Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 08 /16:08

Tyrėjai: V.Putinas galėjo nuspręsti perduoti separatistams „Buk“, iš kurio numuštas keleivinis lėktuvas

Tarptautiniai tyrėjai teigia, kad yra rimtų požymių, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas prisėmė sprendimą Donbaso separatistams perduoti zenitinių raketų sistemą „Buk“, iš kurios paleista raketa 2014 m. buvo numuštas MH17 reiso lėktuvas, praneša BBC. Tarptautiniai tyrėjai trečiadienį taip pat paskelbė, kad nutraukia tyrimą, nes nebepakanka įrodymų, kad būtų atsakomybėn patraukta daugiau įtariamųjų.
MH17 reiso lėktuvo nuolaužos
MH17 reiso lėktuvo nuolaužos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Lėktuvas buvo numuštas Rusijos gamybos raketa virš Ukrainos, žuvo beveik 300 žmonių.

Prokurorai sako, kad yra įrodymų, jog V.Putinas priėmė sprendimą perduoti raketų sistemą Maskvos remiamiems separatistams.

Šį nusikaltimą tirianti Bendra tyrimo grupė paskelbė tyrimo, kurio metu buvo tiriami asmenys Rusijos Federacijoje, atsakingi už MH17 reiso lėktuvo numušimą iš "Buk" paleista raketa, rezultatus, skelbia „Europejskaja pravda“.

Įrašytuose telefoniniuose pokalbiuose Rusijos pareigūnai teigia, kad sprendimą suteikti karinę paramą priima prezidentas. Sprendimas atidėtas net savaitei, „nes sprendimą priima tik vienas asmuo..., tas, kuris dabar yra aukščiausiojo lygio susitikime Prancūzijoje“. Tuo metu, 2014 m. birželio 5-6 d., Prezidentas V. Putinas lankėsi Prancūzijoje, kur minėjo Sąjungininkų išsilaipinimo per Antrąjį pasaulinį karą dieną.

„Turime konkrečios informacijos, kad separatistų prašymas buvo perduotas prezidentui ir kad jis buvo patenkintas. Nežinoma, ar prašyme minima sistema „Buk“. Kiek vėliau pasirodo sunkesnės oro gynybos sistemos, įskaitant „Buk“, iš kurios buvo numuštas MH17. Nors kalbame apie įtikinamus įrodymus, vis dėlto aukštas visiškų ir įtikinamų įrodymų barjeras nebuvo pasiektas. Be to, prezidentas turi valstybės vadovo imunitetą“, – teigiama ataskaitoje.

Teismo verdiktas

Praėjusių metų lapkritį Hagos apygardos teismas, nagrinėjęs lėktuvo MH17 numušimo bylą, priėmė sprendimą, kad lėktuvas buvo numuštas „Buk“ komplekso iš teritorijos, kuri nebuvo Ukrainos kontroliuojama.

Rusai Igoris Girkinas ir Sergejus Dubinskis bei ukrainietis Leonidas Charčenka pripažinti kaltais dėl nužudymo ir tyčinio lėktuvo katastrofos sukėlimo, jiems skirtos įkalinimo iki gyvos galvos bausmės. Rusas Olegas Pulatovas pripažintas nekaltu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Igoris Strelkovas-Girkinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Igoris Strelkovas-Girkinas

„MH17 buvo numuštas paleidus „Buk“ komplekso raketą iš lauko netoli Pervomaisko, kurios taikinys buvo skrydžio MH17 lėktuvas“, – sakė teisėjas Hendrikas Steenhuisas, perskaitęs ilgą įrodymų ir ekspertizių sąrašą.

Jie patvirtina tiek paleidimo vietą, tiek tai, kad tai buvo „Buk“ priešlėktuvinių raketų kompleksas.

Teismas mano, kad oro gynybos sistema „Buk“ buvo atgabenta iš Rusijos Federacijos pirmiausia siekiant numušti Ukrainos karinius lėktuvus. Todėl po MH17 nelaimės šis kompleksas buvo „greitai eksportuotas į Rusijos Federaciją, tikintis, kad tai užkirs kelią tarptautiniam skandalui“.

Tačiau teismas mano, kad ketinimas numušti karinius, o ne civilinius lėktuvus, nesumažina kaltinamųjų kaltės: „Kaltinamieji, kurie nėra kovotojai, neturėjo teisės pulti ir karinio lėktuvo.“

Teismas taip pat nusprendė, kad Maskva visiškai kontroliavo apsišaukėlišką prorusiškų separatistų Donecko liaudies respubliką (DLR), iš kurios, anot teismo, buvo įvykdyta ataka.

Rusija niekuomet nepripažino savo atsakomybės dėl šios tragedijos.

Tyrimas nutrauktas

Tarptautiniai tyrėjai trečiadienį taip pat pranešė, kad stabdo tyrimą dėl oro bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvo numušimo, nes nepakanka įrodymų patraukti baudžiamojon atsakomybėn daugiau įtariamųjų.

„Tyrimas pasiekė savo ribas, visi įkalčiai jau išnaudoti, todėl tyrimas nutraukiamas. Įrodymų nepakanka, kad būtų galima kelti daugiau bylų“, – spaudos konferencijoje Hagoje sakė Nyderlandų prokurorė Digna van Boetzelaer.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas