Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

R.T.Erdoganas pareiškė, kad Turkija pasiruošusi įžengti į Izraelį

Turkijos vadovas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad dėl Izraelio veiksmų Palestinoje Stambului gali prireikti įvesti savo karius į Izraelį, bet nepaaiškino, kokią intervenciją turi omenyje, skelbia naujienų agentūra „Reuters“.
Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas
Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas / „Reuters“/„Scanpix“

R.T.Erdoganas ne kartą aštriai kritikavo Izraelio puolimą Gazos Ruože. Kalboje, kuria gyrė savo šalies gynybos pramonę, jis užsiminė, kad Ankarą pasiruošusi įžengti į šią Vidurio Rytų valstybę.

„Turime būti labai stiprūs, kad Izraelis negalėtų daryti šių absurdiškų dalykų Palestinai. Kaip mes įžengėme į (Kalnų) Karabachą, kaip mes įžengėme į Libiją, panašiai galime pasielgti ir su jais“, – pabrėžė prezidentas savo valdančiosios „AK“ partijos susirinkime gimtajame Rizės mieste.

„Nėra jokios priežasties, dėl kurios negalėtume to daryti ... Turime būti stiprūs, kad galėtume žengti šiuos žingsnius“, – pridūrė R.T.Erdoganas per televiziją transliuotame kreipimesi.

„AK“ partijos atstovai neatsakė į skambučius, kuriuose buvo prašoma pateikti išsamesnės informacijos apie R.T.Erdogano komentarus.

„Reuters“ pastebėjo, kad greičiausiai prezidentas turėjo omenyje Turkijos veiksmus praeityje.

2020 m. Turkija nusiuntė karinį personalą į Libiją, kad paremtų Jungtinių Tautų pripažintą Libijos nacionalinio susitarimo vyriausybę (GNA). Nuvertus ir nužudžius Libijos vadovą pulkininką Muammarą Gaddafį, šalis buvo suskaldyta: GNA valdo vakaruose, Tripolyje, o Libijos nacionalinė armija, vadovaujama maršalo Khalifa Haftar, kontroliuoja rytus.

Turkija taip pat remia Libijos ministrą pirmininką Abdulhamidą al Dbeibahą, kuris vadovauja Tripolio nacionalinės vienybės vyriausybei.

Nors Ankara neigė bet kokį tiesioginį vaidmenį Azerbaidžano karinėse operacijose Kalnų Karabache, tačiau praėjusiais metais sakė, kad naudoja „visas priemones“, įskaitant karinį mokymą ir modernizavimą, kad paremtų savo artimą sąjungininkę.

R. T. Erdoganas / Umit Bektas / REUTERS
R. T. Erdoganas / Umit Bektas / REUTERS

Tikėtina, kad 2020 m. rudenį Turkija parėmė Azerbaidžaną konflikte su Armėnija Kalnų Karabache. Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas tada paskelbė apie „bendrą Rusijos ir Turkijos taikos palaikymo misiją“.

R.T.Erdoganas taip pat pasisako už Palestinos ir Izraelio konflikto sprendimą įkuriant nepriklausomą Palestinos valstybę su sostine Rytų Jeruzalėje 1967 m. sienomis. Savo ruožtu Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu atmeta „dviejų valstybių sprendimo“ idėją.

Nuo 2023 m. spalio mėn. prasidėjus Izraelio ir „Hamas“ grupuotės karui, Turkijos prezidentas ne kartą kritikavo Izraelio kariuomenės veiksmus Gazos Ruože. Visų pirma jis juos palygino su „žudynėmis“ ir sakė, kad „nurašė“ B.Netanyahu ir daugiau su juo nebendrauja.

„Mes ir toliau atskleidžiame tiesą ir sakome tiesą apie Izraelio vykdomas žudynes.

Turime žinoti, kad dabartinis Hitleris Netanyahu ir jo bendrininkai neišvengs atsakomybės. Nesvarbu, kaip toli jis bėgs, mes seksime paskui jį“, – anksčiau sakė R.T.Erdoganas.

Prilygino S.Husseinui

Vėliau į R.T.Erdogano retoriką sureagavo Izraelio užsienio reikalų ministras Yisraelis Katzas ir palygino Turkijos prezidentą su buvusiu Irako vadovu Saddamu Husseinu, kuris rėmė palestiniečius, nesutarė su Izraeliu ir 2003 m. buvo nuverstas, o po to nužudytas.

„Erdoganas seka Sadamo Huseino pėdomis ir grasina užpulti Izraelį. Jam tereikia prisiminti, kas ten nutiko ir kuo tai baigėsi“, – socialiniame tinkle „X“ rašė Y.Katzas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?