Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Turkija: nėra kalbos apie ryšių nutraukimą su ES

Apie Turkijos santykių su Europos Sąjunga nutraukimą negali būti nė kalbos. Ankara toliau sieks savo narystės Bendrijoje, trečiadienį pareiškė Turkijos ES reikalų ministras Omeras Celikas.
Turkijos ES reikalų ministras Omeras Celikas
Omeras Celikas teigia, kad nėra kalbos apie ryšių nutraukimą su ES / AFP/„Scanpix“ nuotr.

ES santykiai su Turkija tapo labai įtempti po nesėkmingo liepos mėnesio perversmo prieš prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą, po kurio valdžia ėmėsi masinio susidorojimo su jo priešininkais. Dar vienu išbandymu santykiams tapo praėjusio mėnesio referendumas, kuriame rinkėjai pritarė prezidento galių plėtimui.

Tačiau O.Celikas pareiškė, kad niekas negali pastoti kelio santykių gerinimui ir galiausiai narystei ES.

O.Celikas: „Mes norime judėti į priekį visateisės narystės kontekste. Nėra kalbos apie santykių su ES nutraukimą.“

„Mes norime judėti į priekį visateisės narystės kontekste. Nėra kalbos apie santykių nutraukimą su ES“, – pareiškė O.Celikas po susitikimo Briuselyje su ES užsienio reikalų koordinatore Federica Mogherini.

„Po referendumo išryškėjęs vaizdas rodo Turkijos demokratinę galią. Į tai reikia atsižvelgti“, – sakė ministras Briuselyje. Jo kalbą transliavo Turkijos televizija.

Ministras pakartojo, kad Turkija susidūrė su rimta teroristine grėsme, bet įveikė bandymą surengti perversmą, „pasitikėdama savo demokratija“.

Ragindamas Briuselį atnaujinti seniai įstrigusias derybas su Ankara, O.Celikas pareiškė, kad būtina siekti glaudesnių santykių.

Tuo metu F.Mogherini atstovė pareiškė, kad tarp ES ir Turkijos diplomatijos vadovų vyko „nuoširdi, pozityvi bei konstruktyvi diskusija, kalbėta apie dabartį ir ES bei Turkijos santykių perspektyvą“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Federica Mogherini
Luko Balandžio / 15min nuotr./Federica Mogherini

Daugiau informacijos apie susitikimą atstovė nepateikė.

Praėjusį mėnesį F.Mogherini pareiškė, kad derybos dėl Turkijos narystės nėra nutrauktos, nepaisant kelių ES valstybių raginimo tai padaryti, tačiau jų pažanga priklausys nuo to, kaip Ankara laikysis žmogaus teisių ir demokratinių normų – šie reikalavimai keliami narystės siekiančioms šalims.

Vėliau trečiadienį O.Celikas turėtų susitikti su Europos Komisijos vicepirmininku Fransu Timmermansu ir su vidaus reikalų komisaru Dimitriu Avramopulu.

Praėjusių metų kovą ES ir Turkija pasirašė sutartį, kurioje buvo numatyta paspartinti narystės ES derybas, sušvelninti vizų reikalavimus Turkijos piliečiams ir skirti milijardinę paramą Turkijai, mainais į migrantų srauto, kuris plūsta į Europą iš Sirijos ir Irako, sustabdymą.

R.T.Erdoganas ir kiti aukšto rango Turkijos pareigūnai ne kartą grasino nutraukti šią sutartį, nes nėra matoma pažanga derybose dėl narystės Europos Sąjungoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas