Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ugnies nutraukimas Sirijoje laikosi, planuojama atsiųsti JT stebėtojus

Trapus ir sunkiai pasiektas ugnies nutraukimas Sirijoje, regis, laikosi, o Vakarų šalys penktadienį pradėjo planuoti Jungtinių Tautų (JT) stebėtojų nusiuntimą į šią konflikto draskomą šalį.
Sirijos kariuomenės tankas
Sirijos kariuomenės tankas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Mane drąsina pranešimai, kad situacija Sirijoje yra palyginti rami ir kad karo veiksmų nutraukimas, regis, galioja“, – sakoma JT ir Arabų Lygos (AL) pasiuntinio Kofi Annano pareiškime.

Tačiau, Sirijos prezidento Basharo al Assado vyriausybei ir sukilėliams kaltinant vieniems kitus bandymais sužlugdyti ugnies nutraukimą, K.Annanas ketvirtadienį tvirtino, kad „visos šalys privalo visiškai įgyvendinti šešių punktų planą (dėl taikos)“.

„Tai, kas nutiko šiandien, nėra visiškas (plano) laikymasis iš Sirijos vyriausybės (pusės), – informuodamas JT Saugumo Tarybą sakė K.Annanas. – Sirijos pajėgos ir tankai privalo tuojau pat grįžti į savo bazes“.

Po 13 mėnesių karo, kuris, pasak aktyvistų, pareikalavo daugiau kaip 10 tūkst. žmonių gyvybių, K.Annanas sakė, jog JT Saugumo Taryba privalo pareikalauti Sirijos išvesti pajėgas iš miestų.

Po 13 mėnesių karo, kuris, pasak aktyvistų, pareikalavo daugiau kaip 10 tūkst. žmonių gyvybių, K.Annanas sakė, jog JT Saugumo Taryba privalo pareikalauti Sirijos išvesti pajėgas iš miestų.

JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas sakė, kad jau rengiami planai nusiųsti į Siriją stebėtojus ir kad vienas JT taikos palaikymo operacijų generolas bus pasiųstas jau penktadienį.

Pirmoji 20-30 stebėtojų grupė gali būti išsiųsta kitos savaitės pradžioje, sako diplomatai. Visą misiją sudarys mažiausiai 200 stebėtojų.

Saugumo Tarybos rezoliucijos projekte, kurio tekstą gavo AFP, yra reikalavimas, kad B.al Assadas „pastebimai“ įgyvendintų savo įsipareigojimą atitraukti pajėgas ir ginkluotę iš gyvenamųjų centrų.

Sirai viliasi, kad šis JT remiamas ugnies nutraukimas tęsis, bet reiškė nuogąstavimus, kad vyriausybė ir sukilėliai vargu ar įsipareigos galutinai.

„Dievui leidus, tai tęsis“, – savo parduotuvėje vienoje Damasko aikštėje sakė Wassimas.

Ketvirtadienį atsinaujinęs kraujo liejimas pareikalavo mažiausiai aštuonių žmonių, tarp jų – septynių civilių gyventojų, gyvybių, be to, buvo sužeista dar dešimtys žmonių, pranešė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi stebėjimo organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“.

Tačiau žuvusiųjų skaičius yra aiškiai mažesnis, nei būdavo pastarosiomis savaitėmis, kai per dieną žūdavo dešimtys žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai