Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukraina ir Rusija tarpininkaujant Katarui apsikeičia 13 vaikų

Ukraina ir Rusija tarpininkaujant Katarui turi apsikeisti 13 vaikų, perkeltų dėl Maskvos invazijos ir dabar grįšiančių į savo šeimas, ketvirtadienį paskelbė Kataro pareigūnai.
IMAGO/Michael Bihlmayer / IMAGO/Bihlmayerfotografie
IMAGO/Michael Bihlmayer / IMAGO/Bihlmayerfotografie

Maskva kaltinama priverstiniu tūkstančių ukrainiečių vaikų perkėlimu iš mokyklų, ligoninių ir vaikų namų, esančių rusų pajėgų kontroliuojamose Ukrainos teritorijose.

„Šeimų susijungimo procesas apima saugų devynių nepilnamečių ir vieno suaugusiojo susijungimą su jų šeimomis Ukrainoje. Jis (procesas) taip pat apims keturių nepilnamečių susijungimą su jų šeimomis Rusijoje“, – sakė vienas Kataro pareigūnas.

Minėtų devynių ukrainiečių vaikų amžius yra nuo 12 iki 17 metų, juos lydi vienas 19 metų šeimos narys. Grupėje yra vaikas, po invazijos likęs visišku našlaičiu, ir keli vaikai, viešėję pas giminaičius, kai buvo atskirti nuo savo šeimų.

Šioje grupėje taip pat yra du cerebriniu paralyžiumi sergantys paaugliai, kurių vienas prieš karą atsidūrė vaikų namuose. Abu juos lydi medikų komandos.

Tarp rusų vaikų, kurių amžius yra nuo dvejų iki septynerių metų, yra du nepilnamečiai, prieš karą buvę globos centruose. Kiti du vaikai prieš karą buvo pas giminaičius.

Kataro atstovai priims vaikus ambasadoje Maskvoje, o paskui šie vaikai sugrįš pas šeimas Ukrainoje ir Rusijoje.

Kyjivas teigia, kad Maskvai 2022-ųjų vasarį pradėjus didelio masto invaziją į savo kaimynę, iš Ukrainos į Rusiją neteisėtai buvo išvežta maždaug 20 tūkst. vaikų.

Kyjivas kaltina Rusijos valdžią bandymu ištrinti jų ukrainietišką tapatybę.

Į Ukrainą jau sugrįžę paaugliai pasakoja, kad Rusijoje jų atžvilgiu vyko patriotinis auklėjimas, jie buvo verčiami šlovinti rusų kariuomenę.

Maskva neigia, kad prievarta išveža vaikus į Rusiją, ir tvirtina, kad rūpinasi jų saugumu.

Dabartinis apsikeitimas perkeltaisiais vaikais yra dar vienas šeimų susijungimas tarpininkaujant Katarui. Dėl šios Persijos įlankos regiono valstybės pastangų, pernai Kyjive ir Maskvoje apsilankius Kataro premjerui šeichui Mohammedui bin Abdulrahmanui al Thani (Mohamedui bin Abdulrahmanui Taniui), į Ukrainą ir Rusiją jau grįžo dešimtys vaikų.

„Kataras įsipareigojęs tęsti pastangas remiant išskirtų šeimų susijungimą ir užtikrinant saugumą, gerovę ir vaikų sugrįžimą į šeimas“, – sakė minėtas Kataro pareigūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas