Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
02 06 /12:17

U. von der Leyen ragina ES atsisakyti plano sumažinti pesticidų naudojimą žemės ūkyje

Europos Komisijos (EK) vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) antradienį rekomendavo blokui atsisakyti plano sumažinti pesticidų naudojimą žemės ūkyje ir taip padaryti nuolaidą protestuojantiems Europos ūkininkams.
JOHN THYS / AFP
JOHN THYS / AFP

Pirminis jos EK pasiūlymas pagal Europos Sąjungos Žaliąją pertvarką, „tapo poliarizacijos simboliu“, sakė ji Europos Parlamentui Strasbūre Prancūzijoje.

Atkreipusi dėmesį į tai, kad planas iki šio dešimtmečio pabaigos perpus sumažinti cheminių pesticidų naudojimą ES taip pat įstrigo diskusijose Europos Parlamente ir ES šalims narėms atstovaujančioje Europos Vadovų Taryboje, U. von der Leyen sakė, kad prašys Komisijos atšaukti šį pasiūlymą.

Pesticidų klausimas yra tik vienas iš daugelio skundų, dėl kurių ES ūkininkai, pastarosiomis savaitėmis traktoriais blokuojantys pagrindinius kelius, skundžiasi mažėjančiomis pajamomis ir didėjančiomis gamybos sąnaudomis.

Kraštutinių dešiniųjų ir antiisteblišmento partijų, kurios, kaip prognozuojama, birželį vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose smarkiai padidins savo įtaką – įsitraukė į ūkininkų judėjimą, o debatai dėl aplinkosaugos tapo politiškai pavojingi.

Praėjusią savaitę 1 300 traktorių užblokavo kelius aplink ES viršūnių susitikimo vietą Briuselyje, todėl ūkininkų skundų nagrinėjimas buvo įtrauktas į bloko vadovų darbotvarkę ir buvo padaryta nemažai kitų nuolaidų, ypač Prancūzijoje.

Antradienį protestai tęsėsi, taip pat ir Nyderlanduose, o prie Europos Parlamento Strasbūre buvo kviečiama į demonstracijas.

„Daugelis jų jaučiasi įsprausti į kampą“, – pripažino U. von der Leyen.

„Mūsų ūkininkai nusipelnė būti išklausyti“, – pridūrė ji.

Tačiau kartu ji pabrėžė, kad Europos žemės ūkis turi pereiti prie tvaresnio gamybos modelio, kuris būtų draugiškesnis aplinkai ir mažiau kenktų dirvožemio kokybei.

„Galbūt mes nepakankamai įtikinamai tai įrodėme“, – sakė ji.

Norint to pasiekti, U. von der Leyen teigimu, tarp ūkininkų ir politikos formuotojų turi būti sukurtas pasitikėjimas. Ji atkreipė dėmesį į Briuselio pradėtą konsultacinį dialogą su įvairiais žemės ūkio ir maisto produktų sektoriaus atstovais.

U. von der Leyen sakė, kad nors ji norėjo atšaukti siūlomą įstatymą dėl pesticidų, „tema išlieka“, net jei „reikia kitokio požiūrio“.

Ji pasiūlė, kad EK vėliau galėtų pateikti persvarstytą teisės akto pasiūlymą – ši iniciatyva greičiausiai teks kitai komisijai, kuri bus sudaryta po birželį vyksiančių ES rinkimų.

U. von der Leyen dar nepasakė, ar ketina siekti naujos kadencijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius