Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TŽF: 2020 metais pasaulyje nužudyti 42 žiniasklaidos darbuotojai

Visame pasaulyje 42 žurnalistai ir žiniasklaidos darbuotojai šiemet buvo nužudyti jiems atliekant savo darbą, rodo trečiadienį paskelbta Tarptautinės žurnalistų federacijos (TŽF) metinė statistika.
Žiniasklaida
Žiniasklaida/Asociatyvinė nuotr. / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Remiantis šiais duomenimis, dar mažiausiai 235 reporteriai šiuo metu laikomi kalėjimuose, nagrinėjant dėl jų veiklos iškeltas bylas.

Aukų skaičius yra maždaug toks pat kaip ir prieš 30 metų, kai TŽF pradėjo rinkti šią niūrią statistiką; jis atspindi pastaruoju metu prastėjančią neigiamą tendenciją.

Federacijos ataskaita oficialiai buvo paskelbta ketvirtadienį, minint Tarptautinė žmogaus teisių dieną. Ketvirtadienį taip pat tęsiasi ankstesnę dieną prasidėjusi spaudos laisvės virtuali konferencija, organizuota Nyderlandų vyriausybės ir JT kultūros agentūros UNESCO.

„Nors žudomų žurnalistų skaičius pastaraisiais metais mažėja, negalima užmerkti akių prieš mirtiną pavojų ir grasinimus, kurių žurnalistai tebesulaukia atlikdami savo darbą“, – pareiškė TŽF generalinis sekretorius Anthony Bellanger.

Per pastaruosius tris dešimtmečius Federacija nustatė 2 658 žurnalistų nužudymo atvejus.

„Tai ne šiaip statistika. Jie yra mūsų draugai ir kolegos, kurie savo gyvenimą pašventė žurnalistiniam darbui ir už tai sumokėjo aukščiausią kainą“, – pabrėžė A.Bellanger.

„Ne tik juos atsimename, bet ir nagrinėsime kiekvieną bylą, spausime vyriausybes ir teisėsaugos institucijas, kad jų žudikai būtų patraukti atsakomybėn“, – pridūrė jis.

Šiemet daugiausiai (13) žurnalistų nužudymo atvejų ketvirtą kartą per pastaruosius penkerius metus buvo nustatyta Meksikoje. Sąrašo viršuje taip pat yra Pakistanas (penki nužudymai), Afganistanas, Indija, Irakas bei Nigerija (po tris nužudymus).

600 tūkst. narių 150-yje šalių vienijanti TŽF taip pat suskaičiavo dešimtis žurnalistų, kuriuos atsakomybės už savo veiksmus norinčios išvengti vyriausybės yra įkalinusios, dažnai – neiškeldamos jokių kaltinimų.

„Šios išvados atkreipia dėmesį į šiurkštų piktnaudžiavimą, vykdomą vyriausybių, kurios siekia išsisukti nuo atskaitomybės ir todėl įkalina žurnalistus bei negerbia jų teisės į teisingą teismą“, – nurodė TŽF prezidentas Younesas Mjahedas.

„Stulbinami mūsų sulaikytų kolegų skaičiai yra akis atveriantis priminimas apie didelę kainą, kurią žurnalistai visame pasaulyje moka už tiesos paieškas visuomenės labui“, – pridūrė jis.

UNESCO generalinė direktorė Audrey Azoulay savo ruožtu sakė, kad per konferenciją bus išryškintas svarbus reporterių vaidmuo.

„Žurnalistai ne tik perduoda gyvybiškai svarbią informaciją pandemijos metu, bet ir padeda mums atskirti tiesą nuo bet kokio melo, o tai yra gyvybiškai svarbu mūsų socialiniams santykiams“, – pabrėžė ji.

Konferenciją pradėjęs Nyderlandų užsienio reikalų ministras Stefas Blokas su dar dešimtimis ministrų aptarė būdus geriau apsaugoti reporterius.

„Žurnalistai visame pasaulyje turi būti geriau apsaugoti, kad galėtų atlikti savo kaip demokratijos sargų vaidmenį“, – sakė S.Blokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas