Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tvyrant įtampai su Vakarais, V.Putinas Maskvoje priims A.Lukašenką

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį Maskvoje priims Baltarusijos vadovą Aliaksandrą Lukašenką. Susitikimas vyks pablogėjus abiejų valstybių santykiams su Vakarais.
Vladimiras Putinas ir Aliaksandras Lukašenka
Vladimiras Putinas ir Aliaksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prezidentai aptars „aktualią Baltarusijos ir Rusijos santykių darbotvarkę“, bendradarbiavimą prekybos, ekonomikos, kovos su COVID-19 pandemija srityse, tolesnius žingsnius atkuriant pilnavertį transporto ryšį, nurodo Kremliaus spaudos tarnyba.

Abiejų autokratinių lyderių santykiai su Vakarais šiuo metu yra itin įtempti. Praeitą savaitę JAV išplėtė sankcijas Rusijai už kišimąsi į rinkimus, plataus masto kibernetinę ataką ir rusų disidentų persekiojimą.

Kremlius taip pat raginamas leisti suteikti tinkamą medicininę pagalbą kolonijoje bado streiką paskelbusiam opozicionieriui Aleksejui Navalnui.

Rusijoje vyksta protestai dėl blogėjančios A.Navalno sveikatos – sulaikyti 8 protestuotojai
Šis video įrašas matomas
15min prenumeratoriams.
collage

Savaitgalį Čekija iš šalies išsiuntė 18 rusų diplomatų. Tai – atsakas į teisėsaugos išvadas, kad Rusijos karinės žvalgybos agentūros (GRU) agentai yra susiję su 2014-ųjų sprogimais amunicijos sandėlyje Čekijoje. Vieno iš incidentų metu žuvo du žmonės.

TAIP PAT SKAITYKITE: Čekai sudavė smūgį Rusijos šnipinėjimo operacijoms, Maskvai skaudės ir dėl energetikos

Įtampą kelia ir okupuotame Krymo pusiasalyje bei palei Ukrainos sieną telkiamos Rusijos karinės pajėgos. Europos Sąjungos (ES) duomenimis, čia sutelkta virš 100 tūkst. karių.

A.Lukašenkos priešprieša su Vakarais vėl išaugo pernai rugpjūtį, kai po prezidento rinkimų, kurių nepripažįsta Vakarų valstybės, prasidėjo masiniai protestai. A.Lukašenkos režimas juos malšino jėga, suintensyvėjo aktyvistų persekiojimas.

Anksčiau šią savaitę JAV paskelbė grąžinančios sankcijas devynioms Baltarusijos valstybinėms įmonėms, įskaitant naftos bendrovę „Belneftechim“. Tai padaryta Minsko režimui ignoruojant raginimus paleisti politinius kalinius.

Trečiadienį kreipdamasis į Federalinę Asamblėją V.Putinas pareiškė, kad užsienio jėgos Baltarusijoje bandė įvykdyti perversmą ir nužudyti A.Lukašenką.

Minskui tampant dar labiau izoliuotu nuo Vakarų, nerimaujama, kad gali būti paspartintas Baltarusijos ir Rusijos integracijos procesas.

1999 metais pasirašyta sutartis dėl sąjunginės valstybės įkūrimo numato bendrą valiutą, parlamentą, ministrų tarybą, teismą ir simboliką.

A.Lukašenkos ir V.Putino susitikimo išvakarėse paskirtoji JAV ambasadorė Baltarusijai Julie Fisher Vilniuje susitiko su opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja.

J.Fisher, vis dar negavusi Baltarusijos vizos, laikinai reziduos Vilniuje.

„Bendradarbiavimas su JAV, ambasadorės buvimas Vilniuje padės ryškiau kelti (Baltarusijos) klausimą tarptautiniuose formatuose“, – teigė užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas