Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„The Washington Post“: Kyjivas planavo suduoti smūgius Maskvai, bet JAV prašymu planų atsisakė

Ukrainos žvalgyba planavo masinius smūgius Rusijai plataus masto invazijos metinėms, tačiau JAV prašymu planų atsisakė, skelbia „The Washington Post“. Anot leidinio, Ukrainos karinės žvalgybos vadovas Kyryla Budanovas planavo drąsius smūgius giliai priešo užnugaryje, o tai sukėlė nerimo Vašingtono pareigūnams.
V.Putinas minėjime Maskvoje
V.Putinas minėjime Maskvoje / „Scanpix“/Sputnik nuotr.

Vasario mėnesį, kai iki pirmųjų Rusijos invazijos į Ukrainą metinių buvo likusios vos kelios dienos, Kyjivo pareigūnai buvo užsiėmę Maskvos puolimo planavimu.

K.Budanovas vienam iš savo karininkų nurodė „pasirengti masiniams smūgiams vasario 24 d., naudojant viską, ką turi GUR“.

Pranešama, kad Ukraina netgi svarstė galimybę suduoti smūgį panaudojant trotilo medžiagą Juodosios jūros uostamiesčiui Novorosijskui.

Vašingtono pareigūnai slapta stebėjo ukrainiečių planus, o Baltieji rūmai baiminosi, kad išpuoliai Rusijoje gali išprovokuoti agresyvų Kremliaus atsaką.

Vasario 22 d., likus dviem dienoms iki plataus masto invazijos metinių, CŽV paskelbė naują slaptą ataskaitą: Vašingtono prašymu GUR „sutiko atidėti smūgius“ Maskvai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyryla Budanovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyryla Budanovas

Ši informacija buvo dalis neseniai internete nutekintos slaptos informacijos, tačiau joje nepaaiškinama, kas įsikišo ir kodėl ukrainiečiai sutiko atsitraukti.

„Ukrainą, kuri siekia perkelti kovas į Rusijos teritoriją, kartais atgraso Jungtinės Valstijos, kurios nuosekliai stengėsi išvengti konflikto eskalavimo iki tiesioginio amerikiečių ir rusų karių susidūrimo.

Dokumentuose teigiama, kad vasario 13 d. K.Budanovas įsakė vienam iš savo karininkų pasirengti operacijai, o JAV pakartojo viešą rekomendaciją savo piliečiams nedelsiant palikti Rusiją.

Kai kurie JAV pareigūnai išpuolius prieš Rusiją, ypač su JAV ginklais, vertina kaip labai rizikingas operacijas, kurias Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas galėtų vertinti kaip tokias grėsmingas, kad griebtųsi taktinių branduolinių ginklų“, – skelbia leidinys.

Pranešama, kad privačiuose pokalbiuose JAV ir Europos pareigūnai reiškia susižavėjimą K.Budanovu. Tačiau jie taip pat sako, kad jo įžūlumas kartais juos nervina.

Visų pirma dokumentuose teigiama, kad vasario 13 d. K.Budanovas įsakė vienam iš savo karininkų pasirengti operacijai, o JAV pakartojo viešą rekomendaciją savo piliečiams nedelsiant palikti Rusiją.

Dokumentuose taip pat nurodoma, kad JAV žvalgyba stebėjo K.Budanovo ryšius, o tai, atrodo, jam nėra naujiena.

K.Budanovo biuras taip pat planavo atakuoti „Wagner“ narius Malyje, tačiau nežinoma, kokiame etape šiuo metu yra operacija Malyje ir ar GUR gavo leidimą vykdyti savo planus.

GUR taip pat parengė planus dėl slaptų išpuolių prieš Rusijos pajėgas Sirijoje pasitelkiant slaptą kurdų pagalbą.

Vašingtono ir Europos pareigūnai priekaištavo Ukrainai dėl atakų už jos teritorijos ribų, kurios, jų nuomone, nuėjo per toli.

JAV pareigūnai taip pat nerimauja, kad Pekinas Ukrainos išpuolius Rusijos viduje greičiausiai vertins kaip „galimybę parodyti NATO kaip agresorių“ ir kad Kinija gali padidinti savo paramą Rusijai, jei laikys išpuolius „reikšmingais“.

Jungtinės Valstijos draudžia Ukrainai naudoti JAV ginklus puolant Rusiją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos šarvuotis juda fronto linijos link Bachmute
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos šarvuotis juda fronto linijos link Bachmute

Aukšto rango Ukrainos pareigūnas sakė, kad Kyjivo noras nešaudyti į tam tikrus taikinius ir koordinuoti veiksmus su amerikiečiais turėtų paskatinti JAV tiekti modernesnius, ilgesnio nuotolio ginklus, pavyzdžiui, ATACMS.

Tačiau kol kas J.Bideno administracijos atstovai atsisakė aprūpinti Ukrainą šiais ginklais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas