Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
07 28 /20:27

Tūkstančiai drūzų dalyvavo per ataką Golano aukštumose žuvusių jaunuolių laidotuvėse

Tūkstančiai drūzų bendruomenės narių sekmadienį dalyvavo 12 per raketų ataką Golano aukštumose žuvusių jaunuolių laidotuvių ceremonijoje.
false / Ilia Yefimovich / dpa/picture-alliance
false / Ilia Yefimovich / dpa/picture-alliance

Raudantys vyrai nešė daugelio žuvusių per raketų ataką karstus. 

Šeštadienį Izraelio kariuomenė pranešė, kad Teherano remiama grupuotė „Hezbollah“ iš Libano paleido Irano gamybos raketą su 50 kg sveriančia kovine galvute, kuri pataikė į futbolo aikštę arabų drūzų mieste Madždal Šamse ir pražudė 12 jaunuolių. 

„Hezbollah“ neprisiėmė atsakomybės už šį smūgį.

Vietos pareigūnai nurodė, kad žuvusieji buvo nuo 10 iki 16 metų amžiaus.

Šimtai tradiciniais drabužiais vilkinčių vyrų su baltomis kepurėmis, kurių viršus raudonas, dalyvavo apeigose, per kurias karstai buvo nešami perpildytomis siauromis miesto gatvėmis.

Per laidotuvių procesiją automobilių eismas miesto gatvėmis buvo sustabdytas. 

Kiti žmonės laidotuvių procesiją stebėjo iš balkonų. 

Vyrai nešė baltus karstus, ant kurių buvo padėta baltų rožių ir gubojų. 

„Neįtraukite mūsų vaikų į šiuos karus“, – verkdama sakė viena procesijos dalyvė.

Svilinant kaitriai saulei, kai kurie gedėtojai nešė dideles žuvusių vaikų nuotraukas, tarp kurių buvo berniuko su kostiumu fotografija. 

Anksčiau kelios abajomis vilkinčios moterys verkė dėdamos gėles ant karstų, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

„Netekome vaikų“

„Kiekvieną vakarą, kiekvieną dieną, kiekvieną minutę nerimaujame. Taip tęsiasi jau 10 mėnesių“, – AFP pasakojo 42-jų slaugytojas Laithas (Laitas), kuris atskleidė tik savo vardą.

Nuo spalio 7 dienos, kai „Hamas“ surengė išpuolį pietinėje Izraelio dalyje ir išprovokavo karą Gazos Ruože, palestiniečių kovotojų grupuotės sąjungininkė „Hezbollah“ kone kasdien apsikeičia ugnimi su izraeliečių pajėgomis.

„Visi, kuriuos čia matote, nuolat nerimauja, – sakė Laithas. Mums labai liūdna. Netekome vaikų, vaikų, žaidžiančių futbolą.“

Tai pirmas kartas, kai dėl karo Gazos Ruože tvyrant įtampai Artimuosiuose Rytuose taip smarkiai nukentėjo Madždal Šamsas.

Naujausi įvykiai labai skaudžiai paveikė, sakė 48-erių Fadi Mahmudas (Fadis Mahmudas), dirbantis statybose.

„Mūsų bendruomenė yra labai glaudžiai susijusi. Šie vaikai yra tarsi visų kaimo gyventojų vaikai“, – teigė jis.

Golano aukštumose prie įvažiavimo į kiekvieną kaimą įrengti patikros punktai.

Izraelio kariuomenė šeštadienio raketų smūgį pavadino „mirtiniausiu išpuoliu prieš Izraelio civilius gyventojus“ nuo spalio 7-osios islamistų kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuolio Pietų Izraelyje, kuris sukėlė karą Gazos Ruože.

Daugelis Madždal Šamso gyventojų nepripažįsta Izraelio pilietybės nuo tada, kai 1967 metais Izraelis iš Sirijos atėmė Golano aukštumas.

Po raketų atakos Izraelis pažadėjo smogti griežtą atsakomąjį smūgį, o Iranas perspėjo Izraelį dėl bet kokių naujų karinių „nuotykių“ Libane.

„Neturime nieko“

Tačiau 63-jų Ziyadas (Zijadas), kuris taip pat atskleidė tik savo vardą, sakė, kad Madždal Šamsas nenori dar didesnės eskalacijos. 

„Dauguma žmonių nori būti savo namuose ir įveikti savo sielvartą. Būtent to ir reikia, o ne perdėtai reaguoti“, – sakė jis.

Laidotuvių metu tarp drūzų užvirė karštos diskusijos, atspindinčios bendruomenės, įsikūrusios trijose šalyse, nesutarimus.

„Jaučiu, kad tai ne mūsų rankose. Tiesiog labai bijau, kas nutiks“, – sakė 22-jų studentas Amani Safadi (Amanis Safadis), pažymėjęs, kad Madždal Šamso gyventojai jau beveik 10 mėnesių girdi šūvių, kuriais apsikeičiama per sieną, garsus. 

Naujienų agentūros AFP duomenimis, nuo spalio, kai prasidėjo karas Gazos Ruože, per smurtą pasienyje Libane žuvo 527 žmonių, daugiausia kovotojų, taip pat mažiausiai 104 civiliai.

Izraelio valdžios institucijų duomenimis, žydų valstybėje žuvo 22 kariai ir 24 civiliai.

„Jei turėjome 10 proc. vilties, dabar neturime nieko“, – sakė 22-jų Salina Kablan, atėjusi palaikyti savo pusseserės, kuri atakos dieną buvo netoli futbolo aikštės.

„Jaučiuosi patekusi į spąstus, jaučiuosi tarsi būčiau taikiniu. Kas bus rytoj?“ – klausė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas