Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tūkstančiai žmonių Rusijos užimtame Chersone žygiavo prieš okupantus

Chersono uostamiestyje, vieninteliame iki šiol per karą užimtame Ukrainos didmiestyje, šeštadienį prasidėjo protestai prieš Rusijos okupaciją, praneša BBC.
Rusijos kariai prie Chersono
Rusijos kariai prie Chersono / Nuotr. iš socialinių tinklų

Apie 2000 žmonių žygiavo per miesto centrą, mojuodami vėliavomis ir giedodami Ukrainos himną.

Jie skandavo patriotinius šūkius, tarp jų „rusai, eikite namo“ ir „Chersonas – tai Ukraina“.

Chersonas, svarbus uostas prie Juodosios jūros ir Dniepro upės, šios savaitės pradžioje pakliuvo į Rusijos karių rankas.

Socialinėse medijose paskelbtuose protesto vaizdo įrašuose matyti, kaip Rusijos kariai šaudo į orą, kad atbaidytų artėjančią minią.

Vienas vietos gyventojas Jevhenas BBC sakė, kad protestas buvo eitynės už laisvę ir Ukrainos nepriklausomybę.

VIDEO: Ukrainians in Kherson rally against Russian forces

Paklaustas, ar Ukrainos pajėgos bando susigrąžinti Chersoną, jis atsakė: „Kiekvieną naktį girdime apie šešis ar dešimt sprogimų. Skamba kaip minosvaidžiai. Nežinome, kas ką bombarduoja.“

Jis pridūrė: „Stengiamės neišeiti į lauką, nes rusų kariai stabdo automobilius, tikrina, kas juose yra. Jie tikrina net telefonus, ieškodami įrodymų, kad padedam Ukrainos kariuomenei.“

Kiti vietiniai gyventojai BBC sakė, kad rusų kariai turi ukrainiečių aktyvistų, kuriuos nori suimti, sąrašą.

Dešimtąją invazijos dieną kitoje šalies vietoje Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad jos daliniai atidarė humanitarinius koridorius, jog civiliai gyventojai galėtų palikti Mariupolio ir Volnovachos miestus, kuriuos apgulė jos pajėgos.

Tačiau Ukrainos valdžios institucijos teigė, kad Rusija nesilaiko paliaubų ir atakos tęsiasi, todėl masinė evakuacija buvo atidėta.

Vėliau Rusija paskelbė, kad jos vykdomas Mariupolio puolimas vėl tęsiasi.

„Dėl Ukrainos pusės nenoro paveikti nacionalistus arba pratęsti paliaubų puolamieji veiksmai buvo atnaujinti“, – sakė Rusijos gynybos ministerijos atstovas spaudai.

Anksčiau Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad Rusijoje neįves karinės padėties

Jis taip pat perspėjo Vakarų šalis neįvesti neskraidymo zonos virš Ukrainos. Savo ruožtu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasmerkė NATO už tai, kad ji atmetė galimybę įvesti neskraidymo zoną.

Šeštadienį Rusijos pajėgos toliau apšaudė Mariupolį, nors vos prieš kelias valandas buvo susitarta dėl ugnies nutraukimo, BBC pasakojo vietos gyventojai.

„Šiuo metu esu Mariupolyje, esu gatvėje, girdžiu apšaudymą kas tris-penkias minutes“, – sakė 44 metų inžinierius Aleksandras.

Mariupolis, uostamiestis, kuriame gyvena apie 400 000 žmonių, yra svarbus strateginis Rusijos taikinys, nes jo užėmimas leistų Rusijos remiamoms separatistų pajėgoms Rytų Ukrainoje sujungti jėgas su kariais Kryme – 2014 m. Rusijos aneksuotame pietiniame pusiasalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas