Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The Wall Street Journal“: jei Ukraina būtų klausiusi JAV, jos kovinė galia jau būtų sunaikinta

Ukrainos puolimas artėja prie kritinio taško. Rusijos gynybinės linijos sutrūks, jei tam bus duota pakankamai laiko. Tačiau tam reikia ir didesnės karinės paramos iš Jungtinių Valstijų. Jei Vašingtonas nori, kad Kyjivui pavyktų, turi jį aprūpinti svarbiausiais ginklais ir reikmenimis, o ne nemokamais karybos patarimais, komentare leidiniui „The Wall Street Journal“ pažymėjo Sethas Cropsey, Jorktauno analitinio instituto įkūrėjas ir prezidentas, tarnavęs kariniame jūrų laivyne ir dirbęs Pentagone.
Ukrainos karys
Ukrainos karys / „AP“/„Scanpix“

Vakarų žiniasklaidos komentarai ir profesionali Ukrainos pastangų analizė yra nepakankama dėl operatyvinės patirties stokos, pažymėjo kelių knygų apie amerikiečių karinį laivyną autorius.

Jis išskyrė, kad ši problema iškilo dar Šaltojo karo metais: žlugus Sovietų Sąjungai, JAV ir Rusijos kariuomenės nutraukė griežtą intelektualinę kovų analizę, nes abi neturėjo patyrusių priešininkų, su kuriais galėtų save palyginti. Abi kariuomenės pradėjo orientuotis į politiką, manipuliavimą informacija ir technologinių pokyčių integravimą, kad palengvintų karinės jėgos panaudojimą.

„Dabartinė amerikiečių kariuomenės vadų nuomonė, kad ukrainiečiai turėtų sutelkti dėmesį į vieną lemiamą miestą Zaporižios srityje, taip pat yra nesąmonė, atsižvelgiant į tai, kad priešas turi stiprias gynybines linijas ir mobilius rezervus, o ore nė viena pusė negali įgyti kontrolės“, – pažymėjo S.Cropsey.

Didžiausia Ukrainos silpnybė – nepakankamas giluminio smūgio priemonių, artilerijos pabūklų ir dronų kiekis.

Jis pridūrė, kad bandymas prasiveržti be manipuliacijos Rusijos pajėgų išdėstymu būtų buvęs pražūtingas, „kad ir kiek Vakarų šalys būtų raginusios smogti amerikietišku stiliumi“.

Pastaruosius keturis mėnesius Ukraina vykdė laipsnišką erozijos ir operatyvinių manipuliacijų kampaniją. Pagrindinė šalies dilema – ir didžiausias Rusijos pranašumas – yra tai, kad jos pajėgos negali pasiekti operatyvinio netikėtumo. Ukrainos tikslas – atkirsti sausumos tiltą tarp Krymo ir žemyninės Rusijos, taip izoliuojant Rusijos okupuotą pusiasalį ir paverčiant jį pažeidžiama sala.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai

Tokiomis sąlygomis, eksperto nuomone, Ukraina turi manipuliuoti Rusijos logistika ir rezervais, tuo pat metu darydama spaudimą fronto linijoje, kad sukurtų proveržio galimybę. Tai lėmė kampaniją, kuria primetamas šoninis Rusijos linijų ruožas nuo fronto linijos iki Rusijos giluminio užnugario, naudojant tolimojo nuotolio smūgius, aprūpinimo mazgus ir kelių bei geležinkelių jungtis. Vien šie smūgiai nesugriaus Rusijos gynybos, tačiau susilpnins jos fronto linijos pajėgas ir leis Ukrainai nuolat daryti pažangą bei veržtis į Rusijos tranšėjų sistemas.

„Jei Ukraina būtų atsižvelgusi į amerikiečių patarimus, kuriuos perdavė „Washington Post“ ir „New York Times“, ji būtų paleidusi pusę tuzino savo brigadų į storą Rusijos gynybos liniją, leidusi Rusijai sutelkti savo rezervus ir per kelias dienas sunaikinusi savo kovinę galią“, – aiškino S.Cropsey.

Gynybos ministras pažymėjo, kad karas Ukrainoje nėra „Holivudo“ kino juosta. Jis pažymėjo, kad „viskas vyksta pagal planą“.

Ukrainos požiūris yra strategiškai pagrįstas, pažymėjo buvęs karininkas, bet jos pajėgoms reikia laiko. Kuo ilgiau Ukraina galės tęsti puolimą, tuo didesnės bus jos galimybės priversti Rusiją atnaujinti gynybos liniją arba išardyti dalį tos linijos.

„Didžiausia Ukrainos silpnybė – nepakankamas giluminio smūgio priemonių, artilerijos pabūklų ir dronų kiekis. Kyjivas iki spalio mėn. gali pritrūkti ilgojo nuotolio „Storm Shadow“ ir SCALP-EG sparnuotųjų raketų. Jam reikia papildomos tolimojo nuotolio ginkluotės, pavyzdžiui, kariuomenės taktinių raketinių sistemų ir vokiškų sparnuotųjų raketų „Taurus“, kad galėtų pratęsti bombardavimą artimiausias šešias savaites“, – vertino jis.

S.Cropsey įsitikinimu, ne mažiau svarbu yra tai, kad Ukraina išlaikytų artilerijos pranašumą fronto linijoje, kurį lemia bepiločių orlaivių žvalgybos sistema, pranokstanti didesnes Rusijos artilerijos pajėgas.

„Jei Ukraina nesugebės išlaikyti dabartinio pranašumo ir kiekvieną savaitę sunaikinti kelių Rusijos artilerijos baterijų, jos pėstininkai bus pažeidžiami per žiaurias mažų padalinių operacijas, kurių reikia gynybinėms pozicijoms išvalyti“, – pridūrė jis.

AP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai
AP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai

Pastarosiomis savaitėmis vis dažniau pasigirsta komentarų, kad Ukrainos kontrpuolimas esą vyksta per lėtai. Ir kariškiai, ir Ukrainos vyriausybė ne kartą pabrėžė, kad pietų Ukraina yra užversta rusų minomis, todėl pakartoti žaibiškų operacijų, tokių kaip Charkivo ar Chersono puolimai, nepavyks.

Gynybos ministras Oleksijus Reznikovas kritikams atsakė, kad karas Ukrainoje nėra „Holivudo“ kino juosta. Jis pažymėjo, kad „viskas vyksta pagal planą“.

Nuo komentarų apie kritiką Ukrainos kontrpuolimui nesusilaikė ir Ukrainos gynybos žvalgybos vadovas Kyrylo Budanovas, kuris viename penktadienį publikuotame interviu sakė, jog nesupranta, „kodėl kažkam turėtų patikti ar nepatikti mūsų karas“, ir pažymėjo, kad „Ukraina kovoja ne dėl savo partnerių“.

Savo ruožtu ketvirtadienį Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pareiškė, kad komentarai apie kontrpuolimo „lėtumą“ ir „ekspertų“ įžvalgos prilygsta spjaudymui į veidą Ukrainos kariui, kuris atiduoda gyvybę už pažangą fronto linijoje.

Jis patarė visiems kritikams „užsičiaupti, atvažiuoti į Ukrainą ir pabandyti patiems išlaisvinti nors vieną kvadratinį centimetrą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas