Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tvyrant chaosui, šalys skuba evakuoti žmones iš Kabulo, tačiau išgelbėti visų nesitikima

Nors Kabulo oro uostą vis dar kontroliuoja amerikiečių kariai, kelius į jį blokuoja Talibanas. Teigiama, kad žmonių evakuacijai lieka vis mažiau laiko, todėl šalys skuba kuo greičiau išgabenti iš Afganistano tiek savo piliečius, tiek tuos, kurie padėjo vakariečiams ten. Tačiau jau dabar pripažįstama, kad dalis afganistaniečių gali būti palikti likimo valiai. Situaciją dar labiau apsunkina tai, kad Talibanas neleidžia net ir asmenims, turintiems leidimą išvykti, patekti į Kabulo oro uostą.
JAV kariai Kabulo oro uoste
Evakuacija iš Kabulo / „Scanpix“/AP nuotr.

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija (URM) ketviradienį pranešė, kad du Lietuvos piliečiai išvyko iš Afganistano ir pasiekė saugias valstybes po to, kai valdžią Afganistane perėmė Talibanas.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigė, kad išgabenti lietuvius tapo įmanoma Vokietijos, Kazachstano ir Kirgizijos diplomatinių ir kitų tarnybų dėka.

Tačiau šiuo metu Afganistane vis dar yra apie 100 Lietuvos kariams padėjusių vertėjų bei jų šeimų narių. Jie, kaip tūkstančiai kitų asmenų, tikisi sulaukti pagalbos.

Žada evakuoti visus

Lenkijoje ketvirtadienį nusileido jau antras lėktuvas, kuriame buvo asmenys, evakuojami iš Afganistano. Apie tai kaimyninės šalies žiniasklaidą informavo premjero kanceliarijos vadovas Michalas Dworczykas.

„Artimiausiomis valandomis ir dienomis galime tikėtis daugiau tokių skrydžių, kadangi buvo atidarytas „koridorius“ tarp Varšuvos ir Kabulo. Tiksliau, iš Kabulo į Uzbekistaną skrenda kariniai lėktuvai, o iš ten į Varšuvą – civiliniai“, – teigė M.Dworczykas.

Pasak jo, šie skrydžiai bus vykdomi tol, kol visi asmenys, padėję lenkų kariams arba diplomatams, bus saugiai išgabenti iš Afganistano.

Trečiadienį Varšuvoje nusileido pirmasis lėktuvas, evakavęs žmones iš Afganistano, jame buvo 76 asmenys.

Visų išgelbėti gali ir nepavykti

Vokietija nuo sekmadienio evakavo iš Afganistano jau maždaug 900 žmonių, tarp kurių 100 – afganistaniečiai. Dabar Vokietijos krikščionių demokratų sąjungos, kanclerės Angelos Merkel partijos, narys Roderichas Kiesewetteras leidiniui „Deutche Welle“ teigė, kad jo šalies Užsienio reikalų ministerija turi pradėti derybas su Talibanu dėl galimybės išvežti iš Afganistano visus asmenis, padėjusius vokiečiams per pastaruosius du dešimtmečius.

Tačiau Bundestago užsienio reikalų komiteto narys pripažįsta, kad evakuoti visus bus nelengva, gal net neįmanoma. Vokiečiams padėję afganistaniečiai, šiuo metu esantys šiaurinėje Afganistano dalyje, gali būti palikti likimo valiai.

„Mes tiesiog nežinome, kaip juos išvežti iš ten“, – teigė R.Kiesewetteras.

Ketvirtadienį Frankfurto oro uoste nusileido du lėktuvai su maždaug 500 asmenų, išskraidintų iš Afganistano. Lėktuvai skrido iš Uzbekistano sostinės taškento, kuriame Vokietija įkūrė evakuacijos centrą.

Skaičiuojama, kad nuo sekmadienio iš viso iš Afganistano evakuoti šiuo metu yra maždaug 8 tūkst. žmonių. Daugiausia jų – apie 6 tūkst. – buvo išgabenti amerikiečių. Daugiau nei tūkstančiui išskristi padėjo Jungtinė Karalystė.

Tačiau kitos šalys taip pat pripažįsta, kad išgelbėti visų afganistaniečių, padėjusių Vakarų šalims per pastaruosius du dešimtmečius, gali ir nepavykti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Talibanui perėmus Afganistano kontrolę, Kabule tvyro panika
AFP/„Scanpix“ nuotr./Talibanui perėmus Afganistano kontrolę, Kabule tvyro panika

Australijos, kuri iki šiol evakavo apie 30 asmenų, ministras pirmininkas Scottas Morrisonas teigė, kad jo šalis galėtų padaryti daugiau, tačiau aplinkybės yra sudėtingos.

Jo žodžius Australijos naujienų portalui news.com.au pakartojo ir gynybos ministras Peteris Duttonas. Be to, jis teigė, kad kai kuriems afganistaniečiams buvo atsisakyta suteikti prieglobstį ir galimybę išvykti, nes „buvo sunku patikrinti jų tapatybę“. Baiminamasi esą, kad atvykę į Australiją jie gali įvykdyti teroristinį išpuolį.

„Tai realybė, su kuria susiduriame. Turime realistiškai vertinti aplinkybes. Tai nėra tarsi persikėlimas iš Sidnėjaus į Melburną. Kalbame apie labai sunkias aplinkybes“, – sakė gynybos ministras.

Tačiau Australija žada tęsti evakuaciją ir skaičiuoja, kad jos pagalbos laukia daugiau nei 400 asmenų.

Gali pasilikti ilgiau

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas trečiadienį išreiškė viltį, kad tūkstančiai JAV karių, nusiųstų atgal į Afganistaną dėl evakuacijos, iki rugpjūčio 31-osios – nustatyto šio karo užbaigimo termino – sugrįš į gimtinę.

Tačiau jis pirmą kartą užsiminė, kad jie galėtų likti ir ilgiau: „Jei bus likę Amerikos piliečių, mes liksime, kad visus juos išvežtume.“

Prezidentas, kuris yra pripažinęs, kad jį apstulbino greitas JAV remtos Afganistano vyriausybės žlugimas, nurodė perimti Kabulo oro uostą, kad būtų galima vykdyti evakuaciją.

Jis sakė, kad Talibanas bendradarbiauja dėl amerikiečių evakavimo, bet pridūrė: „Kiek daugiau sunkumų turime dėl tų, kas padėjo mums, kai buvome tenai.“

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas pažadėjo, kad amerikiečiai evakuos kaip galėdami daugiau žmonių, bet pripažino galimybių ribas Talibanui kontroliuojant viską, išskyrus Kabulo oro uostą.

„Neturime pajėgumų išeiti ir paimti daug žmonių“, – žurnalistams sakė L.Austinas. Pasak jo, evakuacija bus tęsiama, „kol nebeliks laiko ar... mūsų pajėgumų“.

Nuo to laiko, kai amerikiečiai perėmė Kabulo tarptautinį oro uostą, į kurį laikinai persikėlė ir JAV ambasada, kariai evakavo kone 6 tūkst. žmonių, tarp jų JAV ir Afganistano piliečių.

Tačiau dar dešimtys tūkstančių afganistaniečių tikriausiai bandys išvykti iš šalies baimindamiesi Talibano keršto. Tarp šių žmonių yra JAV pajėgų vertėjų, JAV nevyriausybinių organizacijų ir žiniasklaidos priemonių darbuotojų, moterų teisių gynėjų.

Su didžiulėmis problemomis susiduria ir trečiųjų šalių piliečiai. Nyderlandai trečiadienį paskelbė, kad pirmasis olandų evakuacinis lėktuvas Talibano užimtą Kabulą paliko be jokių Nyderlandų ar Afganistano piliečių, nes JAV kariai neleido keleiviams patekti į oro uostą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas