Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
15:37 /16:51

Tikimasi, kad J. Bidenas penktadienį apsilankys Vokietijoje, pranešė šaltinis vyriausybėje

Tikimasi, kad JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) kitą savaitę apsilankys Vokietijoje, sekmadienį pranešė vyriausybės šaltinis po to, kai anksčiau planuota kelionė buvo atšaukta dėl uragano „Milton“.
BONNIE CASH / AFP
BONNIE CASH / AFP

„Penktadienį jis atvyks į Berlyną“ vienos dienos vizito, sakė šaltinis.

Vokietijos žiniasklaidos teigimu, J. Bidenas susitiks su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu (Olafu Šolcu) ir prezidentu Franku-Walteriu Steinmeieriu (Franku Valteriu Šteinmejeriu).

Jo vizito darbotvarkės svarbiausi klausimai – karas Ukrainoje ir konfliktas Artimuosiuose Rytuose.

Pirminis J. Bideno vizitas į Vokietiją turėjo vykti spalio 10–12 dienomis ir apimti keturšalį aukščiausiojo lygio susitikimą su O. Scholzu, Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emaniueliu Makronu) ir Jungtinės Karalystės ministru pirmininku Keiru Starmeriu (Kiru Starmeriu).

Jis taip pat planavo iš karto po to vykti į Angolą, kuri turėjo būti viena iš paskutiniųjų jo prezidentavimo tarptautinių kelionių. Liepą J. Bidenas atsisakė siekio būti perrinktam per lapkritį vyksiančius rinkimus.

Vokietijoje JAV lyderis dar planavo surengti daugiau kaip 50 Ukrainos sąjungininkų susitikimą, kad aptartų tolesnę paramą Kyjivui kovoje su Rusijos invazija.

Buvo tikimasi, kad Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis dalyvaus šiame susitikime. Tačiau, jį atidėjus, ukrainiečių lyderis išvyko į dviejų dienų kelionę po Europos sostines, prašydamas karinės pagalbos, Rusijos invazijai į Ukrainą tęsiantis jau trečius metus.

J. Bidenas nusprendė likti JAV ir prižiūrėti, kaip tvarkomasi su Floridą užgriuvusio uragano „Milton“ padariniais.

Apskaičiuota, kad audra padarė apie 50 mlrd. dolerių (45,67 mlrd. eurų) žalos ir pražudė mažiausiai 16 žmonių.

Kelionės į užsienį artinantis uraganui būtų sukėlusios didelę politinę riziką namuose, likus vos 28 dienoms iki įtemptų JAV prezidento rinkimų.

Respublikonų kandidatas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) skleidžia dezinformaciją apie J. Bideno ir viceprezidentės Kamalos Harris (Kamalos Haris), demokratų kandidatės lapkričio 5 dienos rinkimuose, reagavimą į stichines nelaimes.

Žurnalo „Spiegel“ duomenimis, J. Bideno vizito kitą savaitę programa bus gerokai apkarpyta, palyginti su pirminiais planais, kai buvo numatytas oficialus valstybinis vizitas.

Vis dėlto tikimasi, kad F.-W. Steinmeieris vis tiek įteiks J. Bidenui Vokietijos ordiną už nuopelnus Vokietijos ir Amerikos draugystei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas