Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 17 /16:27

U.von der Leyen paskelbė naujuosius Europos Komisijos narius

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen trečiadienį pristatė svarbiausius postus savo komandoje. Tuo pačiu ir paaiškėjo, kokį postą gavo Lietuvos nominuotas eurokomisaras Andrius Kubilius.
Ursula von der Leyen ir Andrius Kubilius
Ursula von der Leyen ir Andrius Kubilius / dpa/Scanpix/BNS

Ursula von der Leyen paskelbė, kad Andrius Kubilius bus atsakingas už gynybą ir kosmosą.

Naujajame kabinete bus 11 moterų, 40 proc. visų eurokomisarų.

Visi kandidatai dar turės būti patvirtinti Europos Parlamento.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

5 svarbiausi dalykai apie naująją Ursulos von der Leyen Komisiją

16:26

dpa/Scanpix/Postimees/15min/Henna Virkkunen, Ursula von der Leyen ir Andrius Kubilius
dpa/Scanpix/Postimees/15min/Henna Virkkunen, Ursula von der Leyen ir Andrius Kubilius

Įspėjimas Vladimirui Putinui. Įtakingi postai moterims. Išgirstos maldos dėl ne visai taupių pietinių Europos šalių, kurios turės didesnę įtaką bloko ekonominei politikai nei iki šiol.

Tai tik keletas pagrindinių Ursulos von der Leyen naujosios Europos Komisijos komandos akcentų, į kuriuos atkreipė dėmesį Briuselio leidinys „Politico“.

Vokietijos politikė sugebėjo pateikti beveik lyčių pusiausvyros principu sudarytą aukščiausių pareigūnų komandą, nors ES šalys iš pradžių į 26 postus buvo pateikusios tik kelias moteris. Tačiau galiausiai 40 proc. eurokomisarų portfelių atiteko moterims.

1. Tai bloga žinia Vladimirui Putinui

dpa/Scanpix/BNS/Ursula von der Leyen ir Andrius Kubilius
dpa/Scanpix/BNS/Ursula von der Leyen ir Andrius Kubilius

Jei Maskvai reikėjo priminimo, kad Briuselis vis dar gina Kyjivą, šiandien ji jį gavo.

Ursula von der Leyen aktyviai pasisakė už paramą Ukrainai jos kare su Rusija, ir tai atsispindi jos dėlionėje antrai kadencijai. Du kandidatai iš Baltijos šalių gavo pagrindinius portfelius, susijusius su santykiais su Rusija. Be to, kad estė Kaja Kallas bus ES užsienio politikos vadovė, lietuvis Andrius Kubilius bus atsakingas už naujai sukurtą gynybos portfelį, pastebi „Politico“.

Postimees / Scanpix nuotr./Henna Virkkunen
Postimees / Scanpix nuotr./Henna Virkkunen

A.Kubilius bus pavaldus Suomijos komisarei Hennai Virkkunen, vykdomajai viceprezidentei, atsakingai už technologijas, suverenitetą, saugumą ir demokratiją. Helsinkis yra vienas griežčiausių Rusijos kritikų Europoje.

Ateinantys penkeri metai bus svarbiausi rengiantis bloko plėtrai, kad į jį būtų priimta Ukraina, Moldova ir Vakarų Balkanų šalys. Todėl plėtros portfelis padalytas į dvi dalis, kad vienas Komisijos narys galėtų daugiausia dėmesio skirti plėtrai, o kitas – Europos interesams Viduržemio jūros regione, t. y. ekonomikos plėtrai ir migracijos kontrolei. Slovėnijos komisarė Marta Kos bus atsakinga už plėtrą.

2. U.von der Leyen išlaiko pinigų (ir viso kito) kontrolę

AFP/„Scanpix“ nuotr./Piotras Serafinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Piotras Serafinas

Viena iš blogiausiai saugomų Briuselio paslapčių – tai, kad pagrindinis biudžeto portfelis atitenka lenkui Piotrui Serafinui. Blokas ruošiasi esminei kovai dėl kito septynerių metų išlaidų plano, kurioje kiekviena šalis nori, kad būtų atspindėti jos pačios prioritetai.

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas turėjo gerą derybinę galią žaidime dėl portfelio, nes atstovauja didžiausiai šaliai, vadovaujamai Europos liaudies partijos politinės šeimos, ir būtent jis padėjo vU.on der Leyen iškovoti antrąją kadenciją. P.Serafinas bus tiesiogiai pavaldus U.von der Leyen, o ne vienam iš vykdomųjų pirmininko pavaduotojų, todėl ji galės tiesiogiai kontroliuoti biudžetą – tuo atveju, jei kiltų abejonių, kas iš tikrųjų vadovauja šiai Europos Komisijai, šmaikštauja „Politico“.

Plačiau skaitykite ČIA.

ES gynybos šefu skiriamas A.Kubilius – apie naujus milijardus gynybai, įtampą su JAV ir kosmines ambicijas

14:11

Andrius Kubilius/BNS
Andrius Kubilius/BNS

Gynybos eurokomisaru paskirtas ekspremjeras Andrius Kubilius gavo vieną įdomiausių portfelių Europos Komisijoje, tačiau jo tikrasis svoris paaiškės vėliau. Jis priklausys nuo to, ar Europa sutars bendrai skolintis gynybai, o nacionalinę gynybos pramonę puoselėjančios šalys atiduos dalį įgaliojimų Briuselyje. A.Kubilius išskirtiniame interviu 15min antradienį pristatė savo prioritetus.

„Europos Sąjunga turi per artimiausius penketą metų padaryti didelį šuolį tame, kaip apsirūpinti resursais, kurie reikalingi gynybai“, – , sakė A.Kubilius, praėjus kelioms minutėms po to, kai Europos Komisija Ursula von der Leyen atskleidė būsimą Komisijos sudėtį.

– Kokia jūsų vizija? Kaip turėtų būti pasikeitusi Europos gynybos sąjunga, kad pasibaigus kadencijai sakytumėte, jog misija pasiteisino?

– Mano vizija labai paprasta. Europos Sąjunga turi per artimiausius penketą metų padaryti didelį šuolį tame, kaip apsirūpinti resursais, kurie reikalingi gynybai. NATO ir šalys narės turi gynybos planus, karinį vadovavimą. Europos Sąjunga į tai, mano manymu, tikrai nesikiš. Bet Europos Sąjunga, kurdama tai, kas vadinama Europos gynybos sąjunga, turi unikalių galimybių prisidėti ir finansais, ir teisiniais reglamentavimais, kad resursų telkimas vyktų žymiai sparčiau.

O resursai labai aiškūs. Tai visų pirma karinės priemonės, ginklai. Taip pat parengti gynybai kariai, kas yra daugiau pačių šalių narių atsakomybė. Trečias resursas – logistiniai pajėgumai, kas dar vadinama kariniu mobilumu. Ir ketvirtas resursas, kurį kartais užmirštame, yra karinės pramonės gebėjimas veikti agresyvių iššūkių akivaizdoje.

Plačiau skaitykite ČIA.

Gynybos eurokomisaro portfelis: ar pavyks A.Kubiliui įvykdyti „neįmanomą misiją“?

13:26

dpa/Scanpix/BNS/Ursula von der Leyen ir Andrius Kubilius
dpa/Scanpix/BNS/Ursula von der Leyen ir Andrius Kubilius

Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen skirdama Andrių Kubilių gynybos komisaru, pasiuntė žinią, jog Rusijos karo prieš Ukrainą akivaizdoje Europa yra pasirengusi persiginklavimui. Tačiau ekspertai ir politikai kelia klausimų dėl šios pozicijos svorio: ar pavyks įtikinti ES šalis atiduoti dalį gynybos įgaliojimų Briuseliui, rasti būtinų lėšų ir išlaviruoti tarp galių pasiskirstymo pačioje Europos Komisijoje.

Nors ES stiprina dėmesį gynybai, 27 valstybių ekonominis blokas neturi bendros kariuomenės, tad gynybos eurokomisaras nebus gynybos ministro atitikmuo. Jam suteiktas mandatas – gerokai kuklesnis: telkti ir prižiūrėti pastangas stiprinant Europos gynybos sektorių.

Tai įvardijo ir pati U. von der Leyen, antradienį pristačiusi naująjį savo kabinetą.

Ji pareiškė, jog A. Kubiliaus pagrindinis vaidmuo bus „vystyti Europos gynybos sąjungą, stiprinti investicijas į pramonės pajėgumus“.

V.Sinkevičius: pagrindinis iššūkis – finansai

Kadenciją baigiantis eurokomisaras Virginijus Sinkevičius, atsakingas už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę, 15min tvirtino, kad naujasis A.Kubiliaus porftelis suteiks daug galimybių, kurios priklausys nuo paties eurokomisaro ambicijų.

Vis dėlto jis sutinka, jog šios pozicijos svorį tiesiogiai lems tai, ar pavyks užsitikrinti lėšų tikslų įgyvendinimui.

„Portfelis priklausys ir nuo to, kiek to palaikymo bus iš Komisijos pirmininkės, kiek galų gale bus palaikymo iš šalių narių, tuomet matysime, kokios yra realios ambicijos. Tai yra nauja, komisijoje tokio porftelio nebuvo, bet kartu tai yra ir galimybė. Per mėnesį ar du čia niekas neįvyks, nes Europoje taip neįvyksta. Bet aišku, kad tai bus galimybė inicijuoti platesnes diskusijas. Nes bet koks fondas, koks jis bebūtų kuriamas – turės iš kažkur atsirasti lėšos: ar tai gynybos obligacijos, ar tai RRF perskirstymas, ar dar galbūt kažkokie galimi šaltiniai. Bet jie turi būti pirmiausiai“, – akcentavo V.Sinkevičius.

P.Auštrevičius: A.Kubilius gali nustebinti

Europarlamentaras, liberalas Petras Auštrevičius pripažįsta, kad A.Kubilius susidurs su minėtais iššūkiais, nes turės kurti kabinetą „nuo nulio“ ir ieškoti jam keliamų ES gynybos tikslų įgyvendinimui. Juoba, jog reikšmingi portfeliai, nuo kurių priklauso bendrijos finansai, atiteko didžiosioms valstybėms.

„Reikia pripažinti, kad šią sritį reikia sukurti. Matant, kokius portfelius gavo, ar, tiksliau, pasiėmė didžiosios valstybės, tai yra finansai, konkurencingumas, produktyvumas ir netgi sanglauda. Kitaip tariant, pinigai lieka senųjų valstybių pusėje, o naujesnių valstybių, mūsų regiono atstovams tenka įgyvendinti labai ambicingas politikas“, – sakė P.Auštrevičius.

Europarlamentaro teigimu, A.Kubiliui teks dėti daug pastangų ieškant kompromisų bei sutarimų, kadangi be finansų gynybos sritis apsiribotų tik gynybos pramonės koordinavimu.

Plačiau skaitykite ČIA.

Visas siūlomų eurokomisarų sąrašas

12:58

EK/Siūlomi Europos Komisijos nariai ir jų atsakomybės
EK/Siūlomi Europos Komisijos nariai ir jų atsakomybės

Ursula von der Leyen (Vokietija): Europos Komisijos pirmininkė

Teresa Ribera (Ispanija): Švaraus, teisingo ir konkurencingo perėjimo prie rinkos ekonomikos vykdomoji vicepirmininkė

Henna Virkkunen (Suomija): Vykdomoji pirmininko pavaduotoja, atsakinga už technologijų suverenumą, saugumą ir demokratiją

Stéphane‘as Séjourné (Prancūzija): Vykdomasis viceprezidentas, atsakingas už gerovę ir pramonės strategiją

Roxana Mînzatu (Rumunija): Už žmones, įgūdžius ir pasirengimą atsakinga vykdomoji pirmininko pavaduotoja

Raffaele Fitto (Italija): už sanglaudą ir reformas atsakingas vykdomasis viceprezidentas

Kaja Kallas (Estija): Vyriausioji įgaliotinė užsienio reikalams ir saugumo politikai

Magnus Brunner (Austrija): Vidaus reikalai ir migracija

Hadja Lahbib (Belgija): Pasirengimas, krizių valdymas. Lygybė

Ekaterina Zaharieva (Bulgarija): Startuoliai, moksliniai tyrimai ir inovacijos

Dubravka Šuica (Kroatija): Viduržemio jūros klausimai

Costas Kadis (Kipras): Žuvininkystė ir vandenynai

Jozefas Síkela (Čekija): Tarptautinė partnerystė

Danas Jørgensenas (Danija): Energetika ir būstas

Apostolos Tzitzikostas (Graikija): Tvarus transportas ir turizmas

Olivéris Várhelyi (Vengrija): Sveikata ir gyvūnų gerovė

Michaelis McGrathas (Airija): demokratija, teisingumas ir teisinė valstybė

Valdis Dombrovskis (Latvija): Ekonomika ir našumas, įgyvendinimas ir supaprastinimas

Andrius Kubilius (Lietuva): Gynyba ir kosmosas

Christophe‘as Hansenas (Liuksemburgas): Žemės ūkis ir maistas

Glennas Micallefas (Malta): teisingumas tarp kartų, jaunimas, kultūra ir sportas

Wopke Hoekstra (Nyderlandai): Klimatas, nulinės emisijos ir švarus augimas

Piotras Serafinas (Lenkija): Biudžetas, kova su sukčiavimu, viešojo administravimo institucijos

Maria Luís Albuquerque (Portugalija): Finansinės paslaugos

Marošas Šefčovičius (Slovakija): Prekyba ir ekonominis saugumas, tarpinstituciniai santykiai ir skaidrumas

Marta Kos (Slovėnija): Plėtra

Jessika Roswall (Švedija): Aplinka, atsparumas vandens ištekliams ir konkurencinga žiedinė ekonomika

Ispanijos atstovei T.Riberai tenka galingas portfelis

12:49

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Teresa Ribera
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Teresa Ribera

Ispanijos atstovė Teresa Ribera užims įtakingą postą konkurencijos srityje, tapdama vykdomąja viceprezidente, atsakinga už „švarų, teisingą ir konkurencingą perėjimą“.

Ispanijos socialistė, kuri siekė užimti „Žaliojo susitarimo“ portfelį, įgijo įtakingą vaidmenį.

Teresa Ribera buvo Žaliojo kurso veidas

Ispanijos energetikos ir klimato ministrė Teresa Ribera yra ilgametė aplinkosaugininkė, žinoma dėl savo derybinių įgūdžių ir patirties klimato srityje.

Žiniasklaidai neabejinga 55-erių politikė yra artima Ispanijos socialistų ministrui pirmininkui Pedro Sanchezui ir jai buvo prognozuojamas už ekonomikos, aplinkosaugos arba konkurencijos klausimus atsakingo eurokomisaro portfelis.

Ji aktyviai pasisako už ES Žaliąjį kursą – plataus užmojo planą, kuriuo siekiama, kad iki 2050 metų bloko anglies dioksido išmetimas taptų nulinis, – o Ispanijoje ji skatino vandenilio naudojimą ir uždraudė vilkų medžioklę.

Tačiau dėl griežtos T.Riberos pozicijos ji dažnai nesutaria su ūkininkais, o jos nepritarimas branduolinei energetikai kelia nepasitenkinimą ES valstybėms, įskaitant Prancūziją.

Slovėnijos atstovei atiteko A.Kubiliaus geidautas plėtros portfelis

12:43

dpa/Scanpix/BNS/Wikipedia/Marta Kos, Ursula von der Leyen ir Andrius Kubilius
dpa/Scanpix/BNS/Wikipedia/Marta Kos, Ursula von der Leyen ir Andrius Kubilius

Slovėnijos atstovei skiriamas plėtros portfelis – taip ji apdovanojama už tai, kad vietoj vyro kandidato buvo pasiūlyta moteris. Anksčiau į šį portfelį norėjo pretenduoti ir Lietuvos atstovas Andrius Kubilius.

U.von der Leyen sakė esanti „įsitikinusi“, kad nominavimo procesas Slovėnijoje baigsis gerai. Slovėnija vis dar oficialiai nepasiūlė savo kandidato. Siūloma kandidatė į šį postą yra Marta Kos.

Netikėtas Jozefo Sikelos paskyrimas džiugina Čekijos vyriausybę

12:38

Priešingai nei tikėtasi, Jozefas Sikela negavo prekybos ir energetikos portfelio. Vietoj to jis taps už tarptautinę partnerystę atsakingu Komisijos nariu.

Čekijos vyriausybė labai siekė, kad ekonomikos portfelis atitektų kadenciją baigiančiam šalies prekybos ministrui, kuris yra kilęs iš finansų pasaulio ir per ES energetikos krizę veikė kaip pagrindinis galios tarpininkas.

Pats J.Sikela ne kartą pareiškė, kad norėtų gauti energetikos ir prekybos portfelį, tačiau kol kas visos šalys atrodo patenkintos.

„Norėjome stipraus ekonominio portfelio ir jį gavome, todėl tai gera žinia Čekijai“, – X sakė ministras pirmininkas Petras Fiala, pabrėždamas, kad J.Sikela prižiūrės „didžiausią biudžetą, su kuriuo kada nors dirbo Čekijos komisaras“.

Atsakydama į Čekijos žurnalisto klausimą apie J.Sikelos pareigas pramonėje, prekyboje ar energetikoje, U.von der Leyen teigė, kad ši užduotis iš tikrųjų „apims viską, ką jūs ką tik paminėjote, ir dar daugiau. Ji apima „Global Gateway“ – 300 mlrd. eurų investicijų į infrastruktūrą programą.“

Toliau ji išsamiai papasakojo apie tai, kaip Europa atsako į Kinijos „Juostos ir kelio“ iniciatyvą ir skiria lėšų prekybos palengvinimui, skaitmeniniam ryšiui ir vakcinų gamybai Afrikoje, Azijoje ir ES kaimynystėje.

U.von der Leyen komisarų paskelbimo būdas papiktino Parlamentą

12:28

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Roberta Metsola ir Ursula von der Leyen
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Roberta Metsola ir Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen suerzino Europos Parlamento atstovus, nes per uždarą susitikimą su vyresniaisiais Europos Parlamento nariais atsisakė nurodyti naujųjų Komisijos narių pavardes, o po kelių minučių spaudos konferencijoje viską atskleidė žurnalistams.

Vienas ES Parlamento pareigūnas apkaltino ją „nepagarba, perdėtu pasitikėjimu savimi, nepagarba [Europos Parlamentui]“, o antrasis sakė: „Tiesą sakant, esu šokiruotas. Visiškas pasityčiojimas.“

Prancūzijos europarlamentarė Manon Aubry, viena iš kairiųjų frakcijos vadovių, socialiniame tinkle X parašė, kad toks paskelbimo būdas yra „jos nepagarbos mūsų Parlamentui iliustracija“.

„Atvirai kalbant, tai skandalinga“, – vėliau M.Aubry sakė „Politico“ ir pridūrė, kad už uždarų durų vykusio susitikimo metu ji paprašė U.von der Leyen įrašyti pavardes prie sklebiamų postų, tačiau atsakymo nesulaukė.

 

Ilgai laukta portugalės M.L.Albuquerque pergalė

12:24

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maria Luis Albuquerque
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maria Luis Albuquerque

2014 m. Portugalijos finansų ministrė Maria Luís Albuquerque buvo pagrindinė Lisabonos kandidatė į Komisijos narius, tačiau tuometiniam Komisijos pirmininkui Jeanui Claude'ui Junckeriui informavus Lisaboną, kad ji negaus svarbaus su finansais susijusio posto, ji buvo pakeista į Carlosą Moedasą, kuris vėliau užėmė mokslinių tyrimų, mokslo ir inovacijų portfelį.

Po dešimties metų M.L.Albuquerque pagaliau buvo paskirta į trokštamas pareigas – finansinių paslaugų komisarės. Ekonomistė mėgstama Briuselyje, kur daugelis ją prisimena kaip atsakingą partnerę, kuri stengėsi ištaisyti sunkią Portugalijos ekonominę padėtį po skolų krizės. Tačiau tėvynėje daugelis vis dar sieja ją su dramatišku valstybės išlaidų mažinimu ir griežtu taupymu, kuris buvo būdingas tam laikotarpiui.

U.von der Leyen vengė atsakyti į klausimą dėl Th.Bretono nušalinimo

12:20

Reuters/ZumaPress/Scanpix/Thierry Bretonas ir Ursula von der Leyen
Reuters/ZumaPress/Scanpix/Thierry Bretonas ir Ursula von der Leyen

Europos Komisijos pirmininkė Ursula Von der Leyen išsisuko nuo klausimo, ar ji įtikino Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną atsisakyti ugningo šalies kandidato į Komisijos narius Thierry Bretono mainais į geresnį portfelį.

Ji teigė, kad sprendimą priėmė E Macronas, „konsultuodamasis su naujuoju ministru pirmininku Micheliu Barnier“.

U.von der Leyen toliau gyrė Stéphane'ą Séjourné, kuris pirmadienį gavo šį portfelį po dramatiško posūkio, kai Thierry Bretonas atsistatydino. „Puikiai pažįstu Stéphane'ą Séjourné, jis puikiai dirbo Europos Parlamente, ir esu įsitikinusi, kad jis bus puikus Komisijos narys“, - sakė ji.

Technologijų ir saugumo klausimus kuruos suomė

12:18

Suomė Henna Virkkunen prižiūrės ne tik technologijas, bet ir saugumą, o šios temos yra glaudžiai susijusios, atsakydama į klausimą pabrėžė U.von der Leyen.

„Bus svarbu stiprinti gynybos pramonės bazę. Dėl karčios Rusijos karo Ukrainoje patirties visi žinome, kokios svarbios yra pažangiausios technologijos. Taigi saugumo, bet taip pat ir technologijų suverenumo plėtra yra Hennos Virkkunen portfelyje.“

Už transportą atsakingas graikas gali būti vertinamas prieštaringai

12:13

Graikijos atstovas gauna transporto portfelį - transporto komisaru antrai Ursulos von der Leyen kadencijai paskirtas Apostolos Tzitzikostas. Ši šalis taip pat vadovauja transporto komitetui Europos Parlamente.

Šis pasirinkimas kelia abejonių, nes Graikija ir toliau kovoja su dešimtmečius trukusios mirtinos traukinio katastrofos padariniais ir įtarimais dėl jos slėpimo. Laivybos šalis taip pat kaltinama padėjusi Rusijai apeiti sankcijas, nes su Graikijos vėliava plaukiojantis šešėlinis laivynas gabena rusišką naftą.

Naujieji eurokomisarai

12:09

EK/Siūlomi Europos Komisijos nariai ir jų atsakomybės
EK/Siūlomi Europos Komisijos nariai ir jų atsakomybės

 

Belgijos atstovė Hadja Lahbib gauna pasirengimo ir krizių valdymo portfelį

12:07

Belgijos paskirtoji Komisijos narė Hadja Lahbib gauna humanitarinės pagalbos ir krizių valdymo portfelį.

Tai nauja atsakomybių sritis, sakė von der Leyen, kurioje „be humanitarinės pagalbos bus nagrinėjamas atsparumas, pasirengimas ir civilinė sauga“.

H.Lahbib vadovaus ES pastangoms krizių valdymo ir humanitarinės pagalbos srityse, taip pat bus atsakinga už lygybę.

Startuolių klausimus spręs bulgarė

12:06

Ilgai prašyta ir pagaliau gauta: Europos startuoliai turi savo specialų Komisijos narį. Jekaterina Zaharieva gaus startuolių portfelį.

Žemės ūkio ir maisto klausimus kuruos liuksemburgietis

12:05

Kaip ir buvo tikėtasi, Christophe'as Hansenas buvo paskirtas žemės ūkio komisaru, kuris šį kartą apima ir maisto sritį.

Liuksemburgietis turės „įgyvendinti Strateginio dialogo dėl ES žemės ūkio ateities ataskaitą ir rekomendacijas“, - sakė U.von der Leyen.

Gyvūnų gerovė bus naujojo paskirtojo sveikatos apsaugos komisaro, vengro Olivério Várhelyi, atsakomybės sritis.

Būsto portfelis - danui

12:03

Danas Jørgensenas iš Danijos paskirtas energetikos komisaru ir bus pirmasis ES būsto komisaras.

Lenkijos atstovui - svarbus biudžeto postas

12:02

AFP/„Scanpix“ nuotr./Piotras Serafinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Piotras Serafinas

Lenkijos kandidatui Piotrui Serafinui, kaip ir tikėtasi, atiteko pagrindinis biudžeto portfelis. Jis bus tiesiogiai pavaldus U.von der Leyen.

Švedijos atstovė bus atsakinga už aplinkosaugą

12:00

Švedijos kandidatė Jessika Roswall bus Komisijos narė, atsakinga už aplinką, atsparumą vandeniui ir konkurencingą žiedinę ekonomiką.

Pristatyta naujos EK komandos sudėtis

11:59

Shutterstock nuotr./Europos Komisija
Shutterstock nuotr./Europos Komisija

Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen antradienį paskirstė portfelius savo naujosios komandos nariams.

Lietuvos pasiūlytas kandidatas į EK Andrius Kubilius gaus už gynybą ir kosmosą atsakingo eurokomisaro portfelį.

„Jis sieks plėtoti Europos gynybos sąjungą ir didinti mūsų investicijas bei pramonės pajėgumus“, – per spaudos konferenciją sakė U. von der Leyen.

Gynybos komisaro postas iš pradžių buvo vadinamas labai svarbiu Europos Sąjungos (ES) ambicijoms persiginkluoti, bet vis dar esama didelių abejonių dėl to, kokias realias galias turės šis pareigūnas.

Spaudos konferenciją Strasbūre U. von der Leyen pradėjo nuo būsimos Komisijos prioritetų. Svarbiausios temos – gerovė, saugumas ir demokratija, sakė EK vadovė.

Europos Komisija turės labiau tarpusavyje susijusią struktūrą, sakė U. von der Leyen.

Ji pabrėžė, kad subūrė „kompetentingų ir motyvuotų moterų ir vyrų komandą, kuri yra pasirengusi dirbti kartu“.

Šeši vicepirmininkai

Pirmininkė paskyrė šešis vykdomuosius vicepirmininkus, tarp jų – buvusi Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas, turinti tapti naująja bloko užsienio politikos vadove.

Tarp vicepirmininkų – ir paskutinę minutę Prancūzijos iškeltas kandidatas Stephane'as Sejourne. Būsimoje EK jis bus atsakingas už pramonės strategiją.

Jam bus pavesta vadovauti politikai, susijusiai su poreikiu pertvarkyti Europos pramonę, kad ji taptų konkurencingesnė, o tai yra pagrindinis ateinančių metų prioritetas.

Paryžiui teko ieškoti naujo kandidato, kai dabartinis vidaus rinkos komisaras Thierry Bretonas pirmadienį atsistatydino po nesutarimų su U. von der Leyen.

Italas Raffaele Fitto eis už sanglaudą ir reformas atsakingo vykdomojo pirmininkės pavaduotojo pareigas. Jis bus atsakingas už sritį, susijusią su sanglaudos politika, regionine plėtra ir miestais.

Ispanijos atstovei Teresai Riberai pavesta prižiūrėti bloko ekonominį perėjimą prie neutralumo anglies dioksido atžvilgiu.

Latviui ir lenkui – ekonomika ir biudžetas

Latvis Valdis Dombrovskis bus už ekonomiką ir našumą atsakingas EK narys. Jam taip pat pavesta atsakomybė už įgyvendinimą ir supaprastinimą.

Lenkijos kandidatui Piotrui Serafinui, kaip ir tikėtasi, atiteko svarbus biudžeto eurokomisaro portfelis. Jis bus tiesiogiai pavaldus U. von der Leyen. Tai turėtų dar labiau padidinti Lenkijos svorį ES ir suteikti Varšuvai išskirtinę padėtį įnirtingose derybose dėl kito ES biudžeto.

Vengras Oliveris Varhelyi rūpinsis sveikata ir gyvūnų gerove, Čekijos atstovas Jozefas Sikela paskirtas tarptautinių partnerysčių eurokomisaru, o Maltos atstovui Glennui Micallefui, jauniausiam kandidatui į Komisijos narius, kaip ir buvo tikėtasi, atiteko kartų sąžiningumo, jaunimo, kultūros ir sporto sritis.

Nyderlandų atstovas Wopke Hoekstra bus klimato eurokomisaras, o kroatė Dubravka Šuica taps naujai sukurto Viduržemio jūros regiono portfelio savininke.

Portugalijos atstovė Maria Luís Albuquerque paskirta finansinių paslaugų eurokomisare.

Slovakijos atstovas Marošas Šefčovičius naujojoje EK gaus svarbų naują prekybos ir ekonominio saugumo portfelį. Jis bus atsakingas už muitų politiką, taip pat jam paskirtas institucinių ryšių ir skaidrumo eurokomisaro portfelis.

Austras Magnusas Bruenneris eis vidaus reikalų ir migracijos eurokomisaro pareigas, kurios Vienai yra labai svarbios.

Pastangos dėl lyčių lygybės

U.von der Leyen ragino Europos Sąjungos šalis siūlyti daugiau moterų į galingą bloko instituciją, bet dauguma jų ignoravo prašymą pateikti po vieną kandidatą vyrą ir vieną moterį.

EK pirmininkė teigė, kad intensyviai dirbo su valstybėmis narėmis dėl lyčių pusiausvyros, tačiau jai pavyko pasiekti, kad Komisijoje dirbtų 40 proc. moterų ir 60 proc. vyrų.

Nors ji pažymėjo, kad tai vis dėlto yra pagerėjimas, ji pridūrė, kad „kad ir kiek daug pasiekėme, dar reikia labai daug nuveikti“.

Kiekviena iš 27 ES valstybių narių turi po vieną eurokomisarą. U. von der Leyen, vokietė, užima savo šalies vietą.

Visi kandidatai dar turės būti patvirtinti Europos Parlamento.

Migraciją kuruos austras

11:57

Magnusas Brünneris taps vidaus reikalų ir migracijos komisaru - Vienai tai svarbus portfelis.

Komisijos veteranas Marošas Šefčovičius paskirtas prekybos ir ekonominio saugumo portfelio nariu

11:56

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Marošas Šefčovičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Marošas Šefčovičius

Slovakijos atstovas Marošas Šefčovičius naujojoje Europos Komisijoje paveldės įtakingą prekybos ir ekonominio saugumo portfelį, pranešė Ursula von der Leyen. Jis taip pat bus atsakingas už muitų politiką. Jis taip pat bus institucinių ryšių ir skaidrumo komisaras ir bus tiesiogiai pavaldus U.von der Leyen.

Finansinių paslaugų komisarė – iš Portugalijos

11:55

Portugalijos atstovė Maria Luís Albuquerque paskirta finansinių paslaugų komisare.

Sveikatos sritį kuruos vengras

11:54

Oliveris Varhelyi / Risto Bozovic / AP
Oliveris Varhelyi / Risto Bozovic / AP

Vengrijos atstovui Oliveriui Varhelyi suteiktas sveikatos ir gyvūnų gerovės portfelis, kurio niekas iš tikrųjų nenorėjo, skelbia „Politico“.

Oliveris Varhelyi: V.Orbano žmogus

Per pastaruosius penkerius metus eidamas ES plėtros ir kaimynystės komisaro pareigas vengras Oliveris Varhelyi užgyveno nemažai priešų.

Dešiniųjų premjero Viktoro Orbano sąjungininkas ne kartą buvo kaltinamas kaišiojant pagalius į ratus sprendžiant įvairius klausimus – nuo Ukrainos siekio tapti ES nare iki paramos palestiniečiams.

Tikętasi, kad šį kartą 52-ejų pareigūnas užims mažiau įtakingą postą ir jo laukia sunkus patvirtinimo procesas Europos Parlamente, ypač po to, kai jis buvo užfiksuotas vadinantis europarlamentarus „idiotais“.

Tačiau, nors Briuselyje jis buvo linkęs provokuoti, kai kurie diplomatai sako, kad jie bent jau išmoko su juo dirbti, o jei jo kandidatūra bus užblokuota, V.Orbanas gali pasiūlyti dar mažiau linkusį bendradarbiauti politiką.

Čekijai - tarptautinė partnerystė

11:52

Čekijos atstovas Jozefas Síkela paskirtas tarptautinės partnerystės komisaru.

Už gynybą bus atsakingas A.Kubilius

11:51

Kaip jau skelbta, buvęs europarlamentaras Andrius Kubilius bus gynybos ir kosmoso komisaras.

Jaunimo postas Maltai

11:50

Maltos atstovas Glennas Micallefas, jauniausias kandidatas į Komisijos narius, kaip ir buvo tikėtasi, gavo teisingumo tarp kartų, jaunimo, kultūros ir sporto portfelį.

Olandas bus atsakingas už klimatą

11:49

Wopke Hoekstra bus klimato, nulinės taršos ir klimato augimo komisaras.

Viduržemio jūros regiono komisarė iš Kroatijos

11:46

Kroatė Dubravka Šuica taps naujai sukurto Viduržemio jūros regiono komisare.

A.Kubiliui – gynybos ir kosmoso eurokomisaro portfelis

11:43

dpa/Scanpix/BNS/Ursula von der Leyen ir Andrius Kubilius
dpa/Scanpix/BNS/Ursula von der Leyen ir Andrius Kubilius

Buvęs premjeras konservatorius Andrius Kubilius turėtų tapti gynybos ir kosmoso eurokomisaru, paskelbė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen. Naujai sukurtas gynybos komisaro postas atspindi didesnį Europos dėmesį saugumui dėl Rusijos karo Ukrainoje, bet dalis analitikų abejoja, ar šis pareigūnas turės realių galių.

„A.Kubilius dirbs ties Europos gynybos sąjungos vystymu, mūsų gynybos ir pramonės pajėgumų didinimu“, – spaudos konferencijoje sakė U.von der Leyen.

Lietuva A.Kubiliaus kandidatūrą oficialiai pateikė šį mėnesį, kai dėl to sutarė premjerė Ingrida Šimonytė ir prezidentas Gitanas Nausėda. Europos Komisijos sudėtį dar turės tvirtinti Europos Parlamentas.

Konservatoriai į Europos Komisiją anksčiau siūlė partijos pirmininką užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį, bet jo kandidatūrą kritikavo prezidentas ir dalis Seimo narių.

A.Kubilius dukart – 1999-2000 ir 2008-2012 – metais ėjo Lietuvos ministro pirmininko pareigas.

Plačiau skaitykite ČIA.

Šeši vykdomieji viceprezidentai - keturios moterys ir du vyrai

11:41

Spaudos konferenciją Strasbūre U.von der Leyen pradėjo nuo būsimos Komisijos prioritetų. Svarbiausios temos – gerovė, saugumas ir demokratija, sakė EK vadovė.

Europos Komisija turės labiau tarpusavyje susijusią struktūrą, sakė U.von der Leyen.

Ji pabrėžė, kad subūrė „kompetentingų ir motyvuotų moterų ir vyrų komandą, kuri yra pasirengusi dirbti kartu“.

Pirmininkė paskyrė šešis vykdomuosius vicepirmininkus.

U.von der Leyen ragino Europos Sąjungos šalis siūlyti daugiau moterų į galingą bloko instituciją, bet dauguma jų ignoravo prašymą pateikti po vieną kandidatą vyrą ir vieną moterį.

Kiekviena iš 27 ES valstybių narių turi po vieną eurokomisarą. U.von der Leyen, vokietė, užima savo šalies vietą.

Šeši vykdomieji viceprezidentai – keturios moterys ir du vyrai

Teresa Ribera

Vykdomoji viceprezidentė, švarus, teisingas ir konkurencingas perėjimas. Konkurencijos politika

Henna Virkkunen

Technikos suverenumas, saugumas ir demokratija. Skaitmeninės ir pasienio technologijos

Stéphane'as Séjourné

Vykdomasis pirmininko pavaduotojas, atsakingas už gerovę ir pramonės strategiją. Pramonės, MVĮ ir bendrosios rinkos portfelis.

Kaja Kallas

Vyriausioji įgaliotinė užsienio ir saugumo politikai

Roxana Mînzatu

Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja, atsakinga už žmones, įgūdžius ir pasirengimą.

Raffaele Fitto

Vykdomasis pirmininko pavaduotojas, atsakingas už sanglaudą ir reformas.

Paskutinis atnaujinimas 2024-09-17 11:41

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas