Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The Washington Post“: Kyjivas rengė „slaptas atakas“ prieš Rusijos karius kitoje šalyje

Kyjivas rengė „slaptas atakas“ prieš Rusijos karinį kontingentą Sirijoje, kurias turėjo vykdyti Sirijos demokratinių pajėgų kurdų formuotės. Šį planą pernai rudenį parengė Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausioji žvalgybos valdyba (GUR). Jo tikslas buvo priversti Rusiją perkelti karius iš Ukrainos į Siriją ir sustiprinti savo grupuotę, pranešė laikraštis „The Washington Post“, remdamasis nutekintais JAV žvalgybos dokumentais.
Sirijos kurdų saugumo pajėgos
Sirijos kurdų saugumo pajėgos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Iš medžiagos matyti, kad išpuoliai buvo suplanuoti taip, kad pati Ukraina juose nedalyvautų. Ukrainos pusė ketino ne tik apmokyti Sirijos demokratines pajėgas, bet ir bepiločiais lėktuvais smogti į Rusijos pajėgų, įskaitant „Wagner“ smogikus, buvimo vietą.

Atskirai buvo svarstomi smūgiai gerai apsaugotiems „prioritetiniams“ Rusijos objektams netoli Damasko ir Sirijos pakrantės, taip pat „su Rusija susijusiai naftos infrastruktūrai“ centrinėje šalies dalyje, kurią prastai saugo priešlėktuvinės gynybos pajėgos.

Didžiausią eskalaciją galėjo sukelti ataka prieš „svarbiausią Rusijos objektą“ Sirijoje – oro uostą netoli Latakijos, šalia kurio yra Rusijos Hmeimimo oro bazė. Tuo pat metu Kyjivas manė, kad mažiausiai kritiška Maskvai būtų smogti „Wagner“ pozicijoms samdinių valdomame objekte netoli Sirijos Furklio miesto.

Ukrainos planas buvo žinomas Turkijai, kuri „siekė išvengti galimo atsakomojo smūgio“.

Nepaisant ilgo plano rengimo, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis 2022 m. gruodžio pabaigoje įsakė sustabdyti jo rengimo darbus.

Tiksliai nežinoma, kodėl jis taip pasielgė, tačiau JAV žvalgybos dokumente teigiama, kad tokio sprendimo priežastys galėjo būti šios: JAV spaudimas, ribotas bepiločių orlaivių tiekimas ir Kyjivo abejonės, kad smūgiai bus sėkmingi. Kitas veiksnys galėjo būti Ukrainos žvalgybos operacijų Rusijoje „lyginamoji sėkmė“.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./„Wagner“ grupės būstinė
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./„Wagner“ grupės būstinė

Ukrainos planas buvo žinomas Turkijai, kuri „siekė išvengti galimo atsakomojo smūgio“, teigiama dokumente. JAV žvalgybos vertinimu, mažai tikėtina, kad Kyjivas atgaivins savo planus be JAV ir Turkijos paramos.

GUR vadovas Kyrylo Budanovas atsisakė komentuoti, o Sirijos demokratinių pajėgų atstovas spaudai Farhadas Shami sakė, kad jos niekada nedalyvavo Rusijos ir Ukrainos kare.

Slapti Pentagono ir JAV žvalgybos dokumentai buvo paviešinti kovo mėn. per „Discord“ grupės pokalbių kambarį, kuriame juos paskelbė 21 metų Jackas Teixeira, Masačusetso nacionalinės gvardijos oro pajėgų žvalgybos padalinio narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito