Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Tikėtina, kad 2020 m. būsiu miręs“: ką reiškia šie seniai ištarti Joe Bideno žodžiai?

Tuomet dar tik būsimasis JAV prezidentas Joe Bidenas kadaise neapdairiai ištarė, kad 2020-aisiais bus miręs. Todėl dabar socialinių tinklų vartotojai platina šiuos žodžius ne tik su nuostaba, bet ir spėlionėmis, esą jis galbūt iš tiesų nebegyvas. Šiuos žodžius vyras sakė daugiau nei prieš 30 metų, kalbėdamas apie Aukščiausiojo Teismo teisėjų parinkimo svarbą. Jis spėjo, kad, kai jau bus iškeliavęs Anapilin, vienas iš tuomečių teisėjų dar priiminės reikšmingus sprendimus.
1991-aisiais Joe Bidenas sakė, kad po trijų dešimtmečių greičiausiai bus miręs
1991-aisiais Joe Bidenas sakė, kad po trijų dešimtmečių greičiausiai bus miręs / Ekrano nuotr. iš „Twitter“

Lydi užgauliais komentarais

Pastarosiomis savaitėmis socialiniuose tinkluose imta aktyviai platinti pusės minutės trukmės įrašą iš JAV televizijos C-SPAN transliacijos.

Jame matyti gerokai jaunesnis J.Bidenas, kalbantis iš tribūnos nenurodytame renginyje. Už nugaros matyti 1891-ųjų data, bet iš jos taip pat sunku daryti kokias nors išvadas.

Taip pat skaitykite: Vizitas Varšuvoje prasidėjo skaudžiai, bet nukentėjo ne Joe Bidenas

„<…> turės įtakos tam, kas vyks šioje šalyje dar ilgai po to, kai senatoriaus Bideno nebebus, kai nebebus prezidento Busho, kai bus pamirštos prezidento Reagano administracijos.

Jei jie gyvens – jei teisėjas Souteris, duok Dieve, gyvens tiek, kiek dabar yra vidutinis amžius teisme, 2020 m. jis priiminės svarbius sprendimus. Visiškai tikėtina, kad aš jau būsiu miręs.“

Angliškai ši frazė skambėjo taip: „<…> will affect what happens in this country long after Senator Biden is gone, long after President Bush is gone, long after President Reagan’s administrations are forgotten.

If they live — if Justice Souter, God willing, lives as long as the average age of the court now, he’ll be making landmark decisions in the year 2020. I’ll be dead and gone in all probability.“

Šiuo įrašu pasidalijo vienas „Facebook“ vartotojas iš Lietuvos ir greta paaiškino: „Dešimtojo dešimtmečio pradžioje Bidenas buvo įsitikinęs, kad iki 2020 m. jis bus miręs.“

„O kas gali paneigti, kad taip nėra“, – pakomentavo vienas internautas.

Kitas J.Bideną pašaipiai palygino su Koščėjumi Nemirtinguoju – neigiamu rusų folkloro herojumi, kurio nužudyti neleidžia burtai ir kuris savo sielą slepia įvairiuose daiktuose.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/1991-aisiais Joe Bidenas sakė, kad po trijų dešimtmečių greičiausiai bus miręs
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/1991-aisiais Joe Bidenas sakė, kad po trijų dešimtmečių greičiausiai bus miręs

Šiuo įrašu aktyviai dalijasi ir kitakalbiai socialinių tinklų vartotojai (čia, čia). Nors prie įrašo tiesiog pacituojama, ką sakė būsimasis prezidentas, jį lydi tokie komentarai, kaip „visada laužantis pažadus“, „blogai, kad jis suklydo“, „dar vienas žalingas melas“, „jo smegenys yra (mirusios – red. past.)“.

„Twitter“ pasirodė panašus įrašas „1991 m. J.Bidenas pažymėjo, kad 2020 m. bus miręs. Jis turėjo omeny, kad jo smegenys bus mirusios.“

Vienas internautas prie komentaro „Jis buvo netoli tiesos“ pridėjo kadrą, kuriame matyti, kaip J.Bidenas suklumpa lipdamas į lėktuvą.

Suklydo ir dėl savęs, ir dėl teisėjo

Norint suprasti, kodėl J.Bidenas dalijosi tokiais pažadais, reikalingas kontekstas. „Google“ paieškojus informacijos pagal pasakytus arba komentaruose paminėtus žodžius „Bidenas 1991 miręs“ (angl. „Biden 1991 dead“), išmetama nemažai straipsnių, paaiškinančių, kada ir kokia proga jis taip kalbėjo.

J.Bideno žodžiai apie mirtį nuskambėjo 1991 m. rugsėjo 9 d., sakant kalbą Detroito teisės koledže. Tuo metu jis buvo senatorius iš Delavaro – šį postą išlaikė ilgiau nei 35 metus, o dabar yra seniausias pareigas einantis JAV prezidentas.

Taip pat skaitykite: Vėl šaiposi iš Joe Bideno: veidas – pagalbos sergantiesiems demencija reklamoje

Daugiau nei trijų dešimtmečių senumo prognozę liepos pabaigoje priminė he will be „New York Post“.

Politikas iš tribūnos kalbėjo teisės studentams apie Aukščiausiojo Teismo teisėjų parinkimo svarbą. Jis atkreipė dėmesį, kad teisėjų sprendimai „turės įtakos tam, kas vyks šioje šalyje dar ilgai po to, kai senatoriaus Bideno nebebus“, kai nebebus tuomečio prezidento George’o Busho, kai bus pamirštas ankstesnis šalies vadovas Ronaldas Reaganas.

Kaip pavyzdį J.Bidenas pasitelkė Davidą Souterį, kuris 1990–2009 m. buvo Aukščiausiojo Teismo teisėjas. Kalbos metu teisininkas, kuriam tuo metu buvo 52-eji, šias pareigas ėjo jau lygiai 11 mėnesių.

„Jei jie gyvens – jei teisėjas Souteris, duok Dieve, gyvens tiek, kiek dabar yra vidutinis amžius teisme, 2020 m. jis priiminės svarbius sprendimus. Visiškai tikėtina, kad aš jau būsiu miręs“, – spėjo J.Bidenas.

Taigi iš konteksto aišku, kad tokią šiurpią prognozę jis išsakė įspūdžiui sustiprinti, norėdamas pabrėžti, kad teismo ir net pavienių teisėjų sprendimai išlieka svarbūs ilgiau nei gyvena konkretus žmogus. Akivaizdu, kad tai nebuvo įsipareigojimas vienu ar kitu būdu iškeliauti Anapilin iki minėto laiko lyg, pavyzdžiui, per rinkimų kampaniją duotas pažadas.

Greičiausiai prognozė nebuvo pagrįsta ir tuomete J.Bideno sveikatos būkle, nors 9-ajame deš. jis buvo patyręs smegenų arterijos aneurizmą, dėl kurios prireikė skubios operacijos.

Kalbos metu senatoriui buvo 48-eri ir, panašu, turėjo daugiau optimizmo dėl D.Souterio, nei apie savo sveikatą. Iki minėtų metų – 2020-ųjų – buvo likę bemaž trys dešimtmečiai, tad spėjimas, kad po tiek laiko jo jau nebebus tarp gyvųjų, buvo tikėtinas. Kita vertus, J.Bidenas vargiai galėjo tiksliai nuspėti įvykius po tiek laiko.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Joe Bidenas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Joe Bidenas

1991-iaisis prognozuodamas ateitį jis suklydo dukart: jis ne tik išgyveno ilgiau, nei pats sau davė, bet ir neteisingai numatė, kad D.Souteris dirbs taip ilgai. Teisėjas atsistatydino geru dešimtmečiu anksčiau.

Vyriausias prezidentas

J.Bideno spėjimas prisimintas neatsitiktinai. 80-metis prezidentas nuolat sulaukia pašaipų dėl savo amžiaus, sveikatos ir nuolatinių kluptelėjimų bei susipainiojimo kalbant.

Per spaudos konferenciją Vilniuje vykusiame NATO viršūnių susitikime, norėdamas paminėti greta stovintį Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį, pradėjo sakyti „Vladimiras…“, greičiausiai supainiojęs su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu. Pastebėjęs klaidą jis tarstelėjo „Neturėtų būti taip familiariai“ ir kolegą pavadino „ponu Zelenskiu“.

Vasarį jis suklupo lipdamas į lėktuvą „Air Force One“, o birželį nugriuvo per karo akademijos absolventų diplomų įteikimo ceremoniją. Tiesa, tuomet jam po kojomis pasipainiojo smėlio maišas, padėtas sufleriui prilaikyti.

Taip pat skaitykite: „Atakavo smėlio maišas!“ – tai buvo Joe Bideno suklupimo priežastis, ne amžius

J.Bidenas yra vyriausias asmuo, kada nors ėjęs prezidento pareigas, o 2024 m. rinkimų dieną jam bus beveik 82 metai.

Taip pat skaitykite: Prezidentas, popiežius ir sportas: ar Joe Bidenas pavadino Prancišių beisbolininku?

15min verdiktas: trūksta konteksto. J.Bidenas tikrai sakė: „Visiškai tikėtina, kad 2020 m. aš jau būsiu miręs.“ Bet taip jis spėjo 1991 m., kalbėdamas teisės studentams apie Aukščiausiojo Teismo teisėjų parinkimo svarbą ir norėdamas pabrėžti, kad pastarųjų sprendimai išlieka svarbūs ilgiau nei gyvena žmogus.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas