Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Turkijos stabilumo kaina: skaudūs smūgiai paliestų ir Vakarus

Turkija yra susiskaldžiusi. Karinį perversmą šalyje bandyta įvykdyti tuo metu, kuomet prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas stengiasi reformuoti šalį, tačiau ši patiria skaudžius smūgius dėl karo Sirijoje. Šalyje kilusi suirutė neramina ir Vakarus. BBC konstatuoja – jei Turkija susiduria su problemomis, su problemoms susiduria ir Vakarai.
Recepas Tayyipas Erdoganas per perversmo aukų laidotuves
Recepas Tayyipas Erdoganas per perversmo aukų laidotuves / „Scanpix“/AP nuotr.

Perversmo padariniai

Dėl šio perversmo organizavimo Turkijos lyderis kaltinimus metė islamo dvasininkui, kuris šiuo metu gyvena JAV – Fethullah Gulenui. Tai tremtyje gyvenantis buvęs R.T.Erdogano bendražygis, kartais vadinamas antru įtakingiausiu Turkijos žmogumi.

Interviu „The Guardian“ F.Gulenas atmetė visus kaltinimus ir iškėlė kitą idėją: perversmą organizavo pati Turkijos vyriausybė, kad vėliau galėtų apkaltinti išdavyste jo šalininkus.

Penktadienio naktį perversmą bandę įvykdyti kariškiai buvo užėmę nacionalinį transliuotoją, per kurį skelbė savo žinutę: šalis tampa demokratiška. Tai kirtis Turkijos vyriausybei.

Islamistinė R.T.Erdogano Teisingumo ir vystymosi partija (AKP) gali būti vadinama tikra rinkimų laimėjimo eksperte, tačiau jos lyderio požiūris į demokratiją kelia abejonių. Pavyzdžiui, kartą R.T.Erdoganas demokratiją buvo palyginęs su autobusu – nuvažiuoji, kur reikia, ir išlipi.

Tad nenuostabu, rašo BBC, kad R.T.Erdoganas atmetė pasaulietiškumą ir mieliau rėmėsi į autoritarinį valdymą panašiu modeliu. Mažai abejonių, kad po šio bandymo nuversti šalies vyriausybę Turkijos lyderis neįves dar griežtesnės tvarkos Turkijoje.

VIDEO: Kruvina naktis Turkijoje: kaip viskas vyko?

Esminis žaidėjas

Turkijos vaidmuo yra itin svarbus Vidurio Rytų regione, nes pagal geografinę padėtį Turkija apmina ne tik Europą, tačiau ir Aziją. Be to, yra viena lyderiaujančių NATO aljanso šalių.

Perversmą bandę įvykdyti kariškiai buvo užėmę nacionalinį transliuotoją, per kurį skelbė savo žinutę: šalis tampa demokratiška.

Vakarai vertina Turkijos vaidmenį ir teigia, kad tai esminis žaidėjas regione.

Turkija yra glaudžiai susijusi su savo kaimynėmis. Kartu ir su jų problemomis. Tai rodo ir šalies vyriausybės elgesys – daugiau dėmesio skiriama regiono padėčiai, bet ne Turkijos žmonėms.

Tai iliustruoja ir faktas, kad nuo 2011 metų prasidėjusios kovos Sirijos R.T.Erdoganas nepaliko nuošalyje – jis aktyviai į jas įsitraukė, nors pastaruoju metu ši kova virto teroristiniais aktais šalies teritorijoje.

Turkiją vertina ir Europos Sąjungos lyderiai. Ši šalis yra viena pagrindinių valstybių, padedančių kontroliuoti pabėgėlių srautus iš Artimųjų Rytų.

Bet šalies viduje vyksta sąmyšis, o šis bandymas perimti R.T.Erdogano valdžią tikrai nebus paskutinis.

Nesutarimai?

R.T.Erdoganas JAV jau paragino, kad ši Turkijai išduotų islamistų dvasininką F.Guleną, kuriam verčia kaltę dėl sukilimo organizavimo. Visgi tai tik kalbos – kol kas JAV oficialaus prašymo nėra sulaukusi.

Bet jei ir sulauktų, Turkija atsakymą jau turi – norint išduoti dvasininką, reikia įrodymų, kuo jis kaltinamas.

Šalies viduje vyksta sąmyšis, o šis bandymas perimti R.T.Erdogano valdžią tikrai nebus paskutinis.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry įspėjo Turkijos lyderį, kad šis nemėgintų šio karinio perversmo paversti savo galios didinimu šalyje – viskas turi būti daroma įstatymų ribose. Kitu atveju, gali pablogėti ne tik Turkijos santykiai su JAV, bet ir su NATO bei Europos Sąjunga.

Bent jau kol kas R.T.Erdoganas to negirdi. Sekmadienį tęsėsi įtariamųjų suiminėjimai. Jų sulaikyta jau per 6000. Tarp jų – ne tik kariškiai ir aukšto rango karininkai, bet ir teisėjai.

Žibalo į santykių ugnį buvo įpilta dar pirmą dieną po išpuolio, kuomet Turkija laikinai uždarė Indžirliko oro pajėgų bazę, kurią JAV ir kitos koalicijos pajėgos naudoja reidams prieš Sirijos džihadistus.

Kaip pažymi BBC, jei Turkijoje kyla neramumai, neramumai kyla visiems.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas