Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukraina nustebino analitikus: smūgiavo Rusijai kaip reikiant

Pirmą kartą Ukraina vykdo daugiau tolimojo nuotolio dronų atakų nei Rusija. Paskelbti duomenys rodo, kad liepos mėn. Rusija į Ukrainą nusiuntė 426 „Shahed“ tipo dronus. Per tą patį laikotarpį Ukraina atsakė daugiau kaip 520 dronų, skelbia „Forbes“.
Rusijos karys su dronu
Rusijos karys su dronu / Imago / Scanpix nuotr.

Atrodo, kad Rusija mažiau efektyviai numušinėja dronus, nes Ukrainos smūgiai, atrodo, daro didesnę ekonominę žalą naftos perdirbimo gamykloms ir kitiems taikiniams. Gali būti, kad Ukraina įgyja pranašumą strateginiame tolimųjų bepiločių orlaivių smūgių kare – ir prezidentas Volodymyras Zelenskis žada, kad ateityje bus daugiau ir geresnių smogiamųjų dronų.

Rusijos bepiločių orlaivių puolimas

Per pirmuosius kelis karo mėnesius Rusija išeikvojo didžiąją dalį savo balistinių ir sparnuotųjų tolimojo nuotolio raketų atsargų. Ir nors nuo 2022 m. gamyba padidėjo, atrodo, kad Rusija raketas šaudo maždaug tokiu pat tempu, kaip vyksta ir jų gamyba, t. y. maždaug 120 per mėnesį, skelbia „Forbes“.

Nors raketos yra svarbios dėl savo griaunamojo poveikio, kaip matyti iš neseniai įvykdyto smūgio vaikų ligoninei, didžiąją dalį Rusijos tolimojo nuotolio smogiamosios galios dabar sudaro bepiločiai orlaiviai. Pagrindinis jų ginklas yra Irano sukurta „Shahed“ serija, Rusijoje vadinama „Geran“, kurią lengva pagaminti ir kuri kainuoja vos 20 000 JAV dolerių, palyginti su milijonu ar daugiau JAV dolerių už raketą.

Iš Irano karo pradžioje intensyviai importuoti dronai „Shahed“ vis dažniau gaminami pagal licencijos sutartį naujoje milžiniškoje gamykloje Alabugoje, į rytus nuo Maskvos. Per pastaruosius dvejus metus konstrukcija buvo modifikuota, tačiau jos esmė išliko ta pati: 2,5 m sparnų propeleriu varomas dronas, skriejantis maždaug 110 km/h greičiu ir turintis šiek tiek daugiau nei 100 kg sveriančią kovinę galvutę. Be nedidelės kainos, pagrindinis „Shahed“ privalumas yra jo veikimo nuotolis, kuris yra daugiau nei tūkstantis mylių (1,6 km), o gal net du tūkstančiai (3,2 km), pastebi „Forbes“.

Rusija paprastai vienu metu paleidžia iki trisdešimties „Shahed“ dronų. Juos fiksuoja tūkstančiai Ukrainos tinklo mikrofonų, kurie klausosi išskirtinio dronų „vejapjovės“ variklio garso, o per kelias valandas, kol jie pasiekia taikinius, į pozicijas perkeliami mobilūs kovos su dronais daliniai su sunkiaisiais kulkosvaidžiais ir automatinėmis patrankomis. Daugelį „Shahedų“ taip pat numuša raketos „žemė-oras“, o kitus iš kurso išveda arba visai numuša specialiai pritaikytos elektroninės kovos sistemos.

Yra keletas kitų Rusijos tolimojo nuotolio atakos bepiločių orlaivių, tačiau šiuo metu didžioji dauguma dronų yra „Shahed“ tipo, visi jie šiuo metu skaičiuojami kaip „Shahedai“.

Ukraina paprastai tvirtina, kad numuša 90 proc., o kartais ir 100 proc. „Shahed“ dronų. To neįmanoma patikrinti, ir akivaizdu, kad bepiločiai orlaiviai vis dar daro žalą, tačiau neatrodo, kad grėsmė didėtų. Nors būta įspėjimų, kad šiais metais „Shahed“ gamyba smarkiai padidės, nes Alabugos gamykla didina gamybos apimtis, tačiau skaičiai buvo palyginti stabilūs. „Shahed Tracker“ pasivadinęs socialinio tinklo X analitikas, rengiantis duomenis apie Rusijos dronų atakas, sausio ir vasario mėnesiais užfiksavo apie 380 Rusijos tolimojo nuotolio dronų atakų, kovo mėnesį jų skaičius išaugo iki 601, o birželio mėnesį vėl sumažėjo iki 290, 314 ir 336. Liepos mėn. iš viso buvo 426.

Ukraina atsako į smūgius

Atsakydama į tai Ukraina sukūrė daugybę įvairių tolimojo nuotolio atakos dronų – analitikas HI Suttonas nustatė ne mažiau kaip 22 skirtingus modelius, nuo pertvarkytų lengvųjų orlaivių iki specialiai sukurtų reaktyvinių atakos dronų. Tačiau dauguma jų, kaip ir balandžio mėn. pirmą kartą pamatytas „Drainpipe Drone“, sukurti taip, kad būtų kuo paprastesni, pigesni ir veiksmingesni, neatsižvelgiant į išvaizdą.

Gynybos pramonės pareigūnų teigimu, 2023 m. Ukraina per mėnesį pagamindavo vos dešimtis „Shahed“ tipo bepiločių orlaivių. Nors išpuoliai dažnai būdavo didelio atgarsio, jie buvo nedidelio masto. Tai pasikeitė. Vis dažniau rengiamos masinės atakos, kartais kartu su Vakarų sąjungininkų tiekiamų „Storm Shadow“ ar kitų raketų smūgiais.

Viskas, ką žinome apie Ukrainos dronų atakas, gaunama iš Rusijos pareigūnų, nes ukrainiečiai apie jas nekalba, pastebi „Forbes“ žurnalistas.

Liepos 5 d. Rusijos gynybos ministerija „patvirtino, kad jos pajėgos Rusijos teritorijoje sunaikino 50 Ukrainos bepiločių orlaivių“, liepos 9 d. – 38, liepos 11 d. – 75, liepos 18 d. – dar 33, liepos 20 d. – 26, o liepos 22 d. numušė 80 bepiločių orlaivių. Dar 20 buvo numušta 27-ąją, 41 – 29-ąją ir 19 – 31-ąją, be to, vienuolika kitų dienų jų buvo mažiau.

Šie Rusijos skaičiai negali būti patvirtinti ir gali būti arba nebūti susiję su visu paleistų bepiločių orlaivių skaičiumi. Nors teigiama, kad numušamų dronų skaičius yra dar didesnis nei skelbia paleidusi Ukraina, nėra jokių ženklų, kad Ukrainoje būtų sukurtas koordinuotas kovos su dronais jutiklių ir ginkluotės tinklas.

Su šiomis išlygomis, remiantis Rusijos valstybinių institucijų pareiškimais, Ukraina liepos mėn. paleido daugiau kaip 524 vienkartinius atakos dronus, palyginti su mažiau nei 200 per kiekvieną iš ankstesnių dviejų mėnesių. Panašu, kad tai pirmas mėnuo, kai bendras Ukrainos dronų skaičius viršijo Rusijos dronų skaičių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi