Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tragedija Odesoje: dveji tyrimo metai – be jokios pažangos

Lygiai prieš dvejus metus, 2014-ųjų gegužės 2 dieną, Odesą sudrebino nuožmūs ukrainiečių ir prorusiškų miestiečių susirėmimai. Per kruvinus gatvių mūšius žuvo 48 žmonės, o 42 iš jų sudegė ar užduso Profesinių sąjungų rūmuose. Po 24 mėnesių policija vis dar vykdo tyrimą, o jame jokios pažangos nematyti – visi asmenys, atsakingi už kruviną smurtą, dar nenustatyti. Kodėl delsiama?
Degantys rūmai
Degantys rūmai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip primena „Ukraine Today“, 2014 metų gegužės 2-oji Odesos uostamiestyje prasidėjo gana ramiai – žygiu už Ukrainos vienybę, kurį surengė futbolo aistruoliai ir vietos gyventojai, palaikę Maidano revoliuciją Kijeve.

Vis dėlto netrukus šie aktyvistai susidūrė su „Antimaidano“ protestuotojų kolona. Įtampa netruko pakilti iki maksimumo, ir pasigirdo šūviai.

Gaisras kilo neaiškiomis aplinkybėmis

Policija buvo bejėgė ir nesugebėjo sustabdyti kautynių, per kurias buvo nušauti šeši naujosios valdžios Kijeve šalininkai. Vaizdo įrašuose matyti, kaip prorusiški demonstrantai nukreipia automatinių šautuvų ugnį į Ukrainos vėliavomis apsigaubusius aktyvistus.

Ukrainiečiai iškart puolė keršyti – persekiojami „Antimaidano“ aktyvistai buvo priversti slėptis Odesos profesinių sąjungų rūmuose.

Pastatas iki šiol neaiškiomis aplinkybėmis buvo padegtas. 42 žmonės žuvo – vieni sudegė gyvi, kiti užduso, treti šoko pro langus ir užsimušė.

Kremliaus žiniasklaida iškart puolė kaltinti „fašistus“ ukrainiečius, bet piktinosi bei gedėjo ir jie. Pranešusi, kad tokių kruvinų įvykių uostamiestis nematė jau 100 metų, Odesos valdžia paskelbė trijų dienų gedulą.

Policijos vadą sulaikė, jo pavaduotojas paspruko

Odesoje daug kas iki šiol priekaištauja policijai – esą pareigūnai tą kruviną dieną parodė nesugebantys palaikyti tvarkos mieste. Buvo ir tokių, kurie teigė, kad teisėsauga pabrėžtinai vengė apskritai tramdyti susikovusius protestuotojus.

„Odesos policijos pareigūnų veiksmai buvo šlykštūs, galbūt net nusikalstami“, – prieš dvejus metus „Twitter“ parašė Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenijus Avakovas.

Tyrėjai netrukus paskelbė, kad tarp suimtų įtariamųjų yra ir keli policininkai.

Buvo sulaikytas ir tuometis Odesos policijos viršininkas Petro Luciukas, o jo pavaduotojas sugebėjo pasprukti iš Ukrainos ir, kaip skelbiama, prisiglaudė Padniestrėje.

Įrodymai vis dar renkami

Tiesa, tyrimas visiškai vietoje nestovėjo – prokurorai praėjusių metų birželį išspaudė išvadą, kad žudynės buvo sukurstytos. Jie paskelbė, kad sulaikyti 22 su neramumais susiję asmenys.

Vis dėlto jų tapatybė iki šiol neaiški, o Maskvą siutina faktas, kad iš areštuotųjų 19 yra „Antimaidano“ ir tik trys – Maidano aktyvistai. Tai pernai paskelbė Ukrainos generalinės prokuratūros atstovas Volodymyras Huzyras.

Prokuratūros paskelbtoje ataskaitoje skelbiama, kad chaosas prie Profesinių sąjungų rūmų kilo dėl abiejų pusių kaltės: „Abi pusės viena prieš kitą naudojo padegamuosius skysčius, taip pat ir pastato viduje. Tai sukėlė gaisrą“.

Tai, regis, viskas – po dvejų metų tyrimas vis dar tęsiamas. Tiek Odesos policija, ir Generalinė prokuratūra vis dar renka įrodymus ir analizuoja jau surinktus duomenis.

Tiesa, Jungtinių Tautų komisaro žmogaus teisėms įstaiga (OHCHR) sakė, kad mirtina įvykių grandinė prasidėjo beisbolo lazdomis ir šaunamaisiais ginklais ginkluotai Rusijos šalininkų grupei „išprovokavus“ Ukrainos šalininkų mitingo dalyvius.

Kritika iš tarptautinių organizacijų

Vėžlio greičiu vykdomas tyrimas netenkina tarptautinių žmogaus teisių gynėjų organizacijų. 2015 metų lapkritį Europos Taryba (ET) paskelbė, kad Kijevas nepadarė jokios pažangos ir nenustatė visų asmenų, atsakingų už mirtiną smurtą.

Ekspertų teigimu, tyrėjai kažkodėl vėlinosi įvykdyti reikalingus patikrinimus, be to, neskubėta laiku surinkti įrodymų tragedijos vietoje – Profesinių sąjungų rūmuose.

„Atsakingi pareigūnai neparodė reikalingo kruopštumo ir atsakomybės vykdydami tyrimą“, – skelbta ET Tarptautinės patariamosios grupės ataskaitoje.

Jau šių metų kovą į stringantį tyrimą dėmesį atkreipė ir Jungtinių Tautų žmogaus teisių stebėjimo misijos Ukrainoje vadovė Fiona Frazer: „Kyla klausimų dėl atsakingų institucijų sugebėjimo surasti žmones, įvykdžiusius nusikaltimus Odesoje“.

„Raginu Ukrainos vyriausybę vadovautis Europos Tarybos Tarptautinės patariamosios grupės rekomendacijomis ir atlikti nepriklausomą ir skaidrų tyrimą“, – galiausiai metinių proga paskelbtame pareiškime paskelbė Europos Sąjungos (ES) delegacijos Ukrainoje vadovas Janas Tombinskis.

Tarptautinių stebėtojų teigimu, delsimas paskelbti aiškias tyrimo išvadas ir nuteisti kaltuosius tik didina įtampą tiek Odesoje, tiek visoje Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus