Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 18 /12:01

U. von der Leyen: negali būti jokio pateisinimo smūgiui į Gazos Ruožo ligoninę

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) trečiadienį Europos Sąjungos įstatymų leidėjams pareiškė, kad negali būti jokio pateisinimo smūgiui į Gazos Ruožo ligoninę, pilną civilių, ir pridūrė, kad reikia nustatyti šios tragedijos faktus.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

Europos Parlamente Strasbūre EK pirmininkė sakė, kad naktį Gazos Ruožo ligoninėje nugriaudėjęs sprogimas, per kurį žuvo mažiausiai 200 žmonių, pavertė šią įstaigą liepsnojančiu pragaru.

„Visi atsakingi asmenys turi būti patraukti atsakomybėn“, – sakė ji, bet niekam kaltės dėl smūgio nepriskyrė.

„Hamas“ dėl smūgio apkaltino Izraelį, šis teigė, kad jį sukėlė „Islamo džihado“ kovotojų netinkamai paleista raketa.

U. von der Leyen, kuri praėjusį penktadienį lankėsi Izraelyje, kad parodytų solidarumą ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) vyriausybei, kai kurių Europos Sąjungos šalių buvo kritikuojama dėl tariamo šališkumo Izraelio pusėje palestiniečių civilių sąskaita.

Dėl to antradienį vėlai vakare vaizdo ryšiu vykusiame ES vadovų aukščiausiojo lygio susitikime buvo pabrėžta, kad Izraelis turi teisę gintis po spalio 7 dieną įvykdyto „Hamas“ išpuolio, tačiau tik laikydamasis savo įsipareigojimų pagal tarptautinę humanitarinę teisę.

Spalio 7 dieną „Hamas“ pasiuntė kovotojus per smarkiai militarizuotą Gazos Ruožo sieną, kur žuvo daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių. Jie taip pat paėmė beveik 200 įkaitų.

Atsakydamas į tai, Izraelis nepaliaujamai bombarduoja Gazos Ruožą ir, „Hamas“ kontroliuojamos teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, pražudė daugiau kaip 3 tūkst. žmonių.

Savo kalboje parlamente U. von der Leyen teigė, kad „turime padvigubinti savo pastangas, kad apsaugotume piliečius nuo siautėjančio karo“.

Tačiau ji teigė, kad „Hamas“ yra pagrindinė priežastis, dėl kurios dabar kenčia palestiniečiai. 

„Hamas“ yra teroristai. Nuo šio teroro kenčia ir Palestinos žmonės“, – sakė ji.

Ji pridūrė, kad ES turi ir toliau remti palestiniečius, „ir nėra jokio prieštaravimo tarp solidarumo su Izraeliu“.

„Šią tamsią valandą Europa palaiko Izraelį“, – sakė U. von der Leyen ir pridūrė, kad „Izraelis turėtų elgtis kaip demokratinė valstybė, vadovaudamasis tarptautine humanitarine teise“.

Prieštarauja karo taisyklėms

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) griežčiau kalbėjo apie Izraelio reakcijos mastą, kuris paveikė 2,3 mln. palestiniečių „Hamas“ kontroliuojamoje Gazos Ruožo teritorijoje.

Izraelis paskelbė Gazos Ruožo apgultį, nutraukė vandens, maisto ir elektros tiekimą ir atkirto nuo humanitarinės pagalbos.

„Taip, mes smerkiame šiuos baisius teroristinius išpuolius, tačiau manau, kad taip pat turime pasmerkti ir faktą, kad žuvo civiliai“, – parlamente sakė J. Borrellis.

„Vandens ir maisto tiekimo nutraukimas civiliams gyventojams neatitinka teisės normų“, – sakė jis.

„Negalime versti Gazos gyventojų atsakyti už siaubingus „Hamas“ veiksmus“, – pridūrė jis.

Kalbos parlamente ir antradienį vaizdo ryšiu vykęs ES aukščiausiojo lygio susitikimas išryškino skirtingas pozicijas bloke į Izraelio ir „Hamas“ konflikto raidą.

Nors „Hamas“ atakos, per kurias žuvo izraeliečiai, buvo plačiai pasmerktos, nesutarimai dėl raginimų apriboti atsakomuosius smūgius Gazos Ruože tebesitęsia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas