Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Tyrėjai: netikrų naujienų portalai skaičiumi aplenkė JAV laikraščių svetaines

Jungtinėse Valstijose šališkų interneto svetainių, apsimetančių žiniasklaidos priemonėmis, dabar yra daugiau nei amerikiečių laikraščių svetainių, antradienį pranešė dezinformaciją stebinti tyrimų grupė.
Tyrėjai: netikrų naujienų portalai skaičiumi aplenkė JAV laikraščių svetaines / Brian Cassella / ZUMAPRESS.com
Tyrėjai: netikrų naujienų portalai skaičiumi aplenkė JAV laikraščių svetaines / Brian Cassella / ZUMAPRESS.com

Tai, anot jos, rodo vietinės žiniasklaidos krizę šaliai itin svarbių prezidento rinkimų metais.

Pastaraisiais mėnesiais atsirado šimtai svetainių, imituojančių naujienų portalus, o daugelis jų naudoja dirbtinį intelektą. Tai paskatino skaldančių ar melagingų naratyvų, kurie kelia nerimą intensyvėjant varžyboms dėl Baltųjų rūmų, antplūdį.

JAV įsikūrusi tyrimų grupė „NewsGuard“ savo ataskaitoje nurodė, kad buvo nustatyti mažiausiai 1 265 politiškai motyvuotos interneto svetainės, prisistatančios kaip nepriklausomi vietos naujienų portalai.

Palyginimui, praėjusiais metais JAV veikė 1 213 vietinių laikraščių interneto svetainių, nurodo Šiaurės Vakarų universitetas.

„Tikimybė, kad jūsų pamatyta naujienų svetainė, kuri teigia nušviečianti vietos naujienas, bus netikra, dabar yra didesnė nei 50“ procentų, sakoma „NewsGuard“ ataskaitoje.

Remiantis naujienų svetainės „Axios“ atlikta analize, beveik pusė šališkų svetainių buvo nukreiptos į vadinamąsias svyruojančias valstijas, kur sunkiausia nuspėti rinkimų rezultatus. Taip, atrodo, bandoma pakreipti politinius įsitikinimus prieš lapkritį vyksiančius JAV prezidento rinkimus. Juose turėtų varžytis prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ir eksprezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

Tarp šių svetainių yra ir 167 rusiškų dezinformacijos svetainių tinklas, kuris, „NewsGuard“ teigimu, buvo susijęs su į Maskvą pabėgusiu buvusiu JAV teisėsaugos pareigūnu Johnu Marku Douganu (Džonu Marku Duganu).

Ataskaitoje sakoma, kad kitas svetaines remia konservatyvios, taip pat įtakingos kairiosios grupės, pavyzdžiui „Metric Media“, „Courier Newsroom“ ir „States Newsroom“.

Tokios svetainės plinta sparčiai mažėjant vietinių laikraščių skaičiui. Daugelio jų veikla dėl ekonominių sunkumų buvo nutraukta arba jiems teko atleisti daug darbuotojų.

Pernai Šiaurės Vakarų universitetas po atlikto tyrimo paskelbė, kad 204 JAV apygardos iš maždaug 3 tūkst. yra „naujienų dykumos“, kur „nėra laikraščių, vietinių skaitmeninių svetainių, visuomeninio radijo redakcijų ar etninių leidinių“.

Tyrėjai teigia, kad laikraščiai ir toliau nyksta – per savaitę dingsta vidutiniškai daugiau nei du.

Nurodoma, kad nuo 2005 metų JAV neteko beveik dviejų trečdalių laikraščių žurnalistų.

Nykstant tradiciniams laikraščiams, tuštumą skuba užpildyti šališkos svetainės, sakoma „NewsGuard“ ataskaitoje.

„Todėl milijonai amerikiečių liko be patikimo vietos naujienų nušvietimo“, – teigė grupė.

Propagandą skleidžiančios šališkos interneto svetainės paprastai remdavosi būriais autorių, tačiau dabar generatyvinės dirbtinio intelekto priemonės siūlo gerokai pigesnį ir greitesnį būdą turiniui kurti. Tokį turinį dažnai sunku atskirti nuo autentiškos informacijos.

Šiose svetainėse išryškėja dirbtinio intelekto įrankių – pokalbių robotų, nuotraukų generatorių ir balso klonuotojų – potencialas didinti dezinformaciją ir dar labiau mažinti pasitikėjimą tradicine žiniasklaida, teigia tyrėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius