Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkija užsimena galinti uždrausti JAV naudotis svarbiomis oro pajėgų bazėmis

Turkijos užsienio reikalų ministras trečiadienį užsiminė, kad Jungtinėms Valstijoms gali būti uždrausta naudotis dviem strateginę reikšmę turinčiomis oro pajėgų bazėmis ir kad tai gali būti atsakas į galimas JAV sankcijas Ankarai, pranešė valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.
Mevlutas Cavusoglu
Mevlutas Cavusoglu / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Mevluto Cavusoglu komentaras pasirodė po pranešimų, kad JAV įstatymų leidėjai sutarė dėl gynybos įstatymo projekto, kuriame raginama įvesti sankcijas Turkijai dėl jos sprendimo pirkti ir dislokuoti rusiškas raketinės gynybos sistemas S-400.

„Jei bus nuspręsta įvesti sankcijas Turkijai, į darbotvarkę gali būti įtrauktos Indžirliko ir Kiuredžiko oro pajėgų bazės“, – sakė M.Cavusoglu.

„Scanpix“ nuotr./S-400 oro gynybos sistema
„Scanpix“ nuotr./S-400 oro gynybos sistema

„[JAV] Kongreso nariai privalo suprasti, kad su sankcijomis neįmanoma kur nors nueiti“, – pridūrė jis.

Indžirliko oro pajėgų bazė Turkijos pietuose yra pagrindinė bazė JAV operacijoms Artimuosiuose Rytuose ir, pastaraisiais metais, kovai su „Islamo valstybe“ (IS) Sirijoje ir Irake. Kiuredžiko oro pajėgų bazė Rytų Turkijoje yra svarbi NATO bazė.

Turkijos sprendimas nenutraukti S-400 pirkimo padidino įtampą tarp šių dviejų NATO sąjungininkių. Vašingtonas sako, kad rusiškos raketinės sistemos kelia grėsmę NATO, ir pašalino Turkiją iš JAV vadovaujamos radiolokatoriais neaptinkamų naikintuvų F-35 programos.

Įtampa dar labiau padidėjo Turkijai surengus įsiveržimą į Sirijos šiaurės rytų regioną nustumti Sirijos kurdų pajėgų, kurios drauge su amerikiečiais kovojo su IS. Ankara kurdų kovotojus dėl jų ryšių su uždrausta kurdų sukilėlių organizacija Turkijoje laiko teroristais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai