Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 19

Kyjivas taikosi į Maskvos aukso gyslą Afrikoje: politologas paaiškino, ką ten daro Ukraina

Liepos pabaigoje Malio tuaregų sukilėliams sėkmingai smogus šalies kariuomenės ir privačios karinės grupuotės „Wagner“ konvojui, nuskambėjo ir Ukrainos vardas. Tai – ne pirmas kartas, kai pasigirsta, jog Kyjivas bando kautis su Maskva net Afrikoje, žemyne, kuriame ilgą laiką Rusija sėkmingai vykdė savo planus. OSMOS analitinių tyrimų centro vadovas, Tiubingeno universiteto politikos mokslų daktaras Žilvinas Švedkauskas 15min įvertino, kad dabar Ukraina „ant kortos“ stato viską.
Kariai Afrikoje
Kariai Afrikoje / „AFP“/„Scanpix“

Liepos 27 d. Malio šiaurėje esančioje Tinzaouteno vietovėje tuaregų sukilėlių surengtoje pasaloje žuvo 84 „Wagner“ kovotojai ir 47 Malio kariai, pranešė žiniasklaida.

Sukilėlių smūgis atkreipė pasaulio leidinių dėmesį dėl dviejų dalykų.

„GreyZone“/ „Telegram“/„Wagner“ kariai Malyje
„GreyZone“/ „Telegram“/„Wagner“ kariai Malyje

Pirma, tai buvo, ko gero, didžiausias smūgis karinės bendrovės kovotojams, kuriems anksčiau vadovavo lėktuvo aviakatastrofoje žuvęs Jevgenijus Prigožinas. „Wagner“ dabar atsidūrė Rusijos gynybos ministerijos vadovybės kontrolėje.

Dabar oficialiai pervadinta į „Afrikos korpusą“, grupuotė padvigubino savo karių skaičių Malyje iki maždaug 2 000. Tad žinia apie didelius nuostolius buvo tikras šokas, ypač atsižvelgiant į tai, kad Malio kariuomenė ir „Wagner“ pajėgos praėjusį lapkritį užėmė Kidalą, taip vadinamą tuaregų sukilėlių sostinę.

Incidentas Tinzaouatene reiškė, kad separatistai grįžta į puolimą, ir netrukus paaiškėjo, kad juos remia naujas partneris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas