Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Theresa May – naujoji Jungtinės Karalystės lyderė, kuriai teks suvaldyti chaosą

Rinkimų kampanija tapo karūnacija. 59 metų vidaus reikalų sekretorė Theresa May taps naująja Jungtinės Karalystės politine lydere, prabėgus mažiau nei 3 savaitėms nuo britų sprendimo palikti Europos Sąjungą, rašo „The Financial Times“.
Theresa May
Theresa May / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vikaro dukra Dauningo gatvės dešimtajame name galės įsikurti jau trečiadienį. Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Davidas Cameronas apie tai paskelbė pirmadienį: šalis turės naują politinį lyderį.

Antrąja ministre pirmininke moterimi Jungtinėje Karalystėje tampanti Th.May, kaip ir Margaret Thatcher, į šalies lyderės postą žengia neramiu laiku. Britų visuomenę suskaldę referendumo rezultatai grasina ir visos šalies vienybei.

Ekspertų teigimu, tokioje situacijoje Th.May konkurentės Andrea Leadsom pasitraukimas buvo sąžiningas žingsnis. Išstojimo iš ES ir naujų prekybos sutarčių sudarymo procese reikalinga išskirtinė politinė patirtis, kurios A.Leadsom neturėjo.

Th.May jau patvirtino, kad „Brexit“ scenarijus yra neatšaukiamas ir jokio antrojo referendumo nebus. Tiesa, ji palaiko idėją, kad šis procesas nebūtų skubinamas.

Naujajai lyderei teks viešai išreikšti savo požiūrį į pasilikimą bendroje Europos rinkoje bei judėjimo suvaržymus.

Naujoji ministrė pirmininkė pasirengusi reaguoti ir į „Brexit“ pasekmes. Ji jau paneigė iždo sekretoriaus George'o Osborne'o kalbas apie galimą biudžeto prieaugį nuo 2020-ųjų.

Th.May laukia sunkus uždavinys – neįstumti dalies konservatorių į UKIP glėbį, tuo pat metu apvienijant centristines jėgas ne tik savoje, bet ir leiboristų partijoje. Leiboristai taip pat išgyvena savą krizę, kilusią dėl lyderio Jeremy Corbyno nenoro prisiimti atsakomybę.

Ministrei pirmininkei teks apibrėžti ir šalies migracijos politikos gaires.

Ministrei pirmininkei teks apibrėžti ir šalies migracijos politikos gaires. Išstojusiai iš ES Jungtinei Karalystei vis tiek prireiks pritraukti kvalifikuotą darbo jėgą, kuri dabar mieliau rinksis pasiūlymus sąjungos ribose.

Tai neturėtų būti neįveikiama užduotis griežtu charakteriui pasižymėjusiai vidaus reikalų sekretorei, kuri vienintelė drįsdavo stoti į kovą su D.Cameronu ir teikti savo siūlymus, kurie sulaukdavo didelio pasipriešinimo.

6 metus vidaus reikalų sektoriuje dirbusiai politikei pirmuoju uždaviniu taps derybų komandos formavimas. Kas bus tie, kurie turės derėtis su Briuseliu dėl „Brexit“ įgyvendinimo?

Tam, kad suvaldytų po sprendimo šalį apėmusį chaosą, Th.May prireiks plačios koalicijos ir gebėjimo vienyti skirtingų pažiūrų politikus. Panašu, kad konservatorių partijos gretose ji yra geriausia kandidatė perimti vairą iš D.Camerono, tačiau sėkmės tai dar negarantuoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito