Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tikroji Gyvačių salos istorija: kaip pasiųstas rusų karo laivas privertė pasiduoti ukrainiečių gynėjus?

Leidinys „Ukrainska Pravda“ atkūrė pirmosios karo dienos įvykius Gyvatės saloje, kuri išgarsėjo tuo, jog jos gynėjai pasiuntė Rusijos karo laivą ir atsisakė pasiduoti. Gynėjai ištvėrė gąsdinimus, grasinimus, apšaudymus, bombardavimus, tačiau galiausiai sudėjo ginklus, nes kitos išeities nebeturėjo.
Ukrainos vėliava vėl plevėsuoja Gyvačių saloje
Ukrainos vėliava vėl plevėsuoja Gyvačių saloje / Ukrainos kariuomenės nuotr.

Vasario 24 d. apie 3 val. nakties į Gyvatės salą atėjo karas. Apie Rusijos invaziją į Ukrainą salos gynėjams pranešė rusų karo laivas, pareikalavęs pasiduoti. Salos gynėjai ištvėrė visą dieną trukusį bombardavimą ir apšaudymus, tačiau galiausiai buvo priversti pasiduoti.

„Apie trečią valandą ryto vienas iš pavaldinių pranešė, kad girdėjo Rusijos karinio laivo pokalbį su civiliniu laivu, kuris plaukė salos kryptimi. Rusai pasakė, kad teritorija aplink Gyvatės salą užminuota, ir pasiūlė pakeisti maršrutą. Tai reiškia, kad jie blokavo civilinių laivų kelius.

Dar nežinojome, kad tai jau karas, bet supratome, kad kyla pavojus“, – prisimena Ukrainos pasienio užkardos Gyvatės saloje vadas Bogdanas Gotskis.

B.Gotzkis pranešė apie padėtį vadovybei ir pradėjo galvoti apie tolesnius veiksmus.

„Ukrainska Pravda“ rašo, kad Gyvatės saloje iš viso buvo 80 gynėjų: apie 30 pasieniečių, šiek tiek daugiau nei 40 35-osios brigados jūrų pėstininkų, keletas kariuomenės ir oro pajėgų karių.

Be jų, saloje oficialiai įsikūrusiame Belojės kaime gyveno keli civiliai: švyturio viršininkas, jo padėjėjas ir keli komunalininkai.

Kariškiams buvo išdalyti šaulių ginklai ir jie išsidėstė pozicijose.

Primygtiniai raginimai pasiduoti

Šeštą valandą ryto rusai pirmiausia kreipėsi į Gyvatės salos gynėjus, gąsdindami NATO ir ragindami pasiduoti. Šis pranešimas buvo kartojamas kas 15-20 minučių. Po tris valandas trukusio įtikinėjimo rusai ėmėsi gąsdinimo. Nuo 9 val. ryto kas dvidešimt minučių buvo kartojamas pranešimas:

„Kariai Gyvatės saloje! Jūs užblokuoti. Esate apšaudymo zonoje. Jei priešinsitės, būsite sunaikinti. Tikimybė išgyventi yra lygi nuliui. Pagalvokite apie savo gimines ir artimuosius, kurie laukia jūsų namuose gyvi.

Tai netrukus baigsis ir jūs galėsite gyventi toliau. Priimkite teisingą sprendimą. Jums tereikia pranešti apie ketinimą bendradarbiauti, išjungti radarus ir radijo ryšius, išsirikiuoti ir sudėti ginklus“.

Prasidėjo apšaudymas

Horizonte pasirodė pirmasis Rusijos laivas - patrulinis laivas „Vasilijus Bykovas“. Apie vidudienį prie „Bykovo“ prisijungė liūdnai pagarsėjęs Juodosios jūros laivyno flagmanas - kreiseris „Moskva“. Rusai paleido pirmąją salvę iš laivo artilerijos į salą. Šaudė „Vasilijus Bykovas“.

Gana greitai rusai nuo įkalbinėjimų perėjo prie įtikinamesnių argumentų: reguliarios artilerijos ugnies iš laivo patrankų, o kai ir tai nepadėjo, į dangų pakilo atakos lėktuvai.

Iškart po pietų rusai pradėjo oro antskrydžius, naudodami Su-27 ir Su-34. Tris valandas rusai viską saloje lygino su žeme. „Moskva“ taip pat apšaudė Gyvačių salą.

Tuo tarpu Gyvatės salą iš žemyninės dalies sugebėjo pasiekti du evakuaciniai kateriai, galintys gabenti iki 20 žmonių. Tačiau tik trys civiliai sutiko palikti salą.

Iki vakaro padėtis saloje tapo visiškai nepakeliama. Apšaudymas tęsėsi. Maskvos balsas per radiją darėsi vis piktesnis: tai buvo nebe pasiūlymas „tęsti karjerą“, o tiesiog grasinimas sunaikinti.

Gyvatčių salos garnizonas buvo ne mažiau susierzinęs. Laimei, po apšaudymų ir bombardavimų aukų nebuvo. Tačiau suvokus, kad jie liko vieni daug stipresnius priešus ir nesulauks jokios pagalbos, atmosfera saloje tapo slogi.

Nenuostabu, kad kažkuriuo metu, apie 18 valandą, nervai neišlaikė ir visas per dieną susikaupęs pyktis ir panieka išsiliejo į garsiąją „žinią“ rusų laivui, kuriai buvo lemta tapti vienu iš labiausiai dvasiškai pakylėjančių šio karo šūkių.

Po dar vieno apšaudymo, praėjus maždaug valandai nuo Rusijos laivo pasiuntimo, ryšys su sala nutrūko, ir laivai su rusų desantininkais užėmė Gyvačių salą. Visa salos įgula ir civiliai gyventojai buvo paimti į nelaisvę.

Balandį Ukrainos paleistos raketos pataikė į laivą „Moskvą“, kuris užsidegė ir nuskendo. Iki šiol neaišku, kiek žuvo šio laivo įgulos, kurią sudarė keli šimtai jūreivių.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“ paskyros OSINTtechnical/„Moskva“ prieš nuskendimą
Ekrano nuotr. iš „Twitter“ paskyros OSINTtechnical/„Moskva“ prieš nuskendimą

Birželio 30 d. po Ukrainos raketų ir artilerijos smūgių Gyvatės saloje Rusijos kariuomenė paliko salą. Rusija karių išvedimą iš Gyvačių salos pavadino „geros valios gestu“. Liepos 4 d. pranešta, kad į Gyvačių salą atgabenta Ukrainos vėliava.

Ukrainos specialiųjų operacijų pajėgų vadovybės nuot./Specialioji operacija Gyvačių saloje
Ukrainos specialiųjų operacijų pajėgų vadovybės nuot./Specialioji operacija Gyvačių saloje

Ukraina yra pranešusi, jog dalis Gyvačių salos herojų po apsikeitimo belaisviais jau sugrįžo į tėvynę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas