Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„The Times“ atskleidė V.Zelenskio pergalės plano turinį: kaip baigtųsi karas

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis prašys JAV saugumo garantijų, kad Donaldo Trumpo administracija nepriverstų Ukrainos pasirašyti jai nepalankaus taikos susitarimo, jei jis laimės rinkimus.
Gaminami šaudmenys
Gaminami šaudmenys / V.Zelenskio „X“ paskyros nuotr.

Ukrainos vadovas vyksta į JT Generalinę Asamblėją Niujorke, o paskui į Vašingtoną, kur pristatys „pergalės planą“, kaip priversti Rusiją pradėti derybas su Ukraina, rašo „The Times“.

„V.Zelenskis nori „apsaugoti nuo D.Trumpo“ JAV paramą Ukrainai. V.Zelenskio raginime suteikti saugumo garantijas pabrėžiama, kad Ukraina negali būti priimta į NATO ir kitus tarptautinius aljansus, ypač dėl nesutarimų tarp sąjungininkų“, – sakoma straipsnyje.

Vienas iš diskusijose dalyvavusių Vakarų diplomatų pažymėjo, kad JAV prezidento rinkimai yra labai svarbūs ne tik Ukrainai.

„V.Putinui rinkimų rezultatai bus svarbiausias elementas jo paties skaičiavimuose... Jei rusai padarys išvadą, kad Vašingtone yra vadovybė, ketinanti toliau remti Ukrainą, tai neabejotinai pakeis jų požiūrį į galimas derybas. Tačiau jei jie pajus, kad būtent Donaldas Trumpas gali pasiūlyti jiems pigią išeitį, tuo viskas ir baigsis“, – sakė diplomatas.

Teigiama, kad V.Zelenskio planą sudaro keturi pagrindiniai punktai:

  • Prašymas suteikti Vakarų saugumo garantijas, panašias į abipusės gynybos paktą stojant į NATO.
  • Tęsiama operacija Rusijos Kursko regione kaip teritorinis derybinis koziris
  • Prašymas suteikti „specifinę“ modernią ginkluotę
  • Tarptautinė finansinė pagalba sugriautai Ukrainos ekonomikai.

Pažymima, kad Joe Bidenas greičiausiai neskelbs, jog suteiks Ukrainai leidimą naudoti ilgojo nuotolio raketas, įskaitant Didžiosios Britanijos „Storm Shadow“, Rusijos teritorijoje.

„Iš tikrųjų tai yra britų ir amerikiečių sprendimas“, – sakė trečiosios šalies diplomatas, atstovaujantis NATO. Tačiau jis įspėjo, kad „rusų ir V.Putino keliamos grėsmės lygis dar niekada nebuvo didesnis. O pagrindinė problema yra ta, kad nežinome, kur yra tikrosios raudonosios linijos“.

Vienas NATO diplomatas pripažino, kad bet kokios derybos būtų „labai, labai, labai sunkios ir skausmingos Ukrainai“.

„Akivaizdu, kad ukrainiečiai nesugebės išstumti rusų iš savo šalies“, – sakė diplomatas. Tačiau karo įšaldymas dabartinėse fronto linijose, kaip siūlė J.D.Vance'as, ir Ukrainos vertimas nestoti į NATO „būtų pražūtingas rezultatas“, sakė diplomatas.

„Tai tikrai negali būti derybų pagrindas“, – pridūrė jis.

V.Zelenskis paaiškino, kodėl tapo atviresnis taikos derybų klausimu

V.Zelenskio „X“ paskyros nuotr./Volodymyras Zelenskis lankosi šaudmenų gamykloje JAV
V.Zelenskio „X“ paskyros nuotr./Volodymyras Zelenskis lankosi šaudmenų gamykloje JAV

15min primena, kad pastaruoju metu vis dažniau pasigirsta pareiškimų apie galimas Ukrainos ir Rusijos derybas. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paaiškino, kodėl jis tapo atviresnis šiuo klausimu.

„Mano mąstymas nepasikeitė. Taip yra todėl, kad pergalė yra teisingumas. Teisinga pergalė yra ta pergalė, kurios rezultatas tenkina visus – tuos, kurie gerbia tarptautinę teisę, tuos, kurie gyvena Ukrainoje, tuos, kurie prarado savo artimuosius ir giminaičius. Jiems kaina yra didelė. Jiems niekada nebus pasiteisinimo tam, ką padarė V.Putinas ir jo armija. Negalima tiesiog kaip chirurgui susiūti šios žaizdos, nes ji yra širdyje, sieloje. Tad pagrindinis niuansas yra tas, kad nors teisingumas neužgydo mūsų žaizdų, jis įgalina taiką, kurią visi pripažįstame kaip teisingą. Neteisinga, kad iš ko nors buvo atimtas sūnus ar dukra, bet, deja, ta neteisybė yra galutinė ir nėra būdo juos susigrąžinti. Tačiau teisingumas bent jau suteikia tam tikrą pabaigą“, – sakė valstybės vadovas.

Pasak jo, kalba eina ne apie Ukrainos norą pasiekti teisingą pergalę, o apie tai, kad Kremlius visiškai nenori nutraukti karo veiksmų jokiomis priimtinomis sąlygomis.

„Jei pasaulis susivienija prieš jį, jis sudaro įspūdį, kad yra suinteresuotas dialogu – „Aš pasirengęs derėtis, padarykime tai, susėskime kartu“ – bet tai tik kalbos. Tai tuščia retorika, fikcija, neleidžianti pasauliui stoti kartu su Ukraina ir izoliuoti V.Putiną. Jis apsimeta, kad atveria duris dialogui, o tos šalys, kurios siekia geopolitinės pusiausvyros, pavyzdžiui, Kinija ir kai kurios kitos Azijos ir Afrikos valstybės, sako: „O, matote, jis mus girdi ir yra pasirengęs derėtis.“ Tačiau visa tai tėra tik regimybė. Savo ruožtu mes matome, kokį žaidimą jis žaidžia, ir keičiame savo požiūrį į karo užbaigimą“, – sakė V.Zelenskis.

Ten, kur Kremlius užsiima tuščia retorika, Kyjivas siūlo tikrą taikos įtvirtinimo formulę – konkretų planą, kaip užbaigti karą, kalbėjo Ukrainos vadovas. Priminsime, kad 2022–2023 m. Ukrainos prezidento pozicija dėl derybų su priešu buvo kategoriškesnė, o dabar atrodo, kad šiai galimybei atsivėrė langas.

„Jei grįžtume dvejus metus atgal, į G-20 aukščiausiojo lygio susitikimą Indonezijoje, savo kalboje per vaizdo transliaciją pristačiau mūsų taikos formulę. Nuo to laiko gana nuosekliai kartoju, kad rusai nuo pat pradžių blokavo ir toliau blokuoja visas mūsų iniciatyvas. Ir sakiau, kad bet koks derybų procesas žlugs, jei jame dalyvaus V.Putinas arba jo aplinka, kurie yra jo marionetės. Visi sakė, kad turime sudaryti galimybę tam tikram dialogui. Aš jiems atsakiau: „Klausykite, jūsų įspūdis, kad V.Putinas nori užbaigti karą, yra klaidingas. Sakau jums, tai yra potencialiai lemtinga klaida, kurią darote“, – pabrėžė Ukrainos vadovas.

Kaip pridūrė V.Zelenskis, Ukraina iš savo pusės turėtų pademonstruoti, kad jos noras derėtis yra realus, tačiau reikėtų būti konstruktyviems. Taigi, įmanoma surengti aukščiausiojo lygio susitikimą, kuriame bus parengtas taikos planas. Paskui pasiūlymas bus perduotas rusams.

„Parašysime planą ir perduosime jį rusams. Jie galėtų pasakyti: „Mes pasirengę kalbėtis“, o tada surengtume antrą aukščiausiojo lygio susitikimą, kuriame jie pasakytų: „Tai jūsų formulė, mes su ja sutinkame.“ Arba: „Mes nesutinkame. Manome, kad turėtų būti taip ir taip.“ Tai vadinama dialogu. Bet kad tai įvyktų, reikia parengti planą be rusų, nes, deja, atrodo, kad jie galvoja, jog turi kažkokią raudoną kortelę, kaip futbole, kad gali viską vilkinti ir blokuoti. Bet mūsų planas – jis rengiamas“, – tuomet apibendrino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas