Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„The Wall Street Journal“: kasetinė amunicija suteikia naują impulsą Ukrainos kontrpuolimui

Po kelias savaites trukusios nedidelės pažangos, JAV pagaminti kasetiniai šaudmenys suteikė naują postūmį Ukrainos kontrpuolimui, kuriuo siekiama susigrąžinti Rusijos užgrobtą teritoriją.
Kasetinės bombos
Kasetinės bombos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ukrainos kariuomenė teigia, kad kasetiniai šaudmenys atvėrė kelią puolamosioms operacijoms. Šalis tikina, kad jais taikėsi į rusų pėstininkų būrius, transporto priemonių grupes ir kitus taikinius. Apie tai rašo „The Wall Street Journal“ .

Leidinyje pažymima, kad Ukrainos kontrpuolimui trukdė didelio masto minų laukai ir pranašesni Rusijos lėktuvai, kurie apsunkino Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pastangas panaudoti vakarietiškus tankus ir šarvuočius, kad pasiektų ir pralaužtų įsitvirtinusių Rusijos okupantų pajėgų pozicijas.

Nors vien kasetinės bombos nepakeis jėgų pusiausvyros mūšio lauke Ukrainos naudai, kariai teigia, kad ši amunicija padėjo jiems atkovoti sunkiai pasiekiamas Rusijos pozicijas, rašo WSJ.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kasetinės bombos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kasetinės bombos

Kartu gavus amunicijos buvo pakeista ir taktika, kuri leido Ukrainos pajėgoms kai kur žengti į priekį pagrindinių Rusijos gynybos linijų ribose. Ši pažanga lėmė didelius nuostolius Ukrainai.

„Kasetinės bombos yra geros. Jos yra veiksmingos. Bet rusai giliai kasasi ir greitai mokosi“, – sakė žvalgybos kuopos vadas kapitonas Anatolijus Charčenka.

A.Charčenka pridūrė, kad rusų tranšėjos gali būti vos daugiau nei 2 metrų gylio ir kad rusai prisitaiko išsklaidydami savo karius, kad išvengtų didelių nuostolių.

Neseniai vykę mūšiai netoli Robotino kaimo, esančio į pietryčius nuo Zaporižios, pademonstravo naujų Ukrainos ginklų arsenalo veiksmingumą, rašo WSJ.

Liepos pabaigoje į rytus nuo kaimo prieš rusų įsibrovėlius buvo panaudotos kasetinės bombos, po kurių Rusijos radijo kanalais įsivyravo chaosas.

„Rusai šaukė: Turime daug sužeistųjų. Mums reikia evakuotis. Mes atsitraukiame“, – sakė Ukrainos kariškiai. Pasak karių, būrys judėjo į priekį, kad užimtų rusų pozicijas.

Nuotr. iš „Wikipedia“/Kasetinė amunicija
Nuotr. iš „Wikipedia“/Kasetinė amunicija

Leidinyje rašoma, kad Ukraina dar nepasiekė pačios grėsmingiausios Rusijos gynybos – griovių, tankų spąstų ir kitų kliūčių.

Kariniai ekspertai teigia, kad Ukrainai greičiausiai prireiks tankų „Leopard 2“ ir kitų Vakarų suteiktų šarvuočių, kad įveiktų šias linijas.

„Siekdami išsaugoti birželio pradžioje minų laukuose prarastą techniką, Ukrainos kariškiai pakeitė taktiką. Dabar pėstininkai, sustiprinti iš kitų dalinių iškviestais rezervais, per minų laukus žengia pėsčiomis“, – rašo WSJ.

Dėl strateginių pokyčių Ukrainos pajėgos dabar mano, kad turi šansų prasiveržti, sakė kariai.

Kasetinė amunicija taip pat padėjo Ukrainos kariams išstumti rusų užpuolikus iš kitos pozicijos – Ukrainos ginkluotosios pajėgos atakavo Rusijos pajėgas dengiančią miško juostą, ir šis puolimas buvo sėkmingas Ukrainos gynėjams.

„Su kasetinėmis bombomis šaunama tris kartus, ir medžiai visiškai sugriūva“, – sakė 33 metų pėstininkas Aleksandras, pridūręs, kad po kasetinių bombų atakos jo būrys buvo mažiau apšaudomas.

Kadangi amunicija daro žalą dideliame plote, pasak jo, ji neturi būti tokia tiksli, kad būtų veiksminga.

Ukrainos generalinė prokuratūros nuotr./ Telegram nuotr./Dnipro srityje, Krivorožskio rajone Rusija panaudojo uždraustus kasetinius šaudmenis.
Ukrainos generalinė prokuratūros nuotr./ Telegram nuotr./Dnipro srityje, Krivorožskio rajone Rusija panaudojo uždraustus kasetinius šaudmenis.

„Net jei truputį suklysite, ji vis tiek veiks“, – sakė Ukrainos kariškis.

JAV generolas: kasetiniai šaudmenys bus veiksmingesni Ukrainai

Buvęs JAV kariuomenės Europoje vadas, generolas leitenantas Benas Hodgesas sakė, kad JAV siuntė Ukrainai kasetinius šaudmenis vietoj daugiau haubicų amunicijos, kurios Vakaruose trūksta. Jis tikėjosi, kad kasetinės bombos bus veiksmingesnės. Jos buvo skirtos kariuomenei, kuri yra mažumoje, kaip dabar yra Ukrainoje.

„Dalis būdų, kaip susidoroti su masinėmis formuotėmis, yra naudoti šią išsklaidytąją amuniciją“, – sakė jis.

B.Hodgesas pažymėjo, kad kasetinės bombos taip pat atitinka, jo nuomone, pasikeitusią Ukrainos strategiją, kuria siekiama atakuoti Rusijos artileriją.

„Jie tikrai išjungs artileriją, kol galės ją pasiekti“, – sakė jis.

Kasetinė amunicija yra uždrausta daugiau kaip 100 šalių, o JAV sprendimą siųsti ją į Ukrainą smarkiai kritikavo humanitarinės grupės.

Daugiausia prieštaringų reakcijų šios bombos sulaukia todėl, kad ne visada sprogsta iš karto, o kartais ir sužeidžia žmones, kurie ant jų užkliūva po daugelio metų.

Rusijos kariai kasetinę amuniciją naudojo jau nuo karo pradžios. Jungtinių Tautų ataskaitoje teigiama, kad praėjusiais metais ir Ukraina naudojo šiuos šaudmenis.

Kasetinius šaudmenis šaudęs artilerijos padalinio karys sakė, kad jie veiksmingiausi lauke, kur išsklaidomi didesniame plote.

„Kasetiniai šaudmenys yra svarbūs, bet jie nėra lūžio taškas“, – sakė jis, pridurdamas, kad svarbu turėti skirtingų tipų artilerijos skirtingoms situacijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas