Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 05 /18:33

Ukraina: Malio sprendimas nutraukti diplomatinius santykius yra trumparegiškas

Kyjivas pirmadienį sukritikavo Malio sprendimą nutraukti diplomatinius santykius su Ukraina dėl tariamos jos paramos separatistinių pažiūrų sukilėliams šioje Afrikos šalyje – Rusijos sąjungininkėje.
Ukrainos vėliava
Ukrainos vėliava / BNS nuotr.
Temos: 2 Ukraina Malis

Malis apkaltino Kyjivą pateikus žvalgybinę informaciją sukilėlių kariams, kurie ją esą panaudojo praėjusį mėnesį vykusiame mūšyje, per kurį nukovė dešimtis Rusijos sukarintos grupuotės „Wagner“ samdinių ir Malio karių.

Malis sekmadienį pareiškė, jog „nedelsdamas nutraukia diplomatinius santykius su Kyjivu“, ir paminėjo mįslingą Ukrainos karinės žvalgybos atstovo pareiškimą, kuriame, anot Malio, pripažįstamas Kyjivo vaidmuo liepos įvykiuose.

Ukrainos užsienio reikalų ministerija pirmadienį paskelbtame pareiškime, kuriame kritikuojamas Rusijos karinis buvimas Afrikoje, teigė, kad šis sprendimas yra „trumparegiškas ir skubotas“.

Ministerija pareiškė „apgailestaujanti“ dėl tokio Malio sprendimo ir teigė, kad Malis ėmėsi veiksmų „neatlikęs išsamaus faktų ir aplinkybių tyrimo ... ir nepateikęs jokių Ukrainos dalyvavimo įrodymų“.

Liepos gale Malyje prie Alžyro sienos, Tin Zavateno karinėje stovykloje, tris dienas vyko intensyvūs mūšiai.

Ketvirtadienį tuaregų vadovaujami separatistai pranešė, kad nukovė 84 rusų samdinių grupuotės „Wagner“ narius ir 47 Malio karius.

Malio kariuomenė pripažino, kad per kovas žuvo daug žmonių, tačiau tikslaus skaičiaus nenurodė. 

Valstybinės žiniasklaidos cituojamas Ukrainos karinės žvalgybos agentūros atstovas Andrijus Jusovas pareiškė, kad „sukilėliai gavo visą jiems reikalingą informaciją“, tačiau išsamiau apie tai nekalbėjo.

Ukraina pirmadienį sukritikavo Rusijos „Wagner“ grupę, kuri iš Rusijos kalėjimų užverbavo tūkstančius kalinių Maskvos invazijai paremti ir jau daugelį metų aktyviai veikia visoje Afrikoje.

„Kremliaus kontroliuojamos karinės struktūros, įskaitant „Wagner“, naudoja teroristinius metodus ir yra tiesiogiai susijusios su daugybe karo nusikaltimų, civilių gyventojų žudymu ir blogu elgesiu su karo belaisviais ir Ukrainoje, ir Afrikoje“, – sakoma pareiškime.

Po 2020 metų įvykusio perversmo į valdžią šioje Vakarų Afrikos šalyje atėjo karinė chunta, norinti atkovoti visą šalį iš separatistų ir džihadistų pajėgų, susijusių su „al Qaeda“ ir „Islamo valstybės“ (IS) grupuotėmis. 

Vadovaujant pulkininkui Assimi Goitai (Asimiui Goitai), chunta nutraukė tradicinę sąjungą su buvusia kolonijine valdytoja Prancūzija ir atsigręžė į Rusiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas