Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„The Washington Post“: nutekintuose dokumentuose – prasta žinia Kyjivui

Remiantis JAV žvalgybos vertinimais, pateiktais nutekintuose slaptuose dokumentuose, atskleidžiančiuose Vašingtono nuogąstavimus dėl karo padėties, Ukrainos kariuomenė gali „gerokai atsilikti“ nuo pradinių Kyjivo tikslų, numatytų per kontrpuolimą, kuriuo siekiama šį pavasarį atkovoti Rusijos okupuotas teritorijas, rašo „The Washington Post“.
Ukrainos kariai Bachmute
Ukrainos kariai Bachmute / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Visiškai slaptu“ pavadintame niūriame vasario pradžios vertinime įspėjama apie didelį „pajėgų generavimo ir palaikymo trūkumą“ ir tikimybę, kad tokia operacija duos tik „kuklius teritorinius laimėjimus“.

Tai labai skiriasi nuo viešų JAV prezidento Joe Bideno administracijos pareiškimų apie Ukrainos kariuomenės gyvybingumą ir greičiausiai padrąsins kritikus, kurie mano, jog Jungtinės Valstijos ir NATO turėtų dėti daugiau pastangų, kad konfliktas būtų išspręstas derybomis.

Dokumentas, kuris anksčiau nebuvo atskleistas, yra tarp JAV nacionalinio saugumo medžiagos, praėjusią savaitę aptiktos internetinėje platformoje. Šį klausimą tiria ir Pentagonas, iš kurio, atrodo, anksčiau šiais metais buvo gauta didžioji dalis nutekintos medžiagos, ir Teisingumo departamentas.

Nutekinta informacija leido sužinoti apie JAV žvalgybos veiklą visame pasaulyje, tačiau atskleista informacija apie Rusijos ir Ukrainos karą pasirodė ypač įdomi. Pavyzdžiui, dokumentas atskleidė, kur amerikiečių pareigūnai aptiko esminių Ukrainos priešlėktuvinės gynybos ir prieigos prie amunicijos trūkumų, kartu atskleisdami didelius trūkumus ir Rusijos kariuomenėje. Daugelis vertinimų buvo atlikti vasario ir kovo mėnesiais.

Dokumente, kuriame prognozuojama tik nedidelė būsimo Ukrainos kontrpuolimo sėkmė, nurodoma, kad Kyjivo strategijos esmė – susigrąžinti ginčijamas teritorijas rytuose ir kartu veržtis į pietus, siekiant atkirsti Rusijos sausumos tiltą į Krymą – pusiasalį, kurį Maskva neteisėtai aneksavo 2014 m. ir dabar naudoja kaip savo pajėgų aprūpinimo kelią Ukrainos viduje.

Dokumente teigiama, kad dėl įtvirtintos Rusijos gynybos ir „nuolatinių Ukrainos mokymo ir amunicijos tiekimo trūkumų tikriausiai bus apsunkinta pažanga ir padidės aukų skaičius puolimo metu“.

Per kelias savaites nuo nutekinto dokumento parengimo JAV pareigūnai diskutavo su Ukrainos vadovais, kad įsitikintų, jog Kyjivo puolimo užmojai atitinka jo pajėgumus.

Dokumento duomenys rodo, kad informaciją pateikė žvalgyba, tikriausiai naudojanti slaptus CŽV ir Nacionalinės saugumo agentūros metodus. Nacionalinės žvalgybos direktoriaus biuras, kuris, atrodo, parengė nutekintą dokumentą, atsisakė komentuoti, kaip ir Nacionalinio saugumo taryba. Gynybos departamentas taip pat atsisakė komentuoti dokumento turinį.

Užmojai neatitinka pajėgumų

Pentagono atstovas spaudai Chrisas Meagheris pirmadienį teigė, kad pareigūnai intensyviai dirba siekdami nustatyti informacijos nutekėjimo mastą, apimtį ir poveikį, taip pat tai, kaip būtų galima užkirsti kelią panašiems incidentams ateityje. Jis atsisakė komentuoti medžiagos tikrumą.

Valstybės departamento atstovas Vedantas Patelis sakė, kad JAV pareigūnai taip pat stengiasi patikinti sąjungininkus ir partnerius „dėl įsipareigojimo saugoti žvalgybos informaciją“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai Bachmute
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai Bachmute

Be nutekėjusio dokumento, JAV pareigūnai sakė, kad Nacionalinės žvalgybos tarybos įslaptintame vertinime taip pat sustiprintos kuklių pavasario puolimo rezultatų perspektyvos. Tame vertinime, su kuriuo neseniai buvo supažindinta atrinkta Kapitolijaus žmonių grupė, teigiama, kad mažai tikėtina, jog Ukraina atkovos tiek teritorijų, kiek Kyjivas atkovojo praėjusį rudenį per stulbinamą Ukrainos proveržį rytuose ir pietuose, sakė su tuo susipažinę asmenys.

Per kelias savaites nuo nutekinto dokumento parengimo JAV pareigūnai diskutavo su Ukrainos vadovais, kad įsitikintų, jog Kyjivo puolimo užmojai atitinka jo pajėgumus, sakė JAV pareigūnai, kurie, kaip ir kiti šiam pranešimui kalbinti asmenys, kalbėjo su anonimiškumo sąlyga.

Kovo viduryje įvyko vienas aukšto lygio pokalbis, kuriame dalyvavo Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas A.Milley, prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas, gynybos sekretorius Lloydas Austinas ir jų kolegos iš Ukrainos.

JAV pareigūnai taip pat surengė stalo pratybas su Ukrainos kariuomenės vadovais, kad parodytų, kaip galėtų vykti įvairūs puolimo scenarijai ir kokios pasekmės gali kilti per daug išskaidžius pajėgas, sakė vienas pareigūnas. Dėl to gali pernelyg išsitempti aprūpinimo linijos, todėl gali būti sunku išlaikyti atkovotą teritoriją bandant toliau veržtis į okupuotas žemes.

Pasak JAV pareigūnų, visos šalys po šių pokalbių pajuto, kad Ukraina pradeda suvokti, jog jos galimybės vykdyti puolimą yra ribotos, ir atitinkamai tam ruošiasi. Nors sausumos tilto atkirtimas yra mažai tikėtinas, šie šaltiniai sakė, kad Jungtinės Valstijos tikisi, jog laipsniškas laimėjimas galėtų bent jau kelti grėsmę laisvam Rusijos įrangos ir personalo judėjimui koridoriumi, kuris buvo gelbėjimosi ratas įsiveržusioms pajėgoms.

Aukšto rango Ukrainos pareigūnas neginčijo dokumente pateiktų atskleidimų ir nurodė, kad dėl logistikos vėlavimų sulėtėjo žadėtos Vakarų pagalbos tiekimas.

Tai „iš dalies tiesa“, – sakė pareigūnas, – „tačiau kritiškiausia dalis yra jau pažadėtų sistemų vėlavimas, dėl kurio vėluoja naujai suformuotų brigadų mokymas ir visas kontrpuolimas“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai Bachmute
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai Bachmute

Kelios valstybės, įskaitant Jungtines Valstijas, skyrė Ukrainai kovinius tankus ir kitas šarvuotas transporto priemones, tačiau tik po kritikos iš Kyjivo ir ištikimiausių jo rėmėjų Rytų Europoje. Vašingtonas paspartino planus atsiųsti tankų „Abrams“, tačiau iki jų pristatymo dar liko keli mėnesiai.

Kitas aukšto rango Ukrainos pareigūnas sakė, kad nutekinti dokumentai greičiausiai nepakenks planuojamam kontrpuolimui.

Milijardų dolerių panaudojimo karinėje aklavietėje perspektyva, kai į vieną ar kitą pusę bus pasiekta tik nedidelė nauda, gali susilpninti Kyjivo rėmėjų Europoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose ryžtą.

„Visi žino, kad mums trūksta amunicijos – prezidentas ir gynybos ministras apie tai kalba atvirai“, – sakė pareigūnas. – Ir nuo lapkričio mėnesio visiems buvo akivaizdu, kad kitas kontrpuolimas bus sutelktas į pietus, iš pradžių Melitopolį, o paskui Berdianską. Bet tiksli vieta gali pasikeisti prieš savaitę“.

Kariniai pareigūnai ir nepriklausomi analitikai viešai užsiminė apie kontrpuolimo per Ukrainos rytus ir pietus tikimybę. Rusija sustiprino Krymo pusiasalio gynybą tankiu įtvirtinimų ir tranšėjų linijų tinklu, akivaizdžiai tikėdamasi tokios operacijos.

Maskvos kariai taip pat susiduria su didelėmis problemomis, įskaitant žemą moralę po didelių strateginių klaidų, kurios lėmė didelius nuostolius ir dėl kurių dalis karių buvo prastai aprūpinti. Pasak atskiro JAV nutekinto dokumento, Rusijos daliniai rytuose yra ypač nuskriausti, o žvalgybos duomenys atskleidė, kad jautrių objektų maskavimas ir šaudmenų laikymas neatitinka standartų.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos atakų padariniai Bachmute
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos atakų padariniai Bachmute

Vakarai išsiuntė Ukrainai ginklų ir karinės įrangos už dešimtis milijardų dolerių, o šią pagalbą pavadino svarbiu postūmiu. Tačiau naujai nutekintas dokumentas rodo tai, ką daugelis vadų ir karių jau žino: sunki kova su Rusija išsekino Ukrainos karius ir techniką, todėl kiekviena diena, kai karas užsitęsia, tampa pranašumu didesnei Rusijos kariuomenei.

Pasak karių, ukrainiečių daliniai išeikvojo istorinį artilerijos amunicijos kiekį ir pradėjo racionalizuoti šovinius. Pavyzdžiui, artileristai, palaikantys operacijas apgultame Bachmuto mieste, sakė, kad jų senstančios sovietinės haubicos yra ne tokios tikslios kaip vakarietiškos, todėl jie turi šaudyti daugiau ir greičiau susidėvi jų įranga. Kareiviai taip pat yra pavargę, todėl Kyjivas, siekdamas mobilizuoti papildomus kovotojus, šaukimus kartais dalina tiesiog gatvėse.

Pastarosiomis savaitėmis kariškiai skundėsi, kad į fronto linijas atvykstantys naujai mobilizuoti kariai yra prastai apmokyti. Tačiau dabartinė padėtis mūšio lauke gali neatspindėti visos Ukrainos pajėgų padėties, nes Kyjivas atskirai rengia karius būsimam kontrpuolimui – sąmoningai atitraukdamas juos nuo dabartinių kovų, įskaitant Bachmuto gynybą, sakė JAV pareigūnas.

Milijardų dolerių panaudojimo karinėje aklavietėje perspektyva, kai į vieną ar kitą pusę bus pasiekta tik nedidelė pažanga, gali susilpninti Kyjivo rėmėjų Europoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose ryžtą ir galbūt paskatinti Kyjivą ir Maskvą pradėti derybas.

Tačiau pradėti derybas su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiu, gali būti rizikinga, atsižvelgiant į didelį Ukrainos žmonių, kurie konflikto metu patyrė nepaprastai daug smurto ir sunkumų, tačiau laikėsi išvien su pažadu pasiekti visišką pergalę, priešiškumą Kremliui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas