Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkijos diplomatijos vadovas su A. Blinkenu aptarė numuštą droną

Turkijos diplomatijos vadovas JAV valstybės sekretoriui Antony Blinkenui (Entoniui Blinkenui) penktadienį pareiškė, kad Ankaros oro antskrydžiai Sirijoje bus tęsiami, nepaisant JAV numušto turkų bepiločio lėktuvo.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.
Temos: 3 Turkija Sirija Dronas

A. Blinkeno ir Turkijos užsienio reikalų ministro Hakano Fidano (Chakano Fidano) pokalbis telefonu įvyko praėjus dienai po to, kai JAV naikintuvas numušė turkų kovinį droną, kuris taikėsi į Vašingtono remiamas kurdų pajėgas Sirijoje.

Tai buvo pirmas toks incidentas tarp NATO sąjungininkių.

H. Fidanas A. Blinkenui pareiškė, kad „Turkijos kovos su terorizmu operacijos Irake ir Sirijoje bus ryžtingai tęsiamos“, po pokalbio sakė naujienų agentūros AFP diplomatinis šaltinis Turkijoje.

Pasak šaltinio, jiedu susitarė dėl būdų, kaip deeskaluoti būsimus konfliktus regione „taip, kad tai netrukdytų mūsų kovai su terorizmu“.

Turkija suintensyvino oro antskrydžius prieš kurdų taikinius Sirijos šiaurės rytuose ir Irako šiaurėje, keršydama už Ankaroje sekmadienį įvykdytą sprogdinimą, per kurį buvo sužeisti du policininkai.

Atsakomybę už pirmąjį tokį išpuolį Ankaroje nuo 2016 metų prisiėmė Kurdistano darbininkų partijos (PKK), kurią Turkija ir jos Vakarų sąjungininkės įtraukė į teroristinių grupuočių sąrašą, padalinys.

Turkija nustatė, kad per išpuolį Ankaroje žuvę du užpuolikai atvyko iš Sirijos.

Turkijos operacija Sirijoje pirmiausia nukreipta prieš kurdų liaudies apsaugos dalinių (YPG) kontroliuojamus naftos ir kitus objektus.

YPG yra pagrindinė JAV remiamų Sirijos demokratinių pajėgų (SDF) – kurdų faktinės kariuomenės regione – sudedamoji dalis, tačiau Turkija šiuos dalinius laiko PKK atšaka.

Jungtinių Valstijų parama YPG kelia įtampą Ankaros santykiuose su Vašingtonu.

Ši įtampa dar padidėjo, kai JAV naikintuvas ketvirtadienį numušė Turkijos kovinį droną, kuris, kaip buvo manyta, kėlė grėsmę YPG remiančioms JAV pajėgoms.

Turkijos prezidentūra užsienio paramą YPG penktadienį pavadino „milžiniška kvailyste“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito