyzdžiui, šarvuotąsias mašinas ir artileriją“, – pastebi Vašingtone įsikūrusio Europos politikos analizės centro atstovas Davidas Kiričenka.

Dėl to labai pasikeitė tankų naudojimo būdas. Naujoji „atsargiųjų tankų era“ labai skiriasi nuo senųjų laikų, kai tankai galėjo laisvai judėti mūšio lauke net dienos metu. Tada pagrindinės grėsmės buvo minos, artilerija, rankiniai prieštankiniai ginklai ir kiti tankai, bet ne dronai.

Kadras iš vaizdo įrašo/Dronas „drakonas“
Kadras iš vaizdo įrašo/Dronas „drakonas“

Tačiau naujausi dronai iš esmės pakeitė žaidimą, tai buvo akivaizdu jau 2022 m. prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą. Rusijos tankų kolonas, bandančias prasiveržti į Kyjivą, nuolat stebėjo ukrainiečių dronai, todėl artilerija ir prieštankinės pajėgos galėjo veiksmingai rengti pasalas.

Iki 2023 m. situaciją apsunkino FPV dronų, kurie gali atakuoti tankus iš neapsaugotų kampų – iš viršaus arba iš užpakalio, atsiradimas. Dabar Ukraina per metus pagamina apie tris milijonus tokių dronų, o Rusija stengiasi neatsilikti.

Dauguma tankų buvo suprojektuoti taip, kad atlaikytų atakas iš priekio arba šonų, tačiau dronai gali smogti iš nenuspėjamų krypčių. Kaip pastebėjo vienas tankistas, vardu Bogdanas, „500 dolerių kainuojantis FPV dronas gali sunaikinti milijonus kainuojantį tanką“.

FPV dronai tapo viena pagrindinių grėsmių tankams abiejose konflikto pusėse. Pasak „Oryx“ analitikų, Rusija per karą prarado apie 3 300 tankų, o tai prilygsta jos prieškarinėms atsargoms. Ukraina neteko beveik 900 tankų, o tai taip pat prilygsta jos prieškarinėms atsargoms.

Šiandien tankai retai naudojami masinėms atakoms, kaip anksčiau, o jų įgulos yra atsargesnės nei bet kada anksčiau. Tankai veikia iš priedangos ir naudoja papildomas gynybos priemones, kad sumažintų bepiločių lėktuvų keliamą pavojų.

Nors tankai prarado savo buvusį efektyvumą, kaip pastebi tankistas Viktoras, jie tebėra svarbus elementas mūšio lauke. Tačiau bepiločiai orlaiviai visiems laikams pakeitė tankų karo pobūdį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito