Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
02 12 /11:41

„The Wall Street Journal“ paaiškino, kodėl Kremliui reikalingos teorijos apie V.Putino ligas, mirtį ir antrininkus

Laikraštis „The Wall Street Journal“ publikavo straipsnį apie konspirologą Valerijų Solovejų iš išanalizavo, kaip jo „prognozės“ gali būti palankios Kremliui. Kalbinamų ekspertų nuomone, Kremlius gali pasinaudoti konspirologu, kad abejotina informacija užpildytų informacinį vakuumą aplink Vladimirą Putiną, sukurtų klaidingą įspūdį, jog valdovas, tapęs rimta problema Vakarams, netrukus mirs, ir diskredituotų likusią nepriklausomą žiniasklaidą.
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“

Aiškino, kad V.Putinas mirė

Pastaruosius kelis mėnesius rusų konspirologas ir politologu save vadinantis Valerijus Solovejus kėlė visuotinį ažiotažą sensacingu teiginiu, kad V.Putinas mirė praėjusiais metais ir šiandien viešumoje jam atstovauja jo antrininkas. Kremliaus elitas, kaip teigia V.Solovejus, neva kontroliuoja šį antrininką, o paties V.Putino kūnas laikomas šaldiklyje.

Praėjusią savaitę buvęs „Fox News“ laidų vedėjas Tuckeris Carlsonas paskelbė dviejų valandų interviu su V.Putinu. Anot konspirologo, tai buvo apgaulė. Pasak jo, T.Carlsonas ėmė interviu iš V.Putino antrininko, kuris dabar milijonams žiūrovų Vakaruose neva bus pateikiamas kaip tikras. „Putinas miręs, negrįžtamai miręs, jis nebeatsikels, jis liks šaldiklyje“, – sakė V.Solovejus.

T.Carlsonas atsisakė tai komentuoti. Kremlius, kuris dažnai neigia V.Solovejaus pranešimus, neatsakė į elektroniniu paštu gautus klausimus.

Pasak „The Wall Street Journal“, V.Solovejaus žinutė yra platesnio internetinio gandų malūno apie V.Putino sveikatą, kuris įsibėgėjo pablogėjus Rusijos santykiams su Vakarais, dalis. Tokios „Google“ paieškos kaip „Putinas Parkinsonas“ piką pasiekė 2020 m., o „Putinas vėžys“ populiariausi buvo 2022 m.

V.Solovejaus tariami atskleidimai apie prastėjančią V.Putino sveikatą maitino Vakarų bulvarinę spaudą ir glumino aukštus pareigūnus. Gandai taip išplito, kad CŽA direktorius Williamas Burnsas jautėsi paskatintas juos išsklaidyti 2022 m., nors paprastai retai reiškia nuomonę apie užsienio lyderio sveikatą. Aspeno saugumo konferencijoje jis sakė, kad V.Putinas „yra visiškai per daug sveikas“.

Anksčiau apie pasikartojančius pranešimus, susijusius su V.Putino sveikata ir galima mirtimi, 15min kalbėjosi su Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos instituto dėstytoju, informacinio karo ekspertu Nerijumi Maliukevičiumi: Internete plinta žinia apie sustojusią V.Putino širdį: ekspertas paaiškino, kaip tai vertinti.

Kuo gandai naudingi Kremliui

Wikipedia/Valerijus Solovejus
Wikipedia/Valerijus Solovejus

Kai kurie mano, kad V.Solovejus yra tiesiog ekscentrikas, tačiau kiti įžvelgia gilesnę jo tariamų sensacijų prasmę. Pagal vieną iš teorijų, vietoj to, kad jis būtų nurašytas kaip keistuolis ar disidentas, jis toleruojamas kaip naudingas Kremliaus įrankis. Spekuliacijos apie neišvengiamą V.Putino mirtį gali sumažinti spaudimą tiems, kurie Rusijoje ar Vakaruose svarsto, kaip pasipriešinti jam ar jo invazijai į Ukrainą, – sakė Thomas Grahamas, Užsienio santykių tarybos bendradarbis. „Kokia prasmė nerimauti, jei jis vis tiek mirs?“ – sakė Th.Grahamas.

Kita teorija: Kremlius, užgniaužęs nepriklausomą žiniasklaidą, jau daugelį metų diskredituoja jos likučius, skleisdamas dezinformaciją, dėl kurios bet kokia naujiena atrodo abejotina arba yra tik nuomonė.

„Esmė – viską paversti neįtikimu dalyku“, – sakė Ericas Greenas, iki praėjusių metų dirbęs Joe Bideno vyriausiuoju patarėju Rusijos klausimais Nacionalinio saugumo taryboje. V.Solovejus vieną dieną gali būti diskredituotas, kai bus priverstas pripažinti, kad V.Putinas gyvas, tačiau sukaupęs tokią didelę įtaką jis dar labiau sumenkins visos žiniasklaidos įvaizdį, „kad visi pralaimėtų“, – sakė jis.

Norima, kad rusai taptų politiškai neaktyvūs

V.Solovejaus spėlionės padeda įgyvendinti platesnę Kremliaus strategiją, kuria siekiama, kad rusai būtų taip suvaržyti sąmokslo teorijų, jog taptų politiškai neaktyvūs, – pastebėjo Th.Grahamas iš Užsienio santykių tarybos.

Per savo keliones į Maskvą Th.Grahamas kelis kartus susitiko su V.Solovejumi ir dalijosi informacija apie tai su kolegomis JAV. Per pastarąjį susitikimą 2019 m. Th.Grahamas sakė, kad V.Solovejus atsisakė savo ankstesnių prognozių apie sukilimą šalies viduje, tačiau tuomet teigė, kad V.Putinas nepagydomai serga ir prieš mirtį skuba įgyvendinti planą kurstyti „dirbtinius pogromus“ prieš etninius rusus Baltijos šalyse, kurie pateisintų Rusijos invaziją.

„Planas yra V.Solovejaus išgalvotas, greičiausiai pagrįstas tikro karinio nenumatytų atvejų planavimo elementais, pagrįstomis spekuliacijomis ir lakia vaizduote“, – rašė Th.Grahamas ataskaitoje kolegoms JAV. „Skaitytojas gali nuspręsti, kas yra kas. Tikimybė, kad šis scenarijus išsipildys, lygi nuliui, bet aš jį perteikiu dėl to, kad jei jis stebuklingai įvyks, jūs negalėsite sakyti, kad nebuvote įspėti“, – sakė jis.

V.Solovejaus pasakojimu, 2019 m. jis buvo priverstas išeiti iš darbo MGIMO dėl savo politinių pažiūrų. 2022 m. Rusijos saugumo tarnybos surengė plačiai nuskambėjusį reidą jo namuose ir jis buvo paskelbtas užsienio agentu. Nepaisant to, jam buvo leista toliau rinkti pinigus per kriptovaliutų piniginę, kurią jis reklamuoja su kiekvienu savo „YouTube“ epizodu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus