Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkijos prezidentas R.T.Erdoganas: Ukraina nusipelno narystės NATO

Turkijos Prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas po derybų su Ukrainos Prezidentu Volodymyru Zelenskiu, kurias Rusija sakė atidžiai stebinti, pareiškė, kad Ukraina nusipelno narystės NATO, rašo CNN.
Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ir Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis 2022 m. rugpjūtį
Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ir Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis 2022 m. rugpjūtį / „AFP“/„Scanpix“

V.Zelenskis šią savaitę lankėsi NATO šalyse, siekdamas paramos prieš kitą savaitę Lietuvoje vyksiantį NATO aukščiausiojo lygio susitikimą, kuriame tikimasi, kad jo nariai dar kartą patvirtins, jog Ukraina galiausiai taps NATO nare.

„Be jokios abejonės, Ukraina nusipelno būti NATO“, – sakė R.T.Erdoganas.

Per bendrą spaudos konferenciją V.Zelenskis sakė, kad jam „malonu girdėti“, jog Turkija remia Ukrainos siekį prisijungti.

Šią savaitę lankydamasis Čekijoje V.Zelenskis sakė, kad jam reikia „aiškaus signalo, jog Ukraina bus Aljanse. Ne to, kad durys mums atviros, to nepakanka, bet kad Ukraina bus jame“, – sakė jis ketvirtadienį.

NATO vykdo atvirų durų politiką, kuri reiškia, kad bet kuri šalis gali būti pakviesta prisijungti, jei tik išreiškia susidomėjimą, jei tik gali ir nori laikytis aljanso steigimo sutarties principų. Tačiau pagal stojimo taisykles bet kuri valstybė narė gali vetuoti naujos šalies įstojimą.

Kai kurios sąjungininkės, ypač Rytų Europos šalys, esančios arčiau Ukrainos ir Rusijos, pasisakė už konkretesnį kelią Kyjivui prisijungti prie gynybinio aljanso pasibaigus karui.

Kiti pareigūnai teigė, kad Ukrainos narystės NATO paspartinimas gali būti pernelyg provokuojantis ir kad tai gali būti labai rizikingas Aljanso žaidimas, net jei kovos baigtųsi, ypač jei Rusija vis dar pretenduos į Ukrainos teritoriją.

Šių metų pradžioje Turkija atsisakė prieštaravimų dėl Suomijos stojimo į NATO, tačiau ir toliau blokuoja Švedijos stojimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas