Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The Washington Post“: V.Zelenskis turės paskutinį šansą įtikinti J.Bideną

Vizitas į Jungtinees Valstijas, kurį Ukrainos pareigūnai ir dalis jos sąjungininkių laikė reikšminga galimybe Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui įtikinti Ameriką, kaip ateityje remti Ukrainą, nesulaukė atsako Vašingtone, atkreipė dėmesį amerikiečių leidinys „The Washington Post“, išanalizavęs Ukrainos vadovo kelionės į JAV rezultatus.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir JAV vadovas Joe Bidenas
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir JAV vadovas Joe Bidenas / „AFP“/„Scanpix“

Pasak publikacijos autorių, nuo to laiko, kai V.Zelenskis aukščiausiems JAV pareigūnams pristatė savo vadinamą „pegalės planą“, kaip laimėti karą su Rusija, praėjo daugiau nei savaitė, tačiau strategijos detalės ir tai, kaip ji buvo priimta, lieka neaiškios.

„The Washington Post“ redakcija spėja, kad Ukrainos „pergalės plano“, kuriuo V.Zelenskis pasidalijo su JAV prezidentu Joe Bidenu ir kitais pareigūnais, punktai greičiausiai susiję su spartesnės narystės NATO procesu arba privalomomis Ukrainos Vakarų partnerių saugumo garantijomis.

Tačiau Vašingtonas į tai neatsakė. Straipsnio autoriai priminė, kad J.Bidenas taip pat toliau laikėsi savo pozicijos dėl draudimo Vakarų raketomis smūgiuoti taikiniams Rusijos teritorijos gilumoje.

Pasak straipsnio, mažai tikėtina, jog šį kartą Ukrainos vadovui pavyks įtikinti J.Bideną paremti jo planą ir panaikinti apribojimus Vakarų ginklams.

„Baltieji rūmai, vargu, ar imsis kokių nors žingsnių, kurie gali pasirodyti nepopuliarūs, kad nepakenktų Kamalos Harris prezidentinei kampanijai“, – rašė „The Washington Post“.

Dabartinė situacija kelia nerimą, nes Ukraina atsidūrė netikumo būsenoje. Žurnalistai pabrėžė, kad Ukraina pasikliauja JAV kaip pagrindine savo sąjungininke, tačiau nežino, kiek ilgai tęsis jos parama. Negana to, dėmesys karui mažėja ir dėl to, kad jis tęsiasi jau trečius metus, ir dėl eskalacijos Artimuosiuose Rytuose.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Joe Bidenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Joe Bidenas

Pasak vieno iš laikraščio pašnekovų, politikos eksperto Mykolos Davidiuko, Ukrainos niekas neatsisakys, tačiau šiuo metu ji nėra tarp trijų prioritetinių JAV problemų.

Vis dėlto V.Zelenskis turės dar vieną progą pateikti planą ir įtikinti, kaip Ukraina gali įveikti Rusiją, rašo „The Washington Post“.

Spalio 12 d. įvyks Ukrainos gynybos kontaktinės grupės Ramšteino formatu susitikimas.Tikimasi, kad jame dalyvaus ir J.Bidenas.

Anot vieno Vakarų diplomato, pageidavusio likti anonimu, šio susitikimo metu Kyjivas, kuriam iki šiol nepavyko pasiekti, kad būtų panaikintas apribojimas Ukrainos pajėgų smūgiams vakarietiškais ginklais, gali sulaukti ir kitokios pagalbos.

Visų pirma NATO šalys svarsto, kaip suteikti Ukrainai konkretesnius žingsnius dėl būsimos narystės aljanse.

Narystė NATO arba kitų saugumo garantijų suteikimas Ukrainai yra sąlygos, kurioms esant paprasti ukrainiečiai reiškia vis didesnį norą derėtis dėl tam tikros teritorijos perleidimo sąlygų, žurnalistams teigė Kyjivo tarptautinio sociologijos instituto direktorius Antonas Hruševskis.

„Situacijos, kai absoliuti dauguma pripažįsta savo teritorijos okupaciją, nebus. Tačiau ukrainiečiai yra pasirengę formatui, pagal kurį visiškas kai kurių teritorijų grąžinimas būtų atidėtas ateičiai, tik su sąlyga, kad bus tam tikras saugumo veiksnys“, – aiškino jis.

„Pergalės planas“, kurį V.Zelenskis pristatė J.Bidenui, iki šiol nebuvo paviešintas. Ukrainos prezidento kanceliarija informavo, kad jį sudaro keturi punktai: karinė pagalba Ukrainai, ekonominiai žingsniai, diplomatinis spaudimas Rusijai ir jos „politinė prievarta“.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

Dar prieš JAV ir Ukrainos prezidentų susitikimą JAV pareigūnai, su kuriais kalbėjosi „The Wall Street Journal“, teigė, kad planas yra ne kas kita, kaip patikslintas prašymas suteikti daugiau ginklų ir panaikinti apribojimus smūgiams prieš Rusiją.

Aukšto rango Ukrainos pareigūnas leidiniui „Financial Times“ paaiškino, kad V.Zelenskio pristatytame „pergalės plane“ Kyjivo tikslas keičiamas nuo visiško savo teritorijos išlaisvinimo iki karo eigos pakeitimo Ukrainos naudai ir perėjimo prie derybų.

Pašnekovai teigė, kad praėjusią savaitę kelionės į JAV metu naujasis Ukrainos užsienio reikalų ministras Andrijus Sibyha aptarė galimus kompromisinius sprendimus ir pragmatiškiau diskutavo apie derybų „žemė už žemę“ galimybę.

Po V.Zelenskio susitikimo su J.Bidenu „Financial Times“ citavo vieną Vakarų pareigūną, kuris teigė, kad JAV prezidentas gali sutikti iki kadencijos pabaigos atnaujinti Kyjivo prašymą dėl narystės NATO.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas