Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The Washington Post“ šaltiniai įvardija priežastis, kodėl V.Zalužnas gali būti atleistas

Pirmadienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis susitiko su Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiuoju vadu Valerijumi Zalužnu ir, „The Washington Post“ šaltinių teigimu, pranešė apie jo atleidimą.
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas (centre) / Valerijus Zalužnas/ „Telegram“

Pasak su pokalbiu susipažinusio aukšto rango pareigūno, V.Zelenskis per susitikimą vyriausiajam vadui generolui Valerijui Zalužnui pasakė, kad atleidžia jį iš pareigų, o tai yra trikdantis karinis sukrėtimas Ukrainai susidūrus su sunkumais mūšio lauke ir po kelis mėnesius trukusios prezidento ir populiaraus generolo trinties.

V.Zalužnas kol kas lieka savo poste, tačiau manoma, kad oficialus prezidento dekretas patvirtins jo atstatydinimą praėjus beveik dvejiems metams po Rusijos invazijos, kai Maskvos pajėgos, leidinio teigimu, įgyja strateginę iniciatyvą kai kuriose fronto dalyse.

Pažymima, kad prezidentas ir pajėgų vadas nesutarė dėl to, kiek karių Ukraina turi mobilizuoti šiais metais.

Nesutarė dėl mobilizacijos

V.Zalužnas siūlė mobilizuoti apie 500 000 žmonių, tačiau prezidentas mano, kad šis skaičius yra netinkamas, atsižvelgiant į uniformų, ginklų ir mokymo priemonių trūkumą, taip pat kitas galimas su mobilizacija susijusias problemas.

Kartu V.Zelenskis sakė, kad Ukraina neturi pakankamai lėšų sumokėti tokiam skaičiui mobilizuotų ukrainiečių.

Vienas su pokalbiu susipažinęs asmuo teigė, kad Ukrainai jau trūksta pajėgų dėl didėjančių nuostolių ir kad jai reikia naujų karių atsverti 400 000 karių, kuriuos planuoja mobilizuoti Rusija.

Bataliono vado pavaduotojas Andrijus pasmerkė numatomą V.Zalužno pašalinimą. Andrijus, kaip ir kiti kariai, įvardijamas tik vardu, nes nebuvo įgaliotas kalbėti viešai.

V.Zalužnas „turi protingų minčių apie mobilizaciją“, sakė Andrijus. „Žmonės sako: „Mums nereikia mobilizacijos, ten viskas tiesiog gerai“, bet jie nėra... čia. Jie nežino, kas čia vyksta“, – kalbėjo jis.

Tikimasi, kad naujas vadas duotų naujų impulsų pavargus nuo karo

Pirmadienį vykusiame pokalbyje V.Zelenskis sakė V.Zalužnui, kad ukrainiečiai pavargo nuo karo, o tarptautiniai šalies rėmėjai taip pat sumažino karinę pagalbą, todėl galbūt naujas vadas atgaivins padėtį, sakė su jų pokalbiu susipažinęs asmuo.

Du asmenys apie susitikimą kalbėjo su anonimiškumo sąlyga, kad galėtų atvirai papasakoti apie itin jautrią situaciją, kurios pasekmės karui ir Ukrainos saugumui nenuspėjamos. Taip pat manoma, kad bus atleisti aukšto rango V.Zalužno štabo nariai, sakė vienas asmuo.

Kas galėtų jį pakeisti

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyrylo Budanovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyrylo Budanovas

Iš karto nebuvo aišku, kas pakeis 50-metį V.Zalužną.

Vienas pagrindinių kandidatų yra Ukrainos karinės žvalgybos vadovas, 38 metų generolas leitenantas Kyrylo Budanovas, o tai gali reikšti perėjimą prie asimetrinės taktikos, pavyzdžiui, dronų smūgius giliai į Rusijos teritoriją, kuriuos BK.udanovas dažnai įsakydavo vykdyti kare, kuriame fronto linijos per daugiau nei metus beveik nepasikeitė. Tačiau K.Budanovas, turintis specialiųjų pajėgų patirties, neturi kariuomenės vado patirties.

Ukrainos kariuomenės nuotr./Ukrainos kariuomenės sausumos pajėgų vadas Oleksandras Syrskis
Ukrainos kariuomenės nuotr./Ukrainos kariuomenės sausumos pajėgų vadas Oleksandras Syrskis

Kitas variantas – generolas pulkininkas Oleksandras Syrskis, 58 metų Ukrainos sausumos pajėgų vadas, kuriam buvo priskirta vadovauti Kyjivo gynybai pirmąjį karo mėnesį, o vėliau, 2022 m. rudenį, organizuoti sėkmingą kontrpuolimą šiaurės rytinėje Charkivo srityje. Tačiau tarp eilinių kariškių O.Syrskis yra itin nemėgstamas, daugelio laikomas sovietinio stiliaus vadu, kuris per ilgai laikė pajėgas apšaudomas Rytų Ukrainos Bachmuto mieste, kai Kyjivas turėjo pasitraukti anksčiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas