Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkijoje areštuoti du čekai, tariamai prisijungę prie Sirijos kurdų kovotojų

Turkijoje buvo areštuoti du Čekijos piliečiai, kaip įtariama, prisidėję prie Sirijos kurdų Liaudies apsaugos dalinių (YPG), kuriuos Ankara laiko teroristine grupuote, o Vašingtonas – sąjungininkais, ketvirtadienį pranešė vietos žiniasklaida.
Kurdų kovotojai
Kurdų kovotojai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Turkijos saugumo pajėgos sulaikė vyrą ir moterį – Miroslavą Farkasą ir Marketą Vseličovą – pietrytinėje Širnako provincijoje, besiribojančioje su Sirija bei Iraku, pranešė vyriausybės poziciją palaikantis dienraštis „Sabah“.

Jis taip pat nurodė, kad įtariamieji pasivadino Serxwebunu Botanu ir Zelane Botan, kad galėtų prisijungti prie YPG, ir perspausdino savo čekiškų pasų puslapius su asmens duomenimis.

Jie buvo sulaikyti, kai pabandė neteisėtai kirsti sieną ir grįžti į Turkiją, o dabar jiems skirtas kardomasis kalinimas, nurodoma pranešime.

Laikraštis pažymėjo, kad ši operacija buvo pirmoji, kai buvo sulaikyti užsieniečiai, įtariami bendradarbiavimu su YPG.

Manoma, kad per pastaruosius mėnesius buvo nužudyti keli Vakarų šalių piliečiai, kovoję šios grupuotės pusėje.

Čekijos žiniasklaida nurodė, kad Užsienio reikalų ministerija buvo informuota apie šalies piliečių areštą, bet daugiau detalių nepateikė.

Turkija YPG laiko teroristine grupuote, pavaldžia Kurdistano darbininkų partijai (PKK), kariaujančiai su Ankara jau ilgiau kaip tris dešimtmečius.

Tačiau ši grupuotė yra svarbi JAV vadovaujamos koalicijos, Sirijoje kovojančios prieš IS džihadistus, sąjungininkė. Be to, Turkijos sąjungininkės NATO aljanse nelaiko YPG teroristine organizacija.

Laikraščio „Sabah“ pranešime sakoma, kad abu čekai yra apmokyti Vokietijos specialiųjų pajėgų ir Prancūzijos užsienio legiono.

Pastaruoju metu tarp Turkijos ir Europos Sąjungos buvo padidėjusi trintis dėl Ankaros vykdomo didelio masto susidorojimo su asmenimis, galimai susijusiais su nepavykusiu liepos 15-osios perversmu.

Savo ruožtu Turkija kaltina ES nares, ypač Belgiją ir Vokietiją, kad jos suteikia prieglobstį ieškomiems PKK kovotojams ir ignoruoja Ankaros prašymus juos išduoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas