Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„TikTok“ duomenų centre Dubline pradeda saugoti Europos naudotojų duomenis

Dalijimosi vaizdo įrašais programėlė „TikTok“ antradienį pranešė, kad pirmasis iš trijų jos duomenų centrų Europoje jau veikia.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.
Temos: 1 „TikTok“

Tai dalis Kinijos bendrovei priklausančios platformos pastangų sumažinti Vakarų šalių nuogąstavimus dėl su privačiais duomenimis susijusio pavojaus.

Platformą atidžiai stebi Europos ir JAV reguliavimo institucijos, nerimaujant, kad privatūs naudotojų duomenys gali patekti į Kiniją.

„TikTok“ priklauso Kinijos bendrovei „ByteDance“, kuri 2020 metais perkėlė savo būstinę į Singapūrą. Visgi pati programėlė ne kartą neigė sąsajas su Pekinu ir teigė, kad visi naudotojų duomenys saugiai saugomi Singapūre ir Jungtinėse Valstijose.

Savo planą saugoti duomenis Europoje, kur galioja griežti privatumo įstatymai, „TikTok“ pristatė šių metų pradžioje, po to, kai kelios Vakarų šalių vyriausybės uždraudė programėlę naudoti oficialiuose įrenginiuose. Galiausiai platforma patvirtino, kad atidarė vieną iš savo centrų.

„Mūsų pirmasis duomenų centras Dubline, Airijoje, jau veikia ir pradėta į jį perkėlinėti Europos naudotojų duomenis“, – sakoma „TikTok“ pranešime.

Kiti du centrai – dar vienas Airijoje ir Norvegijoje – bus įrengti iki kitų metų pabaigos, žurnalistams sakė už „TikTok“ Europos naudotojų privatumo klausimus atsakinga Elaine Fox (Elein Foks). Ji teigė, kad visus Europos naudotojų duomenis vėliau bus pradėta saugoti vietiniu mastu.

Projektą prižiūri britų kibernetinio saugumo bendrovė „NCC Group“, tinklaraščio įraše teigė „TikTok“ viceprezidentas Europos viešosios politikos klausimais Theo Bertramas (Teo Bertramas).

Pasak jo, „NCC Group“ tikrins duomenų srautą, siekdama įsitikinti, kad tik patvirtinti darbuotojai gali pasiekti ribotus duomenų tipus, ir vykdys stebėseną realiuoju laiku, kad aptiktų ir reaguotų į įtartinus prieigos bandymus.

„Visos šios kontrolės priemonės ir operacijos yra skirtos užtikrinti, kad mūsų Europos naudotojų duomenys būtų saugomi specialiai sukurtoje apsaugotoje aplinkoje, o prieigą prie jų turėtų tik patvirtinti darbuotojai, kuriems taikoma griežta nepriklausoma priežiūra ir patikra“, – sakė Th. Bertramas.

Draudimai visame pasaulyje

Didelės technologijų įmonės susiduria su sunkumais dėl Europos Sąjungos taisyklių, kuriomis ribojamas asmeninės informacijos perdavimas net į JAV.

Briuselis kelis kartus bandė sudaryti dalijimosi duomenimis susitarimus su Vašingtonu, bet kiekvieną kartą šiuos sandorius blokavo Europos Teisingumo Teismas.

Teisėjai šiuo atžvilgiu stoja išvien su teisių gynėjais, teigiančiais, kad amerikiečių įmonės yra įpareigotos perduoti duomenis nacionalinėms saugumo agentūroms ir taip pažeidžia bloko šalių gyventojų teises.

Tačiau po to, kai 2022-ųjų gruodį „ByteDance“ prisipažino, kad atliekant vidinį tyrimą dėl informacijos nutekėjimo įmonėje darbuotojai gavo prieigą prie dviejų JAV žurnalistų duomenų, kruopštus tikrinimas sustiprėjo.

Nuo tada tokios šalys kaip Australija, Belgija ir Kanada uždraudė valstybės tarnautojams naudoti šią programėlę darbiniuose įrenginiuose.

JAV Montanos valstija paskelbė visiškai uždraudžianti šią programėlę, tačiau šis žingsnis yra apskųstas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas