Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The Washington Post“: Rusija patobulino taktiką ir beprecedenčiu tempu užgrobia teritorijas rytuose

Pastaraisiais mėnesiais Rusijos pajėgos dėl patobulintos taktikos ir didesnės ugnies galios užėmė teritoriją Donecko regione „tokiu greičiu ir agresyvumu, kokio nebuvo nuo 2022 m., kai buvo įvykdyta plataus masto invazija“, rašo dienraštis „The Washington Post“ (WP).
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / „AP“/„Scanpix“

Nauja Rusijos taktika

Pasak leidinio, praėjusių metų kovas daugiausia lėmė artilerijos dvikovos ir vadinamosios „mėsos atakos“, kurias surengė didelės prastai apmokytų Rusijos mobilizuotų karių grupės. Tačiau dabar ukrainiečių kovotojai praneša, kad priešo puolamieji būriai dažnai būna gerai apmokyti ir aprūpinti, jie juda mažesnėmis grupėmis. Kai kuriose fronto dalyse prieš kelis mėnesius Rusijos pajėgos šturmavo gynybą grupėmis po 10-20 karių, o dabar naudoja vos keturių karių grupes:

„Tokia praktika padeda Rusijos kariams išvengti stebėjimo, o jų išsisklaidymas apsunkina taikinių taikymą iš bepiločių lėktuvų ir artilerijos.“

Šią taktiką taikė ir ukrainiečiai praėjusį rudenį. Tačiau dabar, pasak karių, pagrindinis skirtumas yra tas, kad Rusija šią koncepciją suderino su savo amunicijos ir tolerancijos aukoms pranašumais. Pasak karių, nauja ryšių įranga taip pat padėjo rusų vadams geriau organizuoti atakas, o bepiločių orlaivių atakos tapo veiksmingesnės.

Viskas juoda nuo lavonų

Nors priešo nuostoliai stulbinantys, Ukrainos kariai sako, kad rusai turi pakankamai pajėgų, kad išlaikytų spaudimą.

„Jie nesigaili žmonių... Paskutinėje vietoje, kur dirbome, yra sankryža, visiškai nusėta lavonais, ir jie vis ateina, nes turi įsakymą, – sakė vienas iš kovotojų, jaunesnysis leitenantas Vitalijus. – Jų jau yra masė. Viskas juoda nuo lavonų.“

Pietinėje Donecko srities dalyje rugpjūčio ir rugsėjo mėn. rusai užėmė daugiau kaip 800 kvadratinių kilometrų, iš kurių 700 kv. km buvo užimti palei frontą tarp Bachmuto ir Vuhledaro, sakė „Black Bird Group“ analitikas Pasi Paroinenas. Tuo tarpu didžiausi teritorijos nuostoliai buvo patirti nuo rugpjūčio vidurio iki rugsėjo vidurio, sakė P.Paroinenas, ir tai sutapo su ukrainiečių įsiveržimu į Rusijos Kursko sritį.

Tačiau, kaip pastebi Užsienio politikos tyrimų instituto vyresnysis mokslinis bendradarbis Robas Lee, svarbiausias kovų šiame Donecko fronto ruože aspektas gali būti karių, o ne teritorijos praradimas:

„Tiek Maskva, tiek Kyjivas patyrė didelių nuostolių, todėl gali būti, kad laimės ta pusė, kuri ilgiau išsilaikys.“

Ukraina neteko Vuhledaro

Stopkadras/Vuhledaras
Stopkadras/Vuhledaras

Spalio 1 d. Ukrainos projektas „DeepState“ pranešė, kad Vuhledaras buvo užimtas. Analitikai paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje įvairiuose Ukrainos miesto kampeliuose matyti Rusijos vėliavos. Trečiadienį „DeepState“ pranešė, kad Ukraina visiškai prarado Donecko srities Volnovachos rajono kontrolę.

Tuo pat metu, pasak Karo tyrimų instituto analitikų, Vuhledaro užėmimas vargu ar iš esmės pakeis puolamųjų operacijų eigą, nes miestas nėra itin svarbus logistikos mazgas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas