Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 07 22 /00:36

Ukraina ir Rusija penktadienį ketina pasirašyti susitarimą dėl grūdų gabenimo

Ukraina ir Rusija penktadienį pasirašys susitarimą, kuriuo siekiama sušvelninti pasaulinę maisto krizę ir sudaryti sąlygas grūdų gabenimui per Juodąją jūrą, pranešė Turkijos prezidentūra. Kyjivas patvirtino šią informaciją.
Ukrainos grūdai
Ukrainos grūdai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Grūdų gabenimo susitarimo pasirašymo ceremonija, kurioje dalyvaus prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ir Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas, vyks (penktadienį), dalyvaujant Ukrainai ir Rusijai“, – sakė Turkijos prezidento biuras.

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Olehas Nikolenka teigia, kad šalies delegacija Turkijoje, kur deramasi dėl sąlygų, kurios užtikrintų Ukrainos grūdų eksportą per Rusijos blokuojamus Juodosios jūros uostus, remia tik tuos sprendimus, kurie užtikrins „Ukrainos rytinių regionų saugumą, tvirtas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pozicijas Juodojoje jūroje ir saugų Ukrainos žemės ūkio produktų eksportą į pasaulio rinkas.“

„Liepos 22 d. Turkijoje suplanuotos derybos dėl Ukrainos grūdų eksporto atnaujinimo globojant JT. Dėl to gali būti pasirašytas dokumentas, kuriame būtų numatyti šalių įsipareigojimai dėl saugaus eksporto maršrutų Juodojoje jūroje eksploatavimo“, – ministerijos atstovą cituoja „Ukrainska pravda“.

Kaip rašoma portale, tikimasi, kad susitarimas bus pasirašytas 16.30 val. vietos laiku Dolmabahce rūmuose Stambule.

Tikimasi, kad susitikime taip pat dalyvaus Ukrainos ir Rusijos atstovai, tačiau nenurodoma, kokio lygio, rašo „Ukrainska pravda“.

Vakarų šalys abejoja, ar Rusija laikysis įsipareigojimų

Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) palankiai įvertino JT ir Turkijai tarpininkaujant pasiektą „principinį susitarimą“ tarp Rusijos ir Ukrainos dėl saugaus ukrainietiškų grūdų gabenimo iš užblokuotų uostų, tačiau daugiausia dėmesio skiria tam, kad „Rusija būtų atsakinga už šio susitarimo įgyvendinimą ir už tai, kad ukrainietiški grūdai galėtų patekti į pasaulio rinkas“, ketvirtadienį sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

„Rusija per ilgai vykdė šią blokadą“, – sakė N.Price'as per spaudos konferenciją.

Su diskusijomis susipažinę Europos pareigūnai išreiškė optimizmą dėl susitarimo, tačiau nurodė susirūpinimą dėl jo įgyvendinimo. Pareigūnai teigė, kad mažai tikėtina, jog Rusija be jokių problemų laikysis susitarimo, rašo CNN.

Paklaustas apie „principinio susitarimo“ detales, K. Price'as pažymėjo, kad apie tai kalbėti per anksti.

„Pranešimai ką tik pasirodė, bet galiu pasakyti, kad per šias diskusijas mes palaikėme JT generalinį sekretorių, palaikėme savo sąjungininkus turkus, žinoma, palaikėme ir mūsų partnerius ukrainiečius, kurie taip pat deda pastangas šioje srityje“, – sakė jis.

„Įvairiais etapais JT mus informavo. Mūsų ekspertai lygino pastabas ir dalijosi pastabomis su jų ekspertais. Tas pats pasakytina ir apie mūsų Turkijos sąjungininkus bei Ukrainos partnerius“, – pridūrė jis.

Praėjusį mėnesį vienas JAV pareigūnas sakė, kad jie turi žvalgybinės informacijos, jog Rusijos karinio jūrų laivyno Juodosios jūros laivynui „įsakyta veiksmingai blokuoti Ukrainos Odesos ir Očakovo uostus“, rašo CNN.

Milijonai žmonių atsidūrė prie bado slenksčio

Krovinių gabenimą per Juodąją jūrą blokuoja Rusijos karo laivai, taip pat minų laukai, kuriuos įrengė Kyjivas, siekdamas apsisaugoti nuo potencialaus amfibinio puolimo. Ukrainos uostuose yra užblokuota iki 25 mln. tonų kviečių ir kitų grūdų.

Dėl šios krizės smarkiai šoktelėjo pasaulinės maisto kainos ir milijonai žmonių skurdžiausiose pasaulio šalyse atsidūrė prie bado slenksčio.

Praėjusią savaitę Stambule vykusiose pirmosiose nuo kovo mėnesio tiesioginėse kariaujančių šalių delegacijų derybose, kuriose taip pat dalyvavo Turkijos ir Jungtinių Tautų pareigūnai, buvo parengtas pirminis susitarimo dėl išeities iš aklavietės projektas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pareiškė, jog tikisi, kad bet koks susitarimas apims ir rusiškų grūdų eksporto apribojimų panaikinimą.

Jau penkis mėnesius trunkantis karas vyksta viename derlingiausių Europos regionų, o Rusija ir Ukraina yra vienos didžiausių grūdų eksportuotojų pasaulyje.

Iki karo beveik visi grūdai iš regiono paprastai būdavo išgabenami laivais per Juodąją jūrą.

Prasidėjus karui NATO narė Turkija išlaikė gerus darbinius santykius tiek su Rusija, tiek su Ukraina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas