Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tvirtina, kad BBC siužete buvo pateikti įrodymai, jog ukrainiečiai kariai – nacistai

Socialiniuose tinkuose pasirodė vaizdo įrašas, atrodantis lyg būtų parengtas nacionalinio Jungtinės Karalystės transliuotojo BBC žurnalistų. Jame tvirtinama, neva „Reporterių be sienų“ (RSF) žurnalistams pavyko surinkti per 1000 atvejų nacistinės simbolikos naudojimo Ukrainos kariuomenėje. Tačiau ši organizacija neturi savo žurnalistų, o BBC siužetą primenantis reportažas – klastotė.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / „AFP“/„Scanpix“
Ekrano nuotr. /Socialiniuose tinkluose platinama melagiena imituoja BBC siužetą
Ekrano nuotr. /Socialiniuose tinkluose platinama melagiena imituoja BBC siužetą

Siužete, primenančiame BBC socialinių tinklų formato turinį, anglų kalba pasakojama, neva „Reporterių be sienų“ žurnalistai tapo liudininkais, kad Ukrainos kariuomenėje naudojami, šūkiai, simboliai bei gestai, kurie buvo demonstruojami Vokietijos nacistų Antrojo pasaulinio karo metais.

Supainiojo funkcijas

„Reporteriai be sienų“ (pranc. Reporters sans frontières, santrumpa RSF) – tarptautinė ne pelno siekianti ir nevyriausybinė organizacija, kurios tikslas yra apsaugoti teisę į informacijos laisvę.

Ši aktyvistų organizacija, kurią 1985 metais Prancūzijos pietiniame Monpeljė mieste įkūrė keturi žurnalistai, tapo trukdžiu autokratiniams ir despotiškiems režimams visame pasaulyje, kurie norėtų užčiaupti žiniasklaidą.

Savo veiklos apraše žiniasklaidos stebėsenos organizacija nemini, kad veiktų kaip žiniasklaidos priemonė. Jame teigiama, kad RSF:

„Gina žurnalistus ir žiniasklaidos priemonių padėjėjus, įkalintus ar persekiojamus už savo darbą, ir atskleidžia, kad daugelyje šalių su jais netinkamai elgiamasi ir jie kankinami.

Kovoja su cenzūra ir įstatymais, kurie pažeidžia spaudos laisvę.
Kasmet teikia finansinę pagalbą maždaug 100 žurnalistų ar žiniasklaidos priemonių, kurioms jos reikia (advokatams, medicininei priežiūrai ir įrangai apmokėti), ir įkalintų žurnalistų šeimoms.

Siekia pagerinti žurnalistų, ypač tų, kurie rengia reportažus karo zonose, saugumą: teikia jiems specialiai pritaikytus draudimus, įrangą, skaitmeninės saugos mokymus ir visą parą veikiančią karštąją liniją.“

Organizacija neveikia kaip žiniasklaidos priemonė – ji rengia tyrimus ir vykdo faktų nustatymo misijas, kad užfiksuotų spaudos laisvės pažeidimus. Gavusi įrodymų apie pažeidimus, RSF daro spaudimą vyriausybėms rengdama viešinimo kampanijas ir protesto laiškus.

RSF kasmet skelbia keletą ataskaitų, kuriose pateikia pasaulio šalių reitingus pagal spaudos laisvės lygį.

Iš piršto laužtas reportažas

Tačiau nei BBC, nei RSF neatliko jokio tyrimo, ieškodami tariamų nacistų Ukrainoje.

Tokio vaizdo įrašo nėra nei britų transliuotojo svetainėje, nei socialiniuose tinkluose.

Vėliausiose „Reporterių be sienų“ įrašuose, kur nagrinėjama Ukrainos tema, smerkiamas Rusijos išpuolis Kramatorske, kurio metu žuvo „Reuters“ žurnalistas, ir aprašomas Jevgenijaus Prigožino įkurtas Kremliaus propagandos tinklas, praėjus metams po jo mirties.

„Facebook“ nuotr./„Reporteriai be sienų“
„Facebook“ nuotr./„Reporteriai be sienų“

Kaip ukrainiečiai tapo „nacistais“?

Vokietijos organizacija „Duona pasauliui“ (Brot für die Welt) ir tarptautinis pilietinių visuomenių aljansas CIVICUS karo Ukrainoje pradžioje pristatė 2021 metų „Pilietinės visuomenės atlasą“.

Kasmet leidžiamas atlasas analizuoja pilietinės visuomenės būklę pasaulyje, teisių ir laisvių laikymąsi.

Ataskaitoje buvo išskirtos kelios šalys, tarp jų – Ukraina.

„Nuo 2014 metų kovo Rusija skleidžia melagingą informaciją, kad suskaldytų Ukrainos visuomenę. Kyjive vykstant protestams prieš korupciją ir antivakarietišką propagandą, Rusijos televizijos „Rossija 24“, „NTV“, „Pervyj kanal“ ir kiti protestuotojus bandė pristatyti kaip agresorius, o Ukrainą – kaip fašistinę ir nacistinę valstybę, kurią kontroliuoja ES ir NATO ir kurioje rusai gyvena priespaudoje“, – rašė tyrimo autoriai.

Netikros naujienos turėjo suskaldyti Ukrainos visuomenę ir priversti ją manyti, kad įstojimas į ES yra pavojingas Ukrainai.

Kaip pažymima atlase, dauguma klastočių iš pradžių buvo skelbiamos Rusijoje, o vėliau platinamos Ukrainoje per televizijos kanalus rusų kalba.

„Shutterstock“/Rusijos propaganda
„Shutterstock“/Rusijos propaganda

Tarp žinomiausių analizėje minima klastotė apie tariamą „Slovjanske nukryžiuotą berniuką“, taip pat daugybė netikrų naujienų, susijusių su virš Donbaso numuštu numuštu MH117 Boeing.

Ukrainiečių „Crisis Media Center“ kartu su estų „Estonian Center of Eastern Partnership“ atliktas Rusijos propagandos Ukrainoje naratyvų tyrimas rodo, kad tarp populiariausių pastarojo meto dezinformacijos temų vyrauja tariamas ukrainiečių nacizmas ir manipuliacija, esą Ukrainoje vyksta pilietinis karas.

15min verdiktas: melas. Nėra jokių įrodymų, kad RSF tyrėjai atrado Ukrainos kariuomenėje nacizmo apraiškų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas